FitnessDieta rozłączna

Dieta rozłączna

Dieta rozłączna

07.06.2005 15:07, aktual.: 29.05.2010 20:53

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ziemniaki na prawo, mięso na lewo.

Jest niskokaloryczna, więc schudniesz raz dwa. Jednak twoje posiłki będą dość monotonne. Jeśli chleb, to bez masła, jak ryba, to nie ziemniaki. Koniec z pysznymi ciastkami z kremem i owocami. *
*
Ta dieta została opracowana *na początku XX w. przez amerykańskiego lekarza dr. Williama Howarda Heya. Nie wymaga rezygnacji z wielu produktów, ale liczba kalorii nie powinna przekraczać 1200 dziennie. Pozwoli ci to w ciągu dwóch tygodni stracić nawet do pięciu kilogramów.
*
Na czym polega *W trakcie posiłków *nie wolno łączyć produktów węglowodanowych (np. ryżu, chleba) z białkowymi (np. mięsem, jogurtem). Trawienie jest wtedy efektywniejsze, bo poszczególne enzymy, które oddzielnie rozkładają białka, tłuszcze i węglowodany, nie są wydzielane równocześnie.
Każdego dnia możesz zjeść trzy główne posiłki oraz dwie przekąski, w postaci np. jabłka czy strąka papryki. Śniadanie jest niestety ubogie – wyłącznie owoce lub soki. Całkowicie eliminujesz z jadłospisu: cukier, sól, kawę, mocną herbatę, napoje gazowane, czekoladę i wszelkie alkohole.
* Co do czego By ułatwić sobie komponowanie posiłków, wszystkie produkty żywnościowe dzielisz na trzy grupy.
*
- Grupa pierwsza to produkty białkowe: mięso, drób, ryby, jaja, fasola, sery o zawartości tłuszczu poniżej 50 proc., mleko, jogurt, majonez. Do tej grupy zalicza się również owoce – ale bez bananów.
- Grupa druga to produkty węglowodanowe: pieczywo, makarony, ziemniaki, ryż, kasze, banany.
- Grupa trzecia to produkty neutralne:warzywa korzeniowe (np. marchew, buraki), liściaste (np. sałata, kapusta), sery o zawartości tłuszczu powyżej 50 proc., śmietana, twarogi, orzechy, tłuszcze (np. masło, oleje roślinne, oliwa z oliwek, margaryna), wędliny, miód, zioła.
Ponieważ zgodnie z założeniami diety obok siebie nie mogą się znaleźć artykuły z grupy pierwszej i drugiej – masz do wyboru posiłki składające się z produktów z grupy pierwszej i trzeciej (np. ryba plus warzywa) oraz drugiej i trzeciej (np. kasza gryczana z masłem).

Ważne wskazówki Oprócz właściwego zestawiania produktów, powinnaś przestrzegać też następujących zaleceń: - posiłki białkowe i węglowodanowe musi dzielić czterogodzinna przerwa; - pijesz tylko między posiłkami; - rezygnujesz z potraw smażonych i ostro przyprawionych; - owoce zawsze jesz na pusty żołądek albo między posiłkami. *
*
Plusy... *- Dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
- Oczyszcza organizm z toksyn.
- Pomaga pozbyć się zgagi i nadkwaśności żołądka.
- Łagodzi migreny i dolegliwości okresu menopauzy.
*
...i minusy diety *- Po skąpym śniadaniu możesz czuć się głodna.
- Nie wszystkim odpowiada osobne jedzenie mięsa bez ziemniaków czy jajek bez pieczywa.
- Na początku możesz mieć problemy z przyporządkowywaniem produktów do poszczególnych grup pokarmowych.
*
Opinia dietetyka dr Lucyny Pachockiej *W tej diecie została podważona podstawowa zasada zdrowego żywienia: „bezpieczeństwo dla zdrowia w rozmaitości spożywanych produktów”, która zapewnia najlepsze przyswajanie witamin i składników mineralnych. *Błędne są też założenia diety: prawie każdy produkt z grupy I i II zawiera zarówno białko, jak i węglowodany.

Różne są tylko proporcje tych składników.
Np. w 100 g sera białego (grupa I) jest 17,9 g białka i 3,4 g węglowodanów. A w 100 g ryżu (grupa II) jest 6,7 g białka i 78,9 g węglowodanów.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także