FitnessDieta pudełkowa – przepisy, zasady, wady i zalety

Dieta pudełkowa – przepisy, zasady, wady i zalety

Dieta pudełkowa – przepisy, zasady, wady i zalety
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
04.11.2018 18:01

Dieta pudełkowa pozwala na dostarczanie organizmowi pełnowartościowych, zrównoważonych posiłków. Można dostosować ją do swojego stylu życia i preferencji żywieniowych. Diety pudełkowe mają jednak nie tylko zalety, ale też kilka wad.

Na czym polega dieta pudełkowa?

Dieta pudełkowa to potoczna nazwa planu żywieniowego, oferowanego przez firmy cateringowe. Tego typu diety dedykowane są osobom o różnych potrzebach.

Wyróżnia się kilka rodzajów diet pudełkowych:
• odchudzające,
paleo,
• dla aktywnych,
• wegetariańskie,
• wegańskie,
• bezlakotozowe,
• bezglutenowe,
• o niskim indeksie glikemicznym.

W zależności od tego, dla kogo przeznaczona jest dana dieta pudełkowa, zmienia się jej wartość kaloryczna. Do wyboru klientom pozostawia się diety od 1000 kcal, przez 1200 kcal, 1500 kcal i 1800 kcal, po 2000 kcal, 2500 kcal i 3000 kcal. Jak łatwo się domyślić najniższe wartości kaloryczności będą przewidziane w dietach dla odchudzających się, a najwyższe dla aktywnych. Ilość kalorii w diecie pudełkowej zależy od preferencji klienta, choć część firm oferuje konsultacje z dietetykiem, który pomoże dobrać odpowiedni jadłospis.

Firmy zajmujące się organizowaniem diet pudełkowych dla klientów oferują dwie metody. Pierwsza z ich to zamawianie na cały tydzień czy wybraną liczbę dni kilku posiłków dziennie (czasem bez śniadań lub kolacji), które zostaną dostarczone w wybranych godzinach na podany adres. Druga opcja to ustalanie jadłospisu diety pudełkowej i przesłanie części potrzebnych produktów. Części, bo mięsa, owoce i warzywa kupowane są na bieżąco przez klienta. Dania diety pudełkowej tego typu można przyrządzić i zapakować do wygodnych pojemników.

Dieta pudełkowa jest świetną opcją dla osób, które nie mają czasu lub nie lubią same gotować i dbać o to co jedzą. Z drugiej strony zaś nie chcą żywić się szybkim jedzeniem wysoko przetworzonym. To także niestety opcja dla osób z zasobniejszym portfelem. Łączny* miesięczny koszt diety pudełkowej* może sięgać od 1400 zł do nawet 2000 zł.

Dieta pudełkowa – wady i zalety

Do plusów diety pudełkowej zaliczyć można:
• wygoda,
• odpowiednia, pełnowartościowa dieta każdego dnia,
• ciekawe, urozmaicone posiłki,
• oszczędność czasu na zakupy i gotowanie.

Minusy diety pudełkowej to:
• wysoki koszt,
• brak możliwości wymiany posiłków (narzucone menu),
• odmienne upodobania smakowe.

Dieta pudełkowa – przepisy

Oto dwa przykłady dwóch prostych przepisów, które pozwolą przygotować danie diety pudełkowej w domu i oszczędzić pieniądze.

Sałatka z mango i kurczakiem

Składniki:
- rukola,
- ½ mango,
- 100 g grillowanego kurczaka,
- 3 łyżki kukurydzy z puszki,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz, czosnek,
- garść pistacji lub orzeszków piniowych.

Sposób przygotowania: Kurczaka i mango pokroić w kostkę, zmieszać z rukolą i kukurydzą. Polać jogurtem doprawionym solą, pieprzem i czosnkiem, posypać orzechami.

• Wrap z mozzarellą i awokado

Składniki:
- 1 placek tortilla,
- 4 plastry mozzarelli,
- ½ awokado,
- ⅓ papryki,
- garść liści szpinaku,
- garść pestek dyni,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Na placku rozsmarować awokado, pokropić sokiem z cytryny, ułożyć mozzarellę (doprawić), następnie szpinak i słupki papryki, na koniec posypać pestkami dyni i złożyć. Podpiekać w piekarniku lub na suchej patelni.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (3)
Zobacz także