Genialny przepis na chleb. Wychodzi za każdym razem

Samodzielne wypiekanie chleba ma wiele zalet. Możemy kontrolować jego skład, zaoszczędzić na zakupach i eksperymentować ze smakiem pieczywa. Wbrew pozorom nie jest to trudne zadanie. Z tym przepisem domowy chleb ładnie wyrośnie i będzie mieć chrupiącą skórkę.

Chleb wypiekany w domowych warunkach smakuje równie dobrze co pieczywo kupione w piekarni
Chleb wypiekany w domowych warunkach smakuje równie dobrze co pieczywo kupione w piekarni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.02.2023 | aktual.: 04.02.2023 10:42

Ceny pieczywa w piekarniach i sklepach nie należą do najniższych. Dlatego przybywa osób, które wypiekają chleb w domowych warunkach. Jest to prosta czynność i pozwala na kontrolowanie składu finalnego produktu. Zaletą pieczenia chleba w domu jest także przygotowywanie pożywienia zgodnie z naszym gustem. Idealną chrupkość pieczywa zapewnia natomiast jeden składnik. Warto dodać go jeszcze przed pieczeniem.

Jak upiec chleb pełnoziarnisty?

Zacznijmy od wymieszania składników we wcześniej przygotowanej misce. Wsypujemy do niej 300 g mąki, dodajemy 7 g suchych drożdży oraz łyżeczkę soli i cukru. Podgrzewamy 200 ml wody tak długo, aż będzie ciepła, ale nie gorąca. Następnie mieszamy ją z ciastem i dodajemy 60 ml oliwy z oliwek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przygotowane ciasto musi wyrosnąć, dlatego należy przełożyć je do okrągłego, wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego o średnicy 15-18 cm. Całość przykrywamy bawełnianą lub lnianą ściereczką i odstawiamy na dwie godziny. Po upływie tego czasu rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Chleb nacinamy nożem, aby ładnie wyglądał, posypujemy mąką i wstawiamy do pieca na 35 minut.

Sekret chrupkiego chleba pełnoziarnistego

Zanim włożymy chleb do piekarnika, możemy popracować nad jego lepszym smakiem. Najważniejsza w domowych wypiekach jest ich skórka. Powinna być rumiana i chrupiąca. Aby uzyskać taki efekt, warto posmarować chleb żółtkiem rozmieszanym z mlekiem. Aromatu doda także oliwa, gruboziarnista sól lub ziarna słonecznika. Wystarczy dodać każdy ze składników na wierzch wypieku przed umieszczeniem go w piekarniku.

Na jakość domowego chleba wpływa także naczynie, w którym go wypiekamy. Wiele gospodyń i gospodarzy domu wybiera glinianą foremkę zamiast naczynia żaroodpornego czy zwykłej blaszanej keksówki. Pamiętajmy także o ostrożnym wyjmowaniu pieczywa z piekarnika. Najpierw uchylmy drzwiczki na 10 minut. Gdy chleb już nieco ostygnie, wyjmijmy go i odstawmy na kratkę.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
chlebdomowe wypiekiprzepis
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (10)