Jest jak plaster na jelita. Za komuny wszyscy się nim zajadali
Choć dzisiaj wyparły go w dużym stopniu kolorowe desery ze sklepu, albo smakowe jogurty z dodatkami, niegdyś kisiel cieszył się ogromną popularnością. Był ulubionym deserem nie tylko w przedszkolach, ale i w całkiem dorosłych okolicznościach. A do tego wspierał zdrowie.
Kisiel był niegdyś jednym z ulubionych deserów dzieci w przedszkolach. Choć nie wszyscy go lubili, w czasach, gdy brakowało innych słodkości, cieszył się dużą popularnością. Jego spożywanie miało dodatkowy, pozytywny wpływ na zdrowie.
Kisiel, będący niskokalorycznym deserem, zawierał wiele cennych składników odżywczych. Był źródłem pektyn, minerałów i witamin, co sprawiało, że rodzice chętnie podawali go dzieciom, nawet tym, które niechętnie jadły. Zawartość błonnika w kisielu wspierała pracę jelit i układu pokarmowego.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Błyskawiczny przepis na brownie. Sekretem jest jeden składnik
Jak przygotować kisiel?
Współcześnie przywykliśmy do tego, że kisiel kupuje się w torebce, w sklepie, gdzie można znaleźć różne jego wariantu. Łącznie z takim, który wystarczy wsypać do kubka i zalać wrzątkiem. Tymczasem przygotowanie domowego kisielu, bez śladu konserwantów i sztucznych barwników, jest dziecinnie proste. Potrzebne składniki to:
- trzy łyżeczki cukru,
- trzy łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- trzy szklanki zimnej wody,
- garść lub dwie mrożonych owoców, np. truskawek.
Aby przygotować kisiel, należy umieścić owoce w garnku, zalać większością wody i dodać cukier. Gotować przez dwie minuty. W reszcie wody rozpuścić mąkę ziemniaczaną i dodać do garnka, mieszając do zgęstnienia. Kisiel przelać do miseczek i ostudzić przed podaniem.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.