Dieta odchudzająca 1500 kcal
To kolejna dieta zakładająca dzienny limit spożywanych kalorii. By była zdrowa i efektywna musi mieć oczywiście również odpowiedni skład. To bardzo bezpieczna metoda odchudzania, przeznaczona głównie dla aktywnych kobiet i mężczyzn z nadwagą, często stosowana również w chorobach np. cukrzycy. To nie tylko dobra droga do zrzucenia paru kilogramów, ale również, dla niektórych, schemat żywienia na całe życie.
To kolejna dieta zakładająca dzienny limit spożywanych kalorii. By była zdrowa i efektywna musi mieć oczywiście również odpowiedni skład. To bardzo bezpieczna metoda odchudzania, przeznaczona głównie dla aktywnych kobiet i mężczyzn z nadwagą, często stosowana również w chorobach np. cukrzycy. To nie tylko dobra droga do zrzucenia paru kilogramów, ale również, dla niektórych, schemat żywienia na całe życie.
Oparta na podstawowych zasadach zdrowego żywienia, mało restrykcyjna, a z drugiej strony efektywna i zdrowa. Codziennie spożywamy produkty ze wszystkich grup, odpowiednio dobierając ich jakość i ilość. Od czasu do czasu możemy sobie nawet pozwolić na małe „odstępstwo” np. rządek gorzkiej czekolady. Dodatkowo zalecana jest regularna aktywność fizyczna (min. 3 razy w tygodniu). W diecie najważniejszą zasadą jest regularność spożywania posiłków, co ok. 3 godziny i ich odpowiedni skład.
By dieta była dobrze zbilansowana codziennie powinnyśmy spożyć:
- pieczywo – 110 g,
- musli, otręby – 15-20 g (1-2 łyżki)*,
- kasza, ryż, makaron – 50 g (sucha masa),
- mleko i napoje mleczne – 350-400g (np. szklanka mleka i opakowanie jogurtu naturalnego niecała szklanka kefiru, maślanki),
- ser twarogowy – 100g*,
- mięso i ryby – 150g,
- oleje roślinne – 30g (3 łyżki),
- warzywa – 400g-500g,
- owoce – ok. 250g.
- lub 80g pieczywa i wtedy 40g musli ** może być np. opakowanie serka ziarnistego lub homogenizowanego o obniżonej zawartości tłuszczu lub ewentualnie od czasu do czasu 2 plastry sera żółtego (30g) lub 50g twarogu i jajko.
Rozkład kaloryczny posiłków w ciągu dnia:
śniadanie - 25% energii - 375 kcal
II śniadanie - 15% energii - 225 kcal
obiad - 30% energii - 450 kcal
podwieczorek - 10% energii - 150 kcal
kolacja - 20% energii - 300 kcal
Dobór produktów:
Pieczywo i produkty zbożowe – wybieramy wyprodukowane z mąki razowej; pełnoziarniste pieczywo, grube kasze (np. gryczana, pęczak), razowe makarony, brązowy ryż, pełnoziarniste musli, nieprzetworzone płatki (np. owsiane, jęczmienne, otręby). Mleko - chude, do 2% tłuszczu, przetwory mleczne też o obniżonej zawartości tłuszczu – jogurty naturalne (owocowe zawierają cukier), kefiry, maślanki naturalne, chude twarogi, ograniczyć sery żółte, pleśniowe, wykluczamy topione (zawierają dużo tłuszczu). Mięso - chude (drób, chuda wołowina, cielęcina) i chude wędliny (wykluczamy boczek, baleron, golonkę, tłuste kiełbasy, parówki), mięso 2-3 razy w tygodniu warto zastąpić porcją ryby.
Warzywa spożywamy w postaci surowej lub gotowane krótko (długie gotowanie obniża wartość odżywczą). Spośród owoców ograniczamy jedynie bardziej kaloryczne banany, winogrona, czereśnie, owoce suszone.
Dodatkowo pijemy przynajmniej 2 litry płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej, mogą być również herbatki, najlepiej owocowe, zielone, zioła (niesłodzone).
Z codziennego jadłospisu wykluczamy fast-foody, cukier, słodycze, słodzone napoje gazowane, potrawy tłuste, smażone na głębokim tłuszczu oraz wszelkie przekąski typu chipsy, krakersy, słone orzeszki etc.
Potrawy przygotowujemy stosując dietetyczne metody obróbki cieplnej produktów - pieczenie, gotowanie, gotowanie na parze, ewentualnie smażenie na łyżce oliwy lub oleju rzepakowego (bez panierki).
Wpływ na organizm i efektywność
Dobrze zbilansowana dieta 1500 kcal jest bardzo bezpieczna dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kobiety stosując tą metodę odchudzania tracą średnio 0,5 kilograma na tydzień, mężczyźni ok. 1 kg na tydzień. Wszystko zależy jednak od wyjściowej masy ciała, trybu życia, ilości aktywności fizycznej oraz osobistych predyspozycji.
Dla kogo przeznaczona?
Dieta przeznaczona jest głównie dla aktywnych kobiet z nadwagą, dla kobiet z otyłością (BMI powyżej 30) oraz mężczyzn z nadwagą i otyłością.
Przykładowe komponowanie menu
Śniadanie:
- 2 kromki pieczywa razowego,
- chudy serek lub 3-4 plasterki wędliny,
- 150g warzyw + łyżka oleju/oliwy.
II śniadanie:
- opakowanie jogurtu + 2 łyżki musli + owoc.
Obiad:
- kurczak/ryba (ok. 150g),
- 150-200g warzyw + łyżka oliwy/oleju,
- 50g (sucha masa) ryżu/kaszy/makaronu.
Podwieczorek:
- szklanka kefiru.
Kolacja:
- chudy serek lub 3-4 plasterki wędliny lub 2 jajka,
- 150-200g warzyw + łyżka oliwy,
- cienka kromka pieczywa razowego.
(mkr/bb)