Dieta wegetariańska dla dzieci – przepisy na każdą porę dnia
Dieta wegetariańska dla dzieci powinna obfitować w białka roślinne, a przy tym dostarczać odpowiedniej dawki takich składników mineralnych, jak wapń, cynk oraz żelazo. Mali wegetarianie bez problemu znajdują w pożywieniu witaminy A, E i C, ale nierzadko muszą przyjmować suplementy uzupełniające niedobory witamin B12 i D. Aby dieta wegetariańska dla dzieci przynosiła same korzyści, warto poznać przepisy na dania, w których główną rolę grają produkty pokrywające zapotrzebowanie na najważniejsze dla rozwijającego się organizmu mikroelementy. Ważne, by w diecie wegetariańskiej dla dzieci jadłospis codziennie wyglądał inaczej.
Śniadanie wegetariańskie dla dzieci – budyń z kaszy jaglanej
W porze śniadania sami chętnie sięgamy po węglowodany i podajemy je również dzieciom. Nic dziwnego, ponieważ wzrost poziomu glukozy we krwi natychmiast dodaje energii. Węglowodany w diecie wegetariańskiej dla dzieci są jednak jedną z największych pułapek żywieniowych, bo traktuje się je jako wysokoenergetyczne zastępniki białka pochodzącego z produktów mięsnych. Aby zachować zdrowy styl żywienia, należy bezwzględnie unikać węglowodanów rafinowanych (bułek i drożdżówek) i zastępować je węglowodanami złożonymi, które znajdują się w pełnoziarnistym pieczywie, kaszach oraz makaronach. Dziecku na śniadanie warto od czasu do czasu podać słodki budyń jaglany, który przygotowuje się w ciągu 20 minut.
Przepis na budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
- 2 łyżki kaszy jaglanej,
- 2 łyżki komosy ryżowej,
- 1 szklanka mleka ryżowego,
- garść dowolnych owoców, np. borówek.
Sposób przygotowania:
Zagotować mleko i wsypać do niego obydwie kasze. Mieszać, póki ziarenka nie napęcznieją. Całość zblendować i po lekkim przestudzeniu dodać owoce. Budyń przed podaniem wymieszać.
Wegetariański obiad dla dzieci – zupa selerowa i kotlety jajeczne z serem
W diecie wegetariańskiej dla dzieci przepisy powinny charakteryzować się różnorodnością, bo tylko dzięki niej można otrzymać potrawy zdolne do zaspokojenia codziennego zapotrzebowania na składniki odżywcze. Największe możliwości daje obiad, w którym nie może zabraknąć dużej ilości białka. Na talerzu powinno znaleźć się jajko – dar natury najbogatszy w aminokwasy egzogenne. Nie można również zapominać o tak istotnych pierwiastkach, jak wapń, żelazo, cynk, magnez i potas. Wszystkie znajdują się choćby w selerze. Dlatego dobrym pomysłem na wegetariański obiad dla dzieci jest zestaw: zupa selerowa + kotlety jajeczne z dodatkami (np. purée ziemniaczanym i fasolką szparagową)
.
Przepis na zupę selerową
Składniki:
- 1 mały seler,
- 2 ziemniaki,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 2 szklanki bulionu warzywnego,
- 1 szklanka mleka,
- przyprawy (pieprz, sól).
Sposób przygotowania:
Selera i ziemniaka pokroić w drobną kostkę, wrzucić do bulionu warzywnego i zagotować do miękkości. Pod koniec gotowania dolać mleko, zamieszać i poczekać, aż składniki się połączą. Doprawić solą i pieprzem, a następnie zdjąć garnek z ognia i zblendować zupę. Przed podaniem posypać świeżo skrojoną natką pietruszki.
Przepis na kotlety jajeczne z serem
Składniki (na 7 małych kotletów):
- 5 jajek ugotowanych na twardo,
- 1 jajko surowe,
- 75 gramów startego sera żółtego,
- 1,5 łyżki bułki tartej + dowolna ilość do obtoczenia kotletów,
- 0,5 garści posiekanego szczypiorku lub jarmużu,
- przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka)
- oliwa do smażenia.
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka podzielić na cząstki nożem, a następnie rozdrobnić blenderem. Dodać ser, szczypior, bułkę tartą i wbić surowe jajko. Wymieszać wszystkie składniki, a następnie z powstałej masy uformować kotlety i obtoczyć je w panierce. Obsmażyć z obydwu stron na rozgrzanej oliwie.
Kolacja wegetariańska dla dzieci – frytki z cukinii z dipem pomidorowym
Dieta wegetariańska dla dzieci obfituje w przepisy z cukinią, którą mogą jeść nawet półroczne maluchy. Warzywo to zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza oraz witamin B1, C, PP i K. Jest lekkostrawne, dlatego świetnie nadaje się na zdrową kolację. Można z niego zrobić popularny dziecięcy przysmak, czyli frytki, ale w wersji dietetycznej.
Przepis na frytki z cukinii z dipem pomidorowym
Składniki:
- 500 gramów cukinii,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 puszka pomidorów,
- 0,5 cebuli dymki,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawy i zioła (sól, pieprz, papryka, oregano, tymianek).
Sposób przygotowania:
Cukinię pokroić na słupki, natrzeć 3 łyżkami oliwy, przyprawami, ziołami i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Nagrzać piekarnik na 220ºC i piec frytki przez 15 minut z termoobiegiem. Od czasu do czasu przewracać je na drugą stronę. Do plastikowej miski wrzucić pomidory w puszcze, skrojoną w kostkę cebulę i drugi ząbek czosnku. Dodać przyprawy, zioła oraz łyżkę oliwy. Całość zblendować, a gotowy dip podawać do frytek.