Trwa ładowanie...
d26cx5l

Glicyna - występowanie, działanie, zastosowanie

Nie od dziś wiadomo, że aminokwasy są wyjątkowo cenne dla naszego organizmu. Do tej wyjątkowej grupy związków chemicznych należy między innymi glicyna, która znalazła szerokie zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i w szeroko pojętym przemyśle kosmetycznym, między innymi ze względu na właściwości antyzmarszczkowe. Jakie działanie ma glicyna i gdzie ją znajdziemy?
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Glicynę znajdziemy między innymi w czerwonym mięsie, rosole czy pestkach dyni.
Glicynę znajdziemy między innymi w czerwonym mięsie, rosole czy pestkach dyni. (123RF)
d26cx5l

Czym jest glicyna?

Glicyna jest to organiczny związek chemiczny i jednocześnie najprostszy aminokwas występujący w ciele człowieka. Jest ona produkowana w organizmie człowieka, przez co zalicza się ją do grupy aminokwasów endogennych. Inną nazwą glicyny jest kwas aminooctowy, a jej postać aktywna biologicznie to* L-glicyna*. Glicyna nie tylko znajduje się w wielu produktach spożywczych, ale jest także szeroko stosowana w branży kosmetycznej i w lecznictwie, przez co występuje również w lekach oraz jako suplement diety.

Największą ilość glicyny znajdziemy w kolagenie, czyli głównym budulcu białkowym skóry i stawów – stąd właśnie zastosowanie glicyny w kosmetykach czy lekach. Glicyna jest niezbędna w ludzkim organizmie i pełni rolę składnika budulcowego i neuroprzekaźnika, dlatego jest tak cenna dla naszego zdrowia. Ten wyjątkowy aminokwas nie tylko wpływa na pracę mięśni i mózgu, ale także nie jest obojętny dla układu trawiennego, a więc także naszych naturalnych procesów metabolicznych.

d26cx5l

Występowanie glicyny

Glicyna to jeden z tych aminokwasów, które są niezwykle pożyteczne dla naszego organizmu i znajdziemy je w wielu produktach spożywanych w życiu codziennym. Ten cenny związek zawarty jest między innymi w mięsie czerwonym i drobiu, a także w owocach morza i rybach, jajkach czy nabiale. Oznacza to oczywiście, że glicyna występuje również w zupach gotowanych na mięsie lub kościach, takich jak chociażby popularny rosół. Glicynę znajdziemy także w sezamie, pestkach dyni, orzechach arachidowych oraz migdałach.

Z racji właściwości glicyny stosowana jest ona także w kosmetyce i farmacji. Najpopularniejszą opcją jest chociażby glicyna w tabletkach, która bywa stosowana jako suplement diety. Dawkowanie glicyny w stosunku do indywidualnych potrzeb organizmu jest oczywiście sprawą niezwykle istotną, jednak jej przedawkowanie zdarza się niezwykle rzadko i objawia się głównie sennością i nudnościami. Aminokwas ten znajdziemy też w kremach przeciwzmarszczkowych czy odżywkach, bowiem wygładza skórę i nadaje jej blasku.

Działanie i zastosowanie glicyny

Bardzo dużo mówi się o leczniczych właściwościach glicyny oraz jej pozytywnym wpływie na nasz organizm. Glicyna przede wszystkim wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i odpornościowy, bowiem wspomaga regenerację tkanki znajdującej się w przewodzie pokarmowym oraz łagodzi efekty choroby wrzodowej. Ten cenny aminokwas wspomaga też nasze stawy i mięśnie, ponieważ wpływa na ich intensywną regenerację.

Oprócz tego glicyna poprawia jakość snu, wspiera naturalną koncentrację, a nawet łagodzi skutki nerwicy czy depresji. Glicyna w kosmetyce jest doceniana ze względu działanie przeciwstarzeniowe oraz regeneracyjne. Znajdziemy ją między innymi w odżywkach do włosów czy kremach przeciwzmarszczkowych, a także produktach wygładzających i poprawiających koloryt skóry.

d26cx5l

Podziel się opinią

Share

d26cx5l

d26cx5l