Kolejność też ma znaczenie
Inne badania na temat próchnicy, tym razem prowadzone przez francuskich specjalistów pokazały, że dla zdrowia jamy ustnej znaczenie ma nie tylko to, co jemy (choć, oczywiście, jest to bardzo ważne), ale raczej kiedy i w jakiej kolejności. Francuscy naukowcy dowiedli, że aby mieć zdrowe zęby niekoniecznie musimy zrezygnować ze słodyczy, ale... jeść je w trakcie posiłków. Francuzi zaobserwowali, że dla naszych zębów najzdrowszy jest następujący porządek spożywania poszczególnych produktów: danie główne (np. zupa i drugie danie), następnie słodki deser, następnie... sery. Dlaczego? Ponieważ sery zawierają dużo cennych tłuszczów, które z kolei mają zdolność neutralizowania procesów sprzyjających tworzeniu próchnicy, zapoczątkowanych przez cukry. Jednym słowem, tłuszcze chronią nasze zęby. W dodatku sery, zwłaszcza te pleśniowe, zawierają minerały, niezbędne do budowania szkliwa. Jedzenie serów po posiłkach jest we Francji tradycją - są one podawane tam osobno, na koniec obiadu. Jak się okazało, zwyczaj ten jest
bardzo zdrowy dla zębów.