FitnessGlicyna - występowanie, działanie, zastosowanie

Glicyna - występowanie, działanie, zastosowanie

Glicyna - występowanie, działanie, zastosowanie
Źródło zdjęć: © 123RF

12.10.2018 15:16, aktual.: 19.11.2018 13:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie od dziś wiadomo, że aminokwasy są wyjątkowo cenne dla naszego organizmu. Do tej wyjątkowej grupy związków chemicznych należy między innymi glicyna, która znalazła szerokie zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i w szeroko pojętym przemyśle kosmetycznym, między innymi ze względu na właściwości antyzmarszczkowe. Jakie działanie ma glicyna i gdzie ją znajdziemy?

Czym jest glicyna?

Glicyna jest to organiczny związek chemiczny i jednocześnie najprostszy aminokwas występujący w ciele człowieka. Jest ona produkowana w organizmie człowieka, przez co zalicza się ją do grupy aminokwasów endogennych. Inną nazwą glicyny jest kwas aminooctowy, a jej postać aktywna biologicznie to* L-glicyna*. Glicyna nie tylko znajduje się w wielu produktach spożywczych, ale jest także szeroko stosowana w branży kosmetycznej i w lecznictwie, przez co występuje również w lekach oraz jako suplement diety.

Największą ilość glicyny znajdziemy w kolagenie, czyli głównym budulcu białkowym skóry i stawów – stąd właśnie zastosowanie glicyny w kosmetykach czy lekach. Glicyna jest niezbędna w ludzkim organizmie i pełni rolę składnika budulcowego i neuroprzekaźnika, dlatego jest tak cenna dla naszego zdrowia. Ten wyjątkowy aminokwas nie tylko wpływa na pracę mięśni i mózgu, ale także nie jest obojętny dla układu trawiennego, a więc także naszych naturalnych procesów metabolicznych.

Występowanie glicyny

Glicyna to jeden z tych aminokwasów, które są niezwykle pożyteczne dla naszego organizmu i znajdziemy je w wielu produktach spożywanych w życiu codziennym. Ten cenny związek zawarty jest między innymi w mięsie czerwonym i drobiu, a także w owocach morza i rybach, jajkach czy nabiale. Oznacza to oczywiście, że glicyna występuje również w zupach gotowanych na mięsie lub kościach, takich jak chociażby popularny rosół. Glicynę znajdziemy także w sezamie, pestkach dyni, orzechach arachidowych oraz migdałach.

Z racji właściwości glicyny stosowana jest ona także w kosmetyce i farmacji. Najpopularniejszą opcją jest chociażby glicyna w tabletkach, która bywa stosowana jako suplement diety. Dawkowanie glicyny w stosunku do indywidualnych potrzeb organizmu jest oczywiście sprawą niezwykle istotną, jednak jej przedawkowanie zdarza się niezwykle rzadko i objawia się głównie sennością i nudnościami. Aminokwas ten znajdziemy też w kremach przeciwzmarszczkowych czy odżywkach, bowiem wygładza skórę i nadaje jej blasku.

Działanie i zastosowanie glicyny

Bardzo dużo mówi się o leczniczych właściwościach glicyny oraz jej pozytywnym wpływie na nasz organizm. Glicyna przede wszystkim wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i odpornościowy, bowiem wspomaga regenerację tkanki znajdującej się w przewodzie pokarmowym oraz łagodzi efekty choroby wrzodowej. Ten cenny aminokwas wspomaga też nasze stawy i mięśnie, ponieważ wpływa na ich intensywną regenerację.

Oprócz tego glicyna poprawia jakość snu, wspiera naturalną koncentrację, a nawet łagodzi skutki nerwicy czy depresji. Glicyna w kosmetyce jest doceniana ze względu działanie przeciwstarzeniowe oraz regeneracyjne. Znajdziemy ją między innymi w odżywkach do włosów czy kremach przeciwzmarszczkowych, a także produktach wygładzających i poprawiających koloryt skóry.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (4)
Zobacz także