Dieta warzywno-owocowa. Przepisy dr Dąbrowskiej, które pomogą Ci się oczyścić
Post nie zawsze jest łatwy i jeszcze rzadziej przyjemny. Ale to, w jaki sposób się po nim czujemy, może wynagrodzić wszystko. Dlatego warto się nim zainteresować i wykorzystywać przepisy z diety Dr Dąbrowskiej, które sprawią, że post będzie czymś oczyszczającym i relaksującym.
21.10.2018 | aktual.: 21.10.2018 14:29
Co jeść podczas postu?
Niskokaloryczne warzywa i owoce, wraz z jednoczesnym dostarczaniem organizmowi fitozwiązków, witamin i soli mineralnych pozytywnie wpływają na oczyszczanie organizmu z toksyn i proces odżywiania wewnętrznego. Podczas diety powinniśmy spożywać jak najwięcej surowych warzyw. To one zawierają najwięcej enzymów i są pokarmem najbogatszym biologicznie. Należy jednak pamiętać, aby zaopatrywać się w nie u zaufanych dostawców. W książce "Dieta warzywno-owocowa" autorstwa dr Ewy Dąbrowskiej.
możemy znaleźć wskazówki, które nam w tym pomogą.
Na naszych stołach powinny się znaleźć:
• Soki i koktajle z warzyw z dodatkiem owoców (niewielkim – dekoracyjnym lub smakowym), wyciskane na świeżo w prasie lub wyciskarce wolnoobrotowej, surowe zupy warzywne.
• Surówki (jedno- lub kilkuskładnikowe), najlepiej przyrządzane tuż przed spożyciem.
• Kiełki, suszone owoce.
• Kiszonki.
• Przekąski w postaci surowych i suszonych warzyw i owoców (jarmuż, burak, jabłko, suszona śliwka).
• Zupy (krótko gotowane – do 30 minut).
• Warzywa gotowane na parze, pieczone, duszone.
Oprócz tego, należy pić wodę mineralną niegazowaną z podwyższoną zawartością magnezu, napary i herbatki ziołowe i owocowe, kompoty z owoców (również suszonych). Podczas postu może brakować magnezu i witaminy D. Składniki te należy na etapie diety suplementować.
Dietę świetnie uzupełniają w mikroelementy nieduże dodatki glonów wakame lub agaru, jak również trawa pszeniczna czy jęczmienna. Są one świetnymi dodatkami do koktajli; można też stosować produkty sproszkowane, dostępne w sklepach ze zdrową żywnością.
Jak przygotowywać jedzenie?
Ważnym elementem diety jest też zadbanie o odpowiednią obróbkę i przygotowanie warzyw i owoców do spożycia. Staranne mycie i płukanie roślin może czasem nie wystarczyć – produkty, szczególnie te pochodzące ze sklepów, mogą zawierać różne zanieczyszczenia organiczne i nieorganiczne. Czasem znajdują się na nich niewidoczne drobnoustroje i pasożyty (np. tasiemce i glisty) oraz pozostałości pestycydów. Skutecznym sposobem mycia warzyw i owoców jest opłukanie roślin pod bieżącą wodą, a następnie dokładne ich umycie w roztworze octu jabłkowego w proporcjach ½ szklanki octu na litr wody. Świetnie sprawdza się też sok z cytryny (2 łyżki na litr wody) lub zalewa z ogórków kiszonych (również 2 łyżki na litr wody) – bakterie chorobotwórcze nie lubią produktów o kwaśnym pH. Kąpiel warzyw lub owoców w takich roztworach powinna trwać ok. 5 min. Pięciominutowa kąpiel w roztworze sody oczyszczonej (2 płaskie łyżki na litr wody) to z kolei doskonały sposób na usunięcie pestycydów. Dodanie bakterii probiotycznych do wody, w której moczy się jarzyny, również pozwoli zneutralizować pestycydy. Po kąpieli w roztworze wystarczy opłukać produkty pod bieżącą wodą – są gotowe do spożycia.
W jakiej formie spożywać jedzenie? Oto przykładowe przepisy z książki "Dieta warzywno-owocowa" autorstwa dr Ewy Dąbrowskiej.
Przepis na surówkę „dobra bakteria”
Składniki:
• 1 pomidor
• 1 czerwona papryka
• 2 średnie ogórki kiszone, małosolne lub świeże
• ½ cebuli
• kurkuma
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól ziołowa
Przygotowanie: Pomidor, paprykę i ogórki umyj i pokrój w kostkę. Dodaj posiekaną cebulę. Całość skrop sokiem z cytryny, wymieszaj z ulubionymi ziołami.
Ogórki kiszone lub małosolne, jak wszystkie produkty poddawane fermentacji, zawierają kwas mlekowy – nadaje on warzywom smak i ma korzystny wpływ na pracę jelit. Jest probiotykiem, co oznacza, że przywraca naturalną florę organizmu i poprawia odporność.
Przepis na Koktajl pietruszkowy
Składniki:
• natka pietruszki
• 1 marchewka
• ½ łyżeczki trawy jęczmiennej lub pszenicznej
• kilka liści szpinaku
• ½ szklanki wody
• sól
• pieprz
Przygotowanie: Składniki umyj, włóż do blendera, dolej wodę. Całość zmiksuj.
Do soków i koktajli, które przygotowujesz podczas diety warzywno-owocowej, możesz dodawać trawę jęczmienną i pszeniczną. Upewnij się, że pochodzą one z dobrego źródła.
Przepis na brukselkę kiszoną
Składniki:
• 1 kg brukselki
• woda po ogórkach kiszonych lub sok z kapusty kiszonej
• kilka ząbków czosnku
• ziele angielskie
• liść laurowy
Przygotowanie: Brukselkę umyj i ugotuj na parze – wystarczy ok. 5 min. Gdy ostygnie, włóż do słoika i zalej wodą z ogórków kiszonych lub sokiem z kiszonej kapusty. Brukselki będą gotowe po kilku dniach.
Przepis na kluseczki z zapiekanej cebuli
Składniki:
• 10 małych szalotek
• 5 łyżeczek zalewy z ogórków kiszonych
• kiełki lucerny
• sól ziołowa
Przygotowanie: Do niewielkiego naczynia żaroodpornego lub kamionkowej formy do pieczenia włóż obraną cebulę. Podlej zalewą z ogórków kiszonych i przykryj naczynie pokrywką albo nałóż na nie folię do pieczenia. Piecz 30–45 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180–200°C. Jeśli masz piec gliniany, możesz mówić o prawdziwym szczęściu! Cebula świetnie udaje się w naczyniu kamionkowym w takim właśnie piecu. Przygotowuje się ją bardzo szybko, 15–20 min w temperaturze ok. 300°C.
Przepis na suszone pomidory
Składniki:
• 2 duże pomidory
• zioła do posypania
Przygotowanie: Pomidory umyj i pokrój w plasterki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 100°C z funkcją termoobiegu. Ułóż plasterki pomidora na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi małe odstępy. Wstaw do piekarnika i piecz 30 min z każdej strony. Gotowe pomidorki posyp przyprawami. Możesz też przygotować tę przekąskę w suszarce do warzyw – tu czas przygotowania zależy od mocy i wielkości sprzętu. U mnie pomidory są gotowe po mniej więcej 40 min
.
O czym trzeba pamiętać?
Wszystkie te informacje można znaleźć w książce Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej, która powinna być podstawowym źródłem wiedzy dla wszystkich, którzy planują post. Bo do postu trzeba się przygotować. Trzeba stosować się do wszystkich zasad, żeby mieć pewność, że nie robimy sobie krzywdy. I że złe samopoczucie, które pojawia się po kilku pierwszych dniach, to objaw pozytywny uruchomienia samoleczących mechanizmów organizmu a nie wyniszczający skutek bardzo niskiej kaloryczności posiłków.