Dieta odchudzająca 1500 kcal
To kolejna dieta zakładająca dzienny limit spożywanych kalorii. By była zdrowa i efektywna musi mieć oczywiście również odpowiedni skład. To bardzo bezpieczna metoda odchudzania, przeznaczona głównie dla aktywnych kobiet i mężczyzn z nadwagą, często stosowana również w chorobach np. cukrzycy. To nie tylko dobra droga do zrzucenia paru kilogramów, ale również, dla niektórych, schemat żywienia na całe życie.
03.03.2011 | aktual.: 04.03.2011 11:28
To kolejna dieta zakładająca dzienny limit spożywanych kalorii. By była zdrowa i efektywna musi mieć oczywiście również odpowiedni skład. To bardzo bezpieczna metoda odchudzania, przeznaczona głównie dla aktywnych kobiet i mężczyzn z nadwagą, często stosowana również w chorobach np. cukrzycy. To nie tylko dobra droga do zrzucenia paru kilogramów, ale również, dla niektórych, schemat żywienia na całe życie.
Oparta na podstawowych zasadach zdrowego żywienia, mało restrykcyjna, a z drugiej strony efektywna i zdrowa. Codziennie spożywamy produkty ze wszystkich grup, odpowiednio dobierając ich jakość i ilość. Od czasu do czasu możemy sobie nawet pozwolić na małe „odstępstwo” np. rządek gorzkiej czekolady. Dodatkowo zalecana jest regularna aktywność fizyczna (min. 3 razy w tygodniu). W diecie najważniejszą zasadą jest regularność spożywania posiłków, co ok. 3 godziny i ich odpowiedni skład.
By dieta była dobrze zbilansowana codziennie powinnyśmy spożyć:
- pieczywo – 110 g,
- musli, otręby – 15-20 g (1-2 łyżki)*,
- kasza, ryż, makaron – 50 g (sucha masa),
- mleko i napoje mleczne – 350-400g (np. szklanka mleka i opakowanie jogurtu naturalnego niecała szklanka kefiru, maślanki),
- ser twarogowy – 100g*,
- mięso i ryby – 150g,
- oleje roślinne – 30g (3 łyżki),
- warzywa – 400g-500g,
- owoce – ok. 250g.
- lub 80g pieczywa i wtedy 40g musli ** może być np. opakowanie serka ziarnistego lub homogenizowanego o obniżonej zawartości tłuszczu lub ewentualnie od czasu do czasu 2 plastry sera żółtego (30g) lub 50g twarogu i jajko.
Rozkład kaloryczny posiłków w ciągu dnia:
śniadanie - 25% energii - 375 kcal
II śniadanie - 15% energii - 225 kcal
obiad - 30% energii - 450 kcal
podwieczorek - 10% energii - 150 kcal
kolacja - 20% energii - 300 kcal
Dobór produktów:
Pieczywo i produkty zbożowe – wybieramy wyprodukowane z mąki razowej; pełnoziarniste pieczywo, grube kasze (np. gryczana, pęczak), razowe makarony, brązowy ryż, pełnoziarniste musli, nieprzetworzone płatki (np. owsiane, jęczmienne, otręby). Mleko - chude, do 2% tłuszczu, przetwory mleczne też o obniżonej zawartości tłuszczu – jogurty naturalne (owocowe zawierają cukier), kefiry, maślanki naturalne, chude twarogi, ograniczyć sery żółte, pleśniowe, wykluczamy topione (zawierają dużo tłuszczu). Mięso - chude (drób, chuda wołowina, cielęcina) i chude wędliny (wykluczamy boczek, baleron, golonkę, tłuste kiełbasy, parówki), mięso 2-3 razy w tygodniu warto zastąpić porcją ryby.
Warzywa spożywamy w postaci surowej lub gotowane krótko (długie gotowanie obniża wartość odżywczą). Spośród owoców ograniczamy jedynie bardziej kaloryczne banany, winogrona, czereśnie, owoce suszone.
Dodatkowo pijemy przynajmniej 2 litry płynów dziennie, najlepiej wody mineralnej, mogą być również herbatki, najlepiej owocowe, zielone, zioła (niesłodzone).
Z codziennego jadłospisu wykluczamy fast-foody, cukier, słodycze, słodzone napoje gazowane, potrawy tłuste, smażone na głębokim tłuszczu oraz wszelkie przekąski typu chipsy, krakersy, słone orzeszki etc.
Potrawy przygotowujemy stosując dietetyczne metody obróbki cieplnej produktów - pieczenie, gotowanie, gotowanie na parze, ewentualnie smażenie na łyżce oliwy lub oleju rzepakowego (bez panierki).
Wpływ na organizm i efektywność
Dobrze zbilansowana dieta 1500 kcal jest bardzo bezpieczna dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kobiety stosując tą metodę odchudzania tracą średnio 0,5 kilograma na tydzień, mężczyźni ok. 1 kg na tydzień. Wszystko zależy jednak od wyjściowej masy ciała, trybu życia, ilości aktywności fizycznej oraz osobistych predyspozycji.
Dla kogo przeznaczona?
Dieta przeznaczona jest głównie dla aktywnych kobiet z nadwagą, dla kobiet z otyłością (BMI powyżej 30) oraz mężczyzn z nadwagą i otyłością.
Przykładowe komponowanie menu
Śniadanie:
- 2 kromki pieczywa razowego,
- chudy serek lub 3-4 plasterki wędliny,
- 150g warzyw + łyżka oleju/oliwy.
II śniadanie:
- opakowanie jogurtu + 2 łyżki musli + owoc.
Obiad:
- kurczak/ryba (ok. 150g),
- 150-200g warzyw + łyżka oliwy/oleju,
- 50g (sucha masa) ryżu/kaszy/makaronu.
Podwieczorek:
- szklanka kefiru.
Kolacja:
- chudy serek lub 3-4 plasterki wędliny lub 2 jajka,
- 150-200g warzyw + łyżka oliwy,
- cienka kromka pieczywa razowego.
(mkr/bb)