FitnessCukier a zmarszczki. Szkodliwa substancja zabiera nam młodość?

Cukier a zmarszczki. Szkodliwa substancja zabiera nam młodość?

Cukier a zmarszczki. Szkodliwa substancja zabiera nam młodość?
Źródło zdjęć: © iStock.com

28.02.2020 12:27, aktual.: 04.03.2020 20:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

O szkodliwości cukru można mówić bez końca. W końcu przyczynia się do wielu niebezpiecznych chorób serca. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, że cukier może również przysporzyć zmartwień w postaci zmarszczek. Niech cię nie zwiedzie kuszący smak słodyczy, bo możesz przypłacić delektowanie się smakołykiem dodatkowymi zmarszczkami.

Czy cukier to "cichy zabójca" urody?

Spożycie cukru zapewnia wyłącznie chwilowe zaspokojenie potrzeb energetycznych. W szybkim czasie przyczynia się do utraty sił, a także powoduje nagłe zmęczenie. Cukier niestety osadza się nie tam, gdzie trzeba, działając niekorzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. "Zasłodzenie" skóry to jeden z głównych czynników powodujących przyspieszenia procesu starzenia się. Jak widzisz, cukier to niszczyciel i cichy zabójca w jednym.

Nadmierne spożywanie cukru

Jeszcze w połowie lat 50. minionego wieku roczne spożycie cukru na osobę w Polsce wynosiło ok. 20 kg. Obecnie natomiast każdy z nas spożywa aż 39 kg cukru rocznie, co oznacza wzrost prawie o 100 proc. w porównaniu z poprzednim wynikiem. Niestety cukier jest dodawany do wszystkiego: do chleba, jogurtów, soków czy innych produktów, które z pozoru nie wymagają tego dodatku. W końcu wartość odżywcza cukru jest znikoma i nie zawiera w sobie żadnych witamin.

Wpływ cukru na urodę

Nadmiar cukru kumuluje się w organizmie, co skutkuje otyłością i chorobami serca. Negatywnie wpływa na samopoczucie oraz kondycję, ale przede wszystkim odbija się na wyglądzie skóry. Proces glikacji, czyli stanu odpowiedzialnego za procesy starzenia, zachodzi w komórkach organizmu (i skóry) permanentnie, ale pod wpływem cukru może dojść do jego przyspieszenia. Związki cukru i białek "zasładzają" skórę, a włókna kolagenowe i elastynowe ulegają sklejeniu, tracąc swoją wytrzymałość.

Jak zapobiec działaniu cukru?

Wciąż trwają badania poruszające kwestie związane ze zminimalizowaniem działania cukru na urodę. Od niedawna natomiast wielu specjalistów w dziedzinie medycyny przeciwstarzeniowej uważa, że pomysłem na zachowanie pięknego ciała oraz skóry jest kompleksowe działanie "anti-sugar & anti-aging" w formie pielęgnacji twarzy. Jak się okazuje, substancja o nazwie L-Carnosine może odmłodzić stare komórki, aby pomóc nowym zachować młodość i spowolnić proces starzenia się skóry. Warto poszukać kosmetyków zawierających w sobie właśnie tę cudowną substancję.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (2)