Domowe sposoby na alergie
Alergia to problem dotyczący milionów ludzi na całym świecie. Przypisywane im leki zwykle nie zwalczają wszystkich objawów a do tego mają dość poważne skutki uboczne. Na szczęście istnieją substancje, które pomagają na alergię i nie powodują mdłości, senności, osłabienia, zwiększenia łaknienia czy utraty apetytu.
04.05.2009 | aktual.: 25.05.2010 17:42
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Alergia to problem dotyczący milionów ludzi na całym świecie. Przypisywane im leki zwykle nie zwalczają wszystkich objawów a do tego mają dość poważne skutki uboczne. Na szczęście istnieją substancje, które pomagają na alergię i nie powodują mdłości, senności, osłabienia, zwiększenia łaknienia czy utraty apetytu.
Odpowiednia dieta
Pewne substancje uznano za pożyteczne w profilaktyce i leczeniu alergii. Osobom cierpiącym na to schorzenie ulgę często przynosi zażywanie witaminy B5 lub kwasu pantotenowego (organicznego związku chemicznego, będącego jednym ze składników witaminy B5). Witaminę B5 można zażywać w dawce 100mg dziennie przez okres jednego miesiąca. Dawka 400mg witaminy E zażywanej codziennie przez cztery do sześciu tygodni również może przynieść chorym na alergię korzyści, ponieważ działa antyalergicznie. Witaminy te można dostarczać sobie w tabletkach i preparatach witaminowych lub można szukać ich w rzeczach, które jemy na co dzień.
Witamina B5 występuje w drożdżach, wątrobie, nerkach, otrębach pszennych, grochu, rybach (pstrągu, makreli, śledziu), pestkach słonecznika, niektórych serach pleśniowych, orzechach włoskich, dziczyźnie, mięsie krabów, żółtku jaj. Witaminę E można znaleźć w olejach roślinnych (słonecznikowym, kukurydzianym, sojowym), migdałach, margarynie, jajkach, orzechach włoskich i ziemnych, mące pełnoziarnistej, mleku, brukselce i innych warzywach zielonolistnych.
Olej rycynowy
Pięć kropli oleju rycynowego dodanych do pół szklanki wody lub soku owocowego czy warzywnego, pitych rano na pusty żołądek pomaga osobom cierpiących na alergie przewodów jelitowych, skóry i zatok przynosowych.
Limonki
Limonka jest uważana za remedium na praktycznie każdy rodzaj alergii. Sok z połowy limonki można wcisnąć do szklanki letniej wody i całość osłodzić łyżeczką miodu. Zaleca się picie takiej mikstury z rana, na czczo, najlepiej przez okres kilku miesięcy. Sok z limonki nie tylko wypłukuje toksyny z organizmu, ale także działa antyalergicznie i chroni organizm przez szkodliwymi substancjami. Oczywiście nie jest to remedium dla osoby uczulonej na owoce cytrusowe.
Banany
Banany poleca się cierpiącym na alergie pokarmowe, objawiające się wysypką i wykwitami skórnymi, zaburzeniami trawienia i astmą. Wskazane jest, by jeść 1-2 banany dziennie.
Soki warzywne
Pół litra soku z marchwi lub soku marchwiowio-buraczano-ogórkowego może być pomocne w leczeniu niektórych alergii. Mieszankę należy sporządzać w proporcjach: 100ml soku z buraków, 100ml soku z ogórka i 300ml soku z marchewki. Zarówno koktajl warzywny, jak i czysty sok marchewkowy należy pić raz dziennie.
Kwasy omega-3
Według niemieckich naukowców osoby, których dieta jest bogata w kwasy omega-3 rzadziej niż osoby sporadycznie jedzące halibuta, łososia, śledzia, dorsza, makrelę, sardynki, owoce morza, orzechy włoskie, nasiona lnu, soi czy rzepaku zapadają na alergie. Na ostro
Jeśli jesteś uczulona na pyłki, dodawaj do swojego jedzenia, zwłaszcza w okresie pylenia, chrzanu, papryczki chili lub ostrą musztardę – rzeczy te w naturalny sposób oczyszczają drogi oddechowe i tym samym ułatwiają oddychanie.
Głodówka plus świeżo wyciskane soki owocowe
Jednym z lepszych sposobów na przezwyciężenie alergii jest wyrobienie w sobie odporności na czynniki alergiczne. Dobrze jest urządzić sobie co jakiś czas, pięciodniową głodówkę. Głodówka to może nie najlepsze słowo – przez ten okres należy pić soki owocowe, najlepiej przygotowane własnoręcznie. Dostarczamy sobie w ten sposób witaminy C, która podnosi odporność i dodaje witalności oraz oczyszczamy organizm. Wiele osób stosujących tę metodę twierdzi, że ich kolejne spotkanie z czynnikami powodującymi u nich reakcje alergicznie przebiegały mniej gwałtownie – dotyczy to alergii pokarmowych.
Mono-dieta
Dość drastycznym, ale skutecznym sposobem na wyeliminowanie ze swojego menu szkodliwych składników jest przejście na restrykcyjną dietę, polegająca na jedzeniu przez kilka dni tylko jednej rzeczy, najlepiej z grupy najrzadziej powodujących alergię owoców i warzyw – marchwi, winogron lub jabłek. Następnie pojedynczo wprowadzamy do swej diety kolejne warzywa lub owoce. Po czterech tygodniach można próbować z produktami białkowymi – również wprowadzanymi do diety pojedynczo. Gdy tylko pojawi się reakcja alergiczna wiemy, co ją spowodowało i możemy wyeliminować ten składnik ze swojego jadłospisu. Sposób dla wytrwałych i konsekwentnych.
Czego unikać?
Herbaty, kawy, coli, czekolady, alkoholu, cukru i produktów z niego produkowanych, ryb, kurczaka, mleka, sera, masła, fistaszków, produktów wędzonych i w occie, zawierających sztuczne barwniki i aromaty – te zwykle uczulają. Jeśli jesteś uczulona na pyłki i na pewne składniki pokarmowe, bardzo uważaj na to, co jesz w okresie pylenia. Organizmowi łatwiej zwalczyć jedną alergię, niż dwie różnego pochodzenia.