Dietetyk - czym się zajmuje? Jak wygląda wizyta u dietetyka?
Dietetyk to osoba, która zajmuje się wpływem pożywienia na zdrowy lub chory organizm człowieka oraz dobieraniem odpowiedniej diety. Taka osoba może pracować w szpitalu, gabinecie Spa czy ośrodku naukowym.
03.11.2018 | aktual.: 04.11.2018 18:03
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Kim jest dietetyk?
Dietetyk to specjalista medyczny, którego wiedza obejmuje zagadnienia z zakresu medycyny, biochemii, anatomii i psychologii.
Do obowiązków dietetyka w zależności od miejsca zatrudnienia należy:
• badanie pochodzenia i samej żywności,
• praca nad poprawnymi procesami przygotowywania potraw oraz obróbką termiczną produktów,
• poprawne dopasowanie diety do leczenia farmakologicznego,
• sporządzanie planu żywienia indywidualnie i zbiorowo,
• sporządzanie planu żywienia dla osób w różnym wieku, osób zdrowych i chorych, a także podczas ciąży i w innych stanach specjalnych,
• sporządzanie planu żywienia w przypadku zaburzeń odżywiania, nadwagi czy niedożywienia,
• wdrażaniem zasad racjonalnego żywienia,
• opracowywaniem diet w konkretnych jadłospisach,
• profilaktyką i leczeniem żywieniowym chorób,
• nadzorem żywienia w różnych placówkach, których odbywa się żywienie zbiorowe.
Wyróżnić można trzy specjalizacje dietetyka, które ten może obrać podczas kształcenia. Są to dietetyk sportowy (pracuje z osobami aktywnymi fizycznie), dietetyk kliniczny (pracuje z osobami chorymi) i psychodietetyk (zajmuje się zaburzeniami odżywiania, otyłością i niedożywieniem).
Gdzie pracuje dietetyk?
Profesjonalny dietetyk może pracować w szpitalach, przychodniach i poradniach specjalistycznych lub dietetycznych.
Poza tym dietetyka zatrudniają także wszelkie placówki żywienia zbiorowego, takie jak chociażby ośrodki opiekuńczo-wychowawcze, czyli domy opieki społecznej, domy seniora i żłobki. Do takich miejsc należą także szkoły, przedszkola, sanatoria czy uzdrowiska. Dietetyk pracować będzie też w stacjach epidemiologiczno-sanitarnych oraz w firmach zajmujących się cateringiem dietetycznym, a także produkcją suplementów diety i żywności specjalnego przeznaczenia.
Posadę dietetyka znaleźć można również w miejscach związanych ze sportem i rekreacją. Chodzi o ośrodki sportowe, ośrodki rehabilitacyjne, hotele, gabinety Spa, kluby fitness i siłownie. Wielu dietetyków zasila szeregi pracowników instytucji naukowych i badawczych, organizacji pozarządowych, jak również mediów.
Jak pracuje dietetyk?
Konsultacja u dietetyk powinna przebiegać według pewnego wzorca. To dzięki niemu osoba konsultująca się będzie wiedziała, czy ma do czynienia z profesjonalistą. Podczas 40-60 minutowej wizyty u dietetyka ten powinien:
• przeprowadzić szczegółowy wywiad,
• zlecić wykonanie badań ogólnych, stwierdzających faktyczny stan zdrowia,
• dobrać dietę indywidualnie w oparciu o badania i z uwzględnieniem wieku, płci, masy ciała czy rodzaj wykonywanej pracy,
• podczas każdej kolejnej wizyty weryfikować stan zdrowia i modyfikować dietę wedle aktualnego zapotrzebowania organizmu,
• powstrzymać się od subiektywnej oceny stanu zdrowia (np. otyłości)
i obiecywania spektakularnych efektów proponowanej diety,
• użyć wagi z analizatorem składu ciała.