Dwa razy zastanów się zanim kupisz taki chleb. Zmarnowane pieniądze

Krojony chleb wybieramy przede wszystkim ze względu na wygodę. Równe kromki są o wiele bardziej praktyczne niż samodzielne krojenie w domu. Ale czy krojony chleb jest równie dobry, co zwykły? Niekoniecznie.

Krojony chleb może szybko stać się niesmaczny
Krojony chleb może szybko stać się niesmaczny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

25.01.2023 | aktual.: 25.01.2023 14:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ceny chleba w Polsce idą w górę. Powodem są podwyżki opłat za gaz, prąd i mąkę, a także koszty pracownicze. Według badań przeprowadzonych przez portal Dlahandlu.pl w dniach od 20 grudnia 2022 do 20 stycznia 2023 wynika, że średnia cena chleba w Polsce wynosi 4,92 zł.

Piekarze i sprzedawcy ostrzegają, że sytuacja może być jeszcze trudniejsza, dlatego ważne, żeby dobrze przechowywać pieczywo i nie dopuszczać do jego marnowania. Dotyczy to zarówno bochenków w całości, jak i krojonych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czy krojony chleb jest dobry?

Krojony chleb wybieramy często z prostego powodu - gotowe równe kromki to duże ułatwienie. Niestety, taki chleb może być o wiele gorszej jakości niż ten kupiony w tradycyjnym bochenku, co może sprawiać, że częściej będziemy go marnować. Powód jest prosty – najczęściej pakowany jest on w folię, która ma uchronić przed czerstwieniem kromek, utratą wilgoci, a także sprawić, żeby zachował on kształt i można go było wygodnie przechowywać.

Ma to też swoje poważne mankamenty. Chleb przechowywany w folii, nawet z dobrej, rzemieślniczej piekarni, szybko staje się gumowaty i niesmaczny. Opakowanie nie zawsze sprawdza się też w ochronie przed szybkim czerstwieniem kromek – bywa, że mimo wszystko i tak stają się wyschnięte, zwłaszcza jeśli oddzielą się od siebie.

Co więcej, przez większą wilgotność w szczelnie zamkniętym foliowym opakowaniu chleb może bardzo szybko zacząć pleśnieć. O wiele lepiej przechowywać go w materiałowym woreczku lub w papierowej torebce, z dala od źródła ciepła.

Jak wybrać dobry chleb?

Należy pamiętać o tym, żeby wybierać pieczywo z jak najprostszym składem. Dodatek wielu polepszaczy sprawia, że chleb jest mniej smaczny i szybko spleśnieje. Najdłużej można przechowywać żytnie pieczywo na zakwasie.

Chleb i inne rodzaje pieczywa idealnie nadają się do mrożenia. To świetny sposób, żeby uchronić się przed marnotrawieniem żywności.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Komentarze (70)