Fusy z kawy zamiast soli na oblodzone chodniki? Kraków bierze przykład ze Lwowa
Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie za przykładem Lwowa zamierza oblodzone chodniki spać fusami z kawy. Fusy skutecznie chronią przed poślizgnięciem się na lodzie. A jaki mają wpływ na środowisko?
08.02.2021 10:51
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Inspiracją dla Krakowa jest Lwów, gdzie w jednym z parków do posypania alejek wykorzystano właśnie fusy z kawy. Nie niszczą one jak sól - roślin w parkach i na skwerach oraz na przysypanych śniegiem trawnikach, nie niszczą chodników, ani butów.
Zobacz także: Zmiana oczekiwań. Młode kobiety nie chcą być żonami, a mężczyźni... pragną stabilizacji
Fusy z kawy zamiast soli
"Prosimy wszystkie krakowskie kawiarnie, jeśli mają ochotę wziąć udział w tym eksperymencie o kontakt z nami" - zaapelował w weekend Zarząd Zieleni Miejskiej w Krakowie na swoim Facebooku.
Pomysł poparli m.in.: autorzy bloga Green Projects, zajmującego się tematem ekologii.
Zalety wykorzystania fusów z kawy
- Zalet takiego rozwiązania jest kilka: wykorzystanie odpadów, poprawa jakości gleby, ochrona psich łap oraz aromat dodający energii spacerowiczom - napisali na Facebooku, namawiając inne miasta do włączenia się do akcji.
Jak powiedział dyrektor Zarządu Zieleni Miejskiej w Krakowie Piotr Kempf oraz potwierdzili prowadzący Green Projects chętnych kawiarni od soboty jest już co najmniej kilka i przekazały one Zarządowi Zieleni Miejskiej już kilkadziesiąt kilogramów fusów.
Nie wszystkim się jednak pomysł podoba
Niektórzy pomysłem sypania chodników fusami z kawy są zachwyceni, inni wręcz przeciwnie. Przemysław Poszwa, autor bloga eko-logicznie.com, krytykuje ten pomysł i pisze, dlaczego fusy z kawy na chodnikach nie będą dobrym rozwiązaniem.
- Przeprowadzono badania pokazujące, że dodanie do ziemi fusów z kawy w ilości zaledwie 2,5 proc. objętościowo do górnych 10 cm gleby powoduje drastyczny spadek wzrostu roślin (kilkunasto-kilkudziesięciokrotny). W długiej perspektywie kawa może działać jak nawóz i zwiększać ilość biomasy uprawianych roślin, niemniej jeżeli będzie stosowana co roku w dużych ilościach, wątpię, żeby było to dobre dla środowiska - czytamy na blogu Poszwy. Dodatkowo, fusy z kawy mogą działać toksycznie na mikroflorę gleby i mogą wpływać na wyższą śmiertelność dżdżownic.
A co się stanie gdy przyjdą roztopy?
Dalej na blogu czytamy, że kofeina działa toksycznie na wzrost drobnoustrojów w wodzie, a to będzie bardzo niekorzystne gdy nastaną roztopy. Zdaniem autor bloga eko-logicznie.com najlepszą metodą utrzymywania zimowych chodników jest odśnieżanie, a zaraz po tym posypywanie ich piaskiem.
I