Co i jak jeść, aby mieć piękny uśmiech?
Aby mieć zdrowe zęby, należy regularnie je myć - o tym wie każdy. Dieta jest zaś drugim, po higienie jamy ustnej, czynnikiem mającym wpływ na stan naszego uzębienia. Jak się jednak okazuje, ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też kiedy. Cukierek zatem nie zawsze szkodzi naszym zębom w takim samym stopniu...
Aby mieć zdrowe zęby, należy regularnie je myć - o tym wie każdy. Dieta jest zaś drugim, po higienie jamy ustnej, czynnikiem mającym wpływ na stan naszego uzębienia. Jak się jednak okazuje, ważne jest nie tylko to, co jemy, ale też kiedy. Cukierek zatem nie zawsze szkodzi naszym zębom w takim samym stopniu...
Śniadanie to podstawa
Stomatolodzy przekonują, że w przypadku profilaktyki próchnicy niezwykle ważną kwestią jest wyrobienie u pacjentów odpowiednich nawyków żywieniowych - innymi słowy, nauczyć ich jeść tak, aby jak najmniej szkodzili swoim zębom. Jak się bowiem okazało, z punktu widzenia ochrony naszych zębów istotne jest nie tylko to, co jemy, ale także w jaki sposób przyjmujemy pokarmy. Badania dotyczące zdrowia jamy ustnej u dzieci w wieku od dwóch do pięciu lat, przeprowadzone niedawno w Stanach Zjednoczonych, pokazały, że u tych dzieci, które nie jedzą rano porządnego śniadania, próchnica pojawia się znacznie częściej, niż u maluchów jedzących pełny posiłek. Naukowcy doszli do wniosku, że przyczyną tego zjawiska może być gorsza kondycja organizmów dzieci niejedzących śniadań, a także ich przyzwyczajenia - te maluchy, które nie jadły jednego posiłku z rana, podjadały co chwilę aż do obiadu.
Regularne odżywianie
Zjedzenie porządnego śniadania zniechęci nas zatem do podjadania, dzięki czemu uchronimy nasze zęby przed próchnicą. Ta reguła nie odnosi się jednak tylko do pierwszego posiłku po przebudzeniu. Ważne jest, aby przyjmować pożywienie regularnie i w równych odstępach czasu. Jak jednak uczulają dentyści, dla zdrowia naszych zębów nie powinniśmy jeść częściej niż pięć razy dziennie, a liczbą najbardziej optymalną są trzy porządne posiłki w ciągu dnia. Dlaczego? Ponieważ około 20 minut po jedzeniu bakterie zamieszkujące jamę ustną zaczynają produkować kwas, a co za tym idzie, w naszych ustach obniża się współczynnik pH. Jeśli współczynnik pH się obniża, w naszej jamie ustnej panują idealne warunki dla rozwoju próchnicy. Organizm sam radzi sobie z tym problemem, produkując ślinę, która nie tylko ma wysokie pH (od 6,5 do 7,4) - przez co neutralizuje zakwaszenie, ale także czyści i obmywa zęby. Sama ślina nie poradzi sobie jednak z kwasem, jeśli będziemy jeść zbyt często, ponieważ organizm jest w stanie wyprodukować
ograniczone ilości tej cennej wydzieliny. Po ostatnim posiłku w ciągu dnia ważne jest także dokładne umycie zębów - kiedy śpimy, wydzielanie śliny zostaje wstrzymane, dlatego nie myjąc zębów przed snem narażamy je na próchnicę.
Kolejność też ma znaczenie
Inne badania na temat próchnicy, tym razem prowadzone przez francuskich specjalistów pokazały, że dla zdrowia jamy ustnej znaczenie ma nie tylko to, co jemy (choć, oczywiście, jest to bardzo ważne), ale raczej kiedy i w jakiej kolejności. Francuscy naukowcy dowiedli, że aby mieć zdrowe zęby niekoniecznie musimy zrezygnować ze słodyczy, ale... jeść je w trakcie posiłków. Francuzi zaobserwowali, że dla naszych zębów najzdrowszy jest następujący porządek spożywania poszczególnych produktów: danie główne (np. zupa i drugie danie), następnie słodki deser, następnie... sery. Dlaczego? Ponieważ sery zawierają dużo cennych tłuszczów, które z kolei mają zdolność neutralizowania procesów sprzyjających tworzeniu próchnicy, zapoczątkowanych przez cukry. Jednym słowem, tłuszcze chronią nasze zęby. W dodatku sery, zwłaszcza te pleśniowe, zawierają minerały, niezbędne do budowania szkliwa. Jedzenie serów po posiłkach jest we Francji tradycją - są one podawane tam osobno, na koniec obiadu. Jak się okazało, zwyczaj ten jest
bardzo zdrowy dla zębów.
Co jeść, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia próchnicy?
Niektóre produkty zawierają składniki chroniące i budujące nasze zęby. Co należy jeść, aby mieć piękny i zdrowy uśmiech?
Płatki zbożowe
Dentyści zachęcają do spożywania na śniadanie płatków zbożowych, ale uwaga, tylko tych naturalnych (np. płatków owsianych zalanych mlekiem lub wrzątkiem). Naturalne płatki zbożowe i tak zwane "płatki śniadaniowe" to niezupełnie to samo! Food Commission, czyli angielskie stowarzyszenie konsumentów, w jednym ze swoich oświadczeń zniechęcało do sięgania po zbożowe produkty śniadaniowe oraz batony zbożowe przekonując, że zawierają one ogromne ilości cukrów. I faktycznie, w misce słodkich płatków śniadaniowych o smaku czekolady może być tyle samo cukru co w ciastku!
Ser
Jak już powiedzieliśmy, jedzenie sera po posiłku polepsza stan naszego uzębienia. Wspomniani wcześniej specjaliści z Francji zalecają w szczególności sery z niebieską pleśnią (typu roquefort) oraz camembert, ponieważ zawierają one największą ilość związków mineralnych chroniących szkliwo. Co nie znaczy wcale, że inne typy sera są bezwartościowe.
Produkty obfitujące w witaminę D, wapń i fosfor
Witamina D, fosfor i wapń - te składniki odżywcze biorą czynny udział w odbudowie szkliwa - zewnętrznej części zęba, najbardziej narażonej na ubytki. Przyjmując je wraz z pokarmem sprawimy, że wizyty u dentysty staną się rzadsze. Gdzie możemy znaleźć owe cenne elementy diety? Witamina D występuje np. w rybach, a w szczególności w mięsie: łososia, węgorza, śledzia, makreli, tuńczyka, ale też w żółtku jaj oraz w niektórych grzybach. Wapń znajdziemy zaś w mleku i ogólnie, w nabiale, w warzywach strączkowych, a także w kapuście, brokułach i szpinaku. Natomiast aby dostarczyć organizmowi fosforu, powinniśmy jeść ryby, drób, a także pestki słonecznika, kaszę gryczaną i migdały.
Na podst. Doctissimo.fr Anna Loska/mtr, kobieta.wp.pl