Czym jest dieta makrobiotyczna? Zasady, wady i zalety makrobiotyki
Dieta makrobiotyczna jest dietą odchudzającą, w której podstawę żywieniową stanowią ziarna zbóż, warzywa, suszone owoce, a także ryby. Dieta makrobiotyczna jest dietą wysokobłonnikową, dzięki czemu poprawia metabolizm. Jakie inne zalety ma dieta makrobiotyczna? Czy warto stosować się do zasad diety makrobiotycznej?
28.11.2018 14:30
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dieta makrobiotyczna - co to jest?
Dieta makrobiotyczna jest dietą niskobiałkową, którą można również nazwać dietą wegetariańską. Została ona wymyślona przez George’a Oshawa i opiera się na zasadach wschodniej filozofii.
Według autora diety makrobiotycznej istotne jest zachowanie równowagi między pierwiastkami Yin i Yang. Tę równowagę można osiągnąć poprzez właściwe łączenie ze sobą pokarmów, czyli zbóż z warzywami, ryb z sałatami i drobiu z owocami. U podstaw diety makrobiotycznej leży przekonanie, że ilość i jakość spożywanego przez nas pokarmu wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie, a także ogólnie pojęte szczęście.
Zasady diety makrobiotycznej
Dieta makrobiotyczna opiera się na kilku prostych zasadach. Podczas diety makrobiotycznej nie wolno spożywać produktów wysoko przetworzonych, mrożonych, sztucznie aromatyzowanych czy tych z puszki. Składniki w diecie makrobiotycznej muszą być jak najbardziej naturalne i jak najmniej przetworzone.
W diecie makrobiotycznej dąży się do całkowitego wyeliminowania z jadłospisu mięsa i produktów mlecznych. Dopuszczalne są tylko niewielkie ilości ryby. Ogranicza się też spożywanie owoców. Z kolei w dużych ilościach należy spożywać sezonowe warzywa.
Ciekawą zasadą diety makrobiotycznej jest spożywanie produktów w całości. Co oznacza, że jeśli jemy rybę, to należy ją zjeść całą, łącznie z głową. Jeśli natomiast sięgamy po warzywo, to musimy go zjeść z korzeniem i liśćmi.
Inną ciekawostką jest to, że w diecie makrobiotycznej należy przyjmować małe ilości płynów. Pije się niewiele, aby jak najrzadziej oddawać mocz. Przyjmowany pokarm trzeba bardzo dokładnie przeżuć, zaleca się przeżuwanie jednego kęsa ok. 150 razy.
Zalety diety makrobiotycznej
Dieta makrobiotyczna posiada wiele zalet, o których warto wspomnieć. Po pierwsze podczas diety makrobiotycznej spożywa się duże ilości sezonowych warzyw i owoców, co zwiększa ilość dostarczanych składników mineralnych i witamin. Dieta makrobiotyczna jest dietą wysokobłonnikową, dzięki czemu pozytywnie wpływa na metabolizm, a także daje uczucie sytości na dłużej.
Z racji iż dostarcza niewielkich ilości cholesterolu, sprawdzi się u osób, które mają problemy z zaburzeniami lipidowymi. Spożywanie produktów o wysokiej wartości odżywczej ogranicza dostarczanie organizmowi pustych kalorii. Dieta makrobiotyczna może wspierać leczenie różnych chorób, takich jak: miażdżyca, nadciśnienie, cukrzyca czy choroby przewodu pokarmowego.
Wady diety makrobiotycznej
Tak, jak każda inna dieta, dieta makrobiotyczna nie jest pozbawiona wad. Restrykcyjne przestrzeganie wszystkich zasad diety makrobiotycznej może doprowadzić do poważnych niedoborów żelaza i wapnia i w konsekwencji doprowadzić do anemii czy chorób układu kostnego.
Wśród zwolenników diety makrobiotycznej pojawiają się głosy, że stosowanie się do zasad diety wspomaga leczenie chorób nowotworowych. Niektórzy rezygnują z konwencjonalnego leczenia na rzecz uzdrawiania się dietą. To z kolei może być zwyczajnie szkodliwie i zagrażać zdrowiu, a nawet życiu osób zmagających się z nowotworem.