FitnessDieta pudełkowa – przepisy, zasady, wady i zalety

Dieta pudełkowa – przepisy, zasady, wady i zalety

Dieta pudełkowa pozwala na dostarczanie organizmowi pełnowartościowych, zrównoważonych posiłków. Można dostosować ją do swojego stylu życia i preferencji żywieniowych. Diety pudełkowe mają jednak nie tylko zalety, ale też kilka wad.

Dieta pudełkowa – przepisy, zasady, wady i zalety
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Na czym polega dieta pudełkowa?

Dieta pudełkowa to potoczna nazwa planu żywieniowego, oferowanego przez firmy cateringowe. Tego typu diety dedykowane są osobom o różnych potrzebach.

Wyróżnia się kilka rodzajów diet pudełkowych:
• odchudzające,
paleo,
• dla aktywnych,
• wegetariańskie,
• wegańskie,
• bezlakotozowe,
• bezglutenowe,
• o niskim indeksie glikemicznym.

W zależności od tego, dla kogo przeznaczona jest dana dieta pudełkowa, zmienia się jej wartość kaloryczna. Do wyboru klientom pozostawia się diety od 1000 kcal, przez 1200 kcal, 1500 kcal i 1800 kcal, po 2000 kcal, 2500 kcal i 3000 kcal. Jak łatwo się domyślić najniższe wartości kaloryczności będą przewidziane w dietach dla odchudzających się, a najwyższe dla aktywnych. Ilość kalorii w diecie pudełkowej zależy od preferencji klienta, choć część firm oferuje konsultacje z dietetykiem, który pomoże dobrać odpowiedni jadłospis.

Firmy zajmujące się organizowaniem diet pudełkowych dla klientów oferują dwie metody. Pierwsza z ich to zamawianie na cały tydzień czy wybraną liczbę dni kilku posiłków dziennie (czasem bez śniadań lub kolacji), które zostaną dostarczone w wybranych godzinach na podany adres. Druga opcja to ustalanie jadłospisu diety pudełkowej i przesłanie części potrzebnych produktów. Części, bo mięsa, owoce i warzywa kupowane są na bieżąco przez klienta. Dania diety pudełkowej tego typu można przyrządzić i zapakować do wygodnych pojemników.

Dieta pudełkowa jest świetną opcją dla osób, które nie mają czasu lub nie lubią same gotować i dbać o to co jedzą. Z drugiej strony zaś nie chcą żywić się szybkim jedzeniem wysoko przetworzonym. To także niestety opcja dla osób z zasobniejszym portfelem. Łączny* miesięczny koszt diety pudełkowej* może sięgać od 1400 zł do nawet 2000 zł.

Dieta pudełkowa – wady i zalety

Do plusów diety pudełkowej zaliczyć można:
• wygoda,
• odpowiednia, pełnowartościowa dieta każdego dnia,
• ciekawe, urozmaicone posiłki,
• oszczędność czasu na zakupy i gotowanie.

Minusy diety pudełkowej to:
• wysoki koszt,
• brak możliwości wymiany posiłków (narzucone menu),
• odmienne upodobania smakowe.

Dieta pudełkowa – przepisy

Oto dwa przykłady dwóch prostych przepisów, które pozwolą przygotować danie diety pudełkowej w domu i oszczędzić pieniądze.

Sałatka z mango i kurczakiem

Składniki:
- rukola,
- ½ mango,
- 100 g grillowanego kurczaka,
- 3 łyżki kukurydzy z puszki,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz, czosnek,
- garść pistacji lub orzeszków piniowych.

Sposób przygotowania: Kurczaka i mango pokroić w kostkę, zmieszać z rukolą i kukurydzą. Polać jogurtem doprawionym solą, pieprzem i czosnkiem, posypać orzechami.

• Wrap z mozzarellą i awokado

Składniki:
- 1 placek tortilla,
- 4 plastry mozzarelli,
- ½ awokado,
- ⅓ papryki,
- garść liści szpinaku,
- garść pestek dyni,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.

Sposób przygotowania: Na placku rozsmarować awokado, pokropić sokiem z cytryny, ułożyć mozzarellę (doprawić), następnie szpinak i słupki papryki, na koniec posypać pestkami dyni i złożyć. Podpiekać w piekarniku lub na suchej patelni.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)