FitnessCukier a zmarszczki. Szkodliwa substancja zabiera nam młodość?

Cukier a zmarszczki. Szkodliwa substancja zabiera nam młodość?

O szkodliwości cukru można mówić bez końca. W końcu przyczynia się do wielu niebezpiecznych chorób serca. Niewiele jednak osób zdaje sobie sprawę, że cukier może również przysporzyć zmartwień w postaci zmarszczek. Niech cię nie zwiedzie kuszący smak słodyczy, bo możesz przypłacić delektowanie się smakołykiem dodatkowymi zmarszczkami.

Cukier a zmarszczki. Szkodliwa substancja zabiera nam młodość?
Źródło zdjęć: © iStock.com

28.02.2020 | aktual.: 04.03.2020 20:15

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czy cukier to "cichy zabójca" urody?

Spożycie cukru zapewnia wyłącznie chwilowe zaspokojenie potrzeb energetycznych. W szybkim czasie przyczynia się do utraty sił, a także powoduje nagłe zmęczenie. Cukier niestety osadza się nie tam, gdzie trzeba, działając niekorzystnie zarówno na zdrowie, jak i na urodę. "Zasłodzenie" skóry to jeden z głównych czynników powodujących przyspieszenia procesu starzenia się. Jak widzisz, cukier to niszczyciel i cichy zabójca w jednym.

Nadmierne spożywanie cukru

Jeszcze w połowie lat 50. minionego wieku roczne spożycie cukru na osobę w Polsce wynosiło ok. 20 kg. Obecnie natomiast każdy z nas spożywa aż 39 kg cukru rocznie, co oznacza wzrost prawie o 100 proc. w porównaniu z poprzednim wynikiem. Niestety cukier jest dodawany do wszystkiego: do chleba, jogurtów, soków czy innych produktów, które z pozoru nie wymagają tego dodatku. W końcu wartość odżywcza cukru jest znikoma i nie zawiera w sobie żadnych witamin.

Wpływ cukru na urodę

Nadmiar cukru kumuluje się w organizmie, co skutkuje otyłością i chorobami serca. Negatywnie wpływa na samopoczucie oraz kondycję, ale przede wszystkim odbija się na wyglądzie skóry. Proces glikacji, czyli stanu odpowiedzialnego za procesy starzenia, zachodzi w komórkach organizmu (i skóry) permanentnie, ale pod wpływem cukru może dojść do jego przyspieszenia. Związki cukru i białek "zasładzają" skórę, a włókna kolagenowe i elastynowe ulegają sklejeniu, tracąc swoją wytrzymałość.

Jak zapobiec działaniu cukru?

Wciąż trwają badania poruszające kwestie związane ze zminimalizowaniem działania cukru na urodę. Od niedawna natomiast wielu specjalistów w dziedzinie medycyny przeciwstarzeniowej uważa, że pomysłem na zachowanie pięknego ciała oraz skóry jest kompleksowe działanie "anti-sugar & anti-aging" w formie pielęgnacji twarzy. Jak się okazuje, substancja o nazwie L-Carnosine może odmłodzić stare komórki, aby pomóc nowym zachować młodość i spowolnić proces starzenia się skóry. Warto poszukać kosmetyków zawierających w sobie właśnie tę cudowną substancję.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (2)