Ekstrakt z liści kasztana unieszkodliwia bakterie
Substancje zawarte w wyciągu z liści kasztana jadalnego uniemożliwiają bakteriom gronkowca złocistego komunikowanie się i wytwarzanie toksyn.
Substancje zawarte w wyciągu z liści kasztana jadalnego uniemożliwiają bakteriom gronkowca złocistego komunikowanie się i wytwarzanie toksyn – zawiadamia czasopismo „PLOS ONE”.
Naukowcy z Uniwersytetu Emory i Uniwersytetu Iowa (USA) wykazali, że związki występujące w ekstrakcie z liści kasztana jadalnego (Castanea sativa), zwłaszcza pochodne ursenu i oleanenu, obniżają poziom wirulencji gronkowca złocistego (Staphylococcus aureus), nie powodując przy tym wzrostu jego oporności.
- Zidentyfikowaliśmy rodzinę związków roślinnych, które posiadają interesujące właściwości medyczne. Chociaż nie powodują one śmierci bakterii gronkowca, pozbawiają je zdolności do produkcji toksyn uszkadzających tkanki - mówi Cassandra Quave, koordynatorka badania.
Badacze przetestowali działanie ekstraktu zawierającego 94 aktywne substancje (w tym ursen i oleanen) na mysiej i ludzkiej skórze.
Okazało się, że już jednorazowa dawka wyciągu z kasztana pozwalała na oczyszczenie miejsc zakażonych gronkowcem złocistym opornym na metycylinę (MRSA) i zatrzymanie procesu prowadzącego do uszkodzenia tkanek i komórek krwi.
Ekstrakt hamował produkcję groźnych dla zdrowia toksyn i blokował komunikację międzybakteryjną zwaną mechanizmem wyczuwania liczebności. Do tego pozostawał bezpieczny dla komórek skóry i innych bakterii, a jego skuteczność utrzymywała się na tym samym poziomie nawet po dwóch tygodniach stosowania.
- Wiele firm farmaceutycznych pracuje nad stworzeniem przeciwciał monoklonalych, które mogłyby zapobiec wytwarzaniu konkretnej toksyny. My dowiedliśmy, że zwykły ekstrakt z kasztana może powstrzymać całą kaskadę procesów odpowiedzialnych za produkcję wielu różnych toksyn - zauważa Quave. Dodaje też, że badania w tym zakresie z pewnością będą kontynuowane.
(PAP), ooo/ mrt/