Ciasteczka, które dzieci uwielbiają!
Nadszedł weekend, a twój maluch ma przerwę od przedszkola. Chcesz to wykorzystać i zastanawiasz się jak? Co stoi na przeszkodzie, abyście razem coś upichcili? Może jakiś pyszny deser, smaczne ciasteczka, którymi dziecko będzie mogło poczęstować w poniedziałek swoich kolegów z przedszkola, chwaląc się, że miało w tym swój udział? Nie bój się obecności dzieci w kuchni, to naprawdę świetna i rozwijająca zabawa!
30.09.2011 | aktual.: 01.10.2011 01:20
Nadszedł weekend, a twój maluch ma przerwę od przedszkola. Chcesz to wykorzystać i zastanawiasz się jak? Co stoi na przeszkodzie, abyście razem coś upichcili? Może jakiś pyszny deser, smaczne ciasteczka, którymi dziecko będzie mogło poczęstować w poniedziałek swoich kolegów z przedszkola, chwaląc się, że miało w tym swój udział? Nie bój się obecności dzieci w kuchni, to naprawdę świetna i rozwijająca zabawa!
Dzieci w kuchni też się rozwijają!
Kuchnia jest wspaniałym warsztatem twórczego myślenia. Można tworzyć nowe potrawy, niezwykłe połączenia – no bo kto ustalił, że naleśników nie smaruje się musztardą albo chałki majonezem? Można wymyślać nowe nazwy dla znanych dań albo twórczo podejść do odwiecznych kuchennych problemów, i np. kroić cebulę w okularach pływackich. Dziecko przekona się także, że pomaganie w domu jest naturalne i fajne. Maluchowi, który często przyrządza z rodzicami sałatkę, podaje sól, nakrywa do stołu, nie przyjdzie do głowy, by traktować dorosłych jak służących.
Odpowiednio się do tej kuchennej zabawy przygotuj – fartuchy, naczynia, przepisy, kuchenny sprzęt i mnóstwo uśmiechu oraz cierpliwości. Zobaczysz, w jaką śmieszną i ciekawą przygodę zabierze cię twój maluch, jeśli tylko pozwolisz mu puścić wodze fantazji!
Upieczcie pyszne ciasteczka!
Składniki:
- 1 jajko,
- 30 ml olejku migdałowego,
- 3 łyżki miodu,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- 50 g chrupek ryżowych,
- 50 g prażonych migdałów (posiekanych w słupki),
- 50 g ziaren zbóż (pszenicy i jęczmienia),
- 3 łyżki zarodków pszenicy,
- 3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Wymieszać w dużej misce jajko, olejek migdałowy, miód, sól i cynamon (ty możesz wsypywać, a dziecko może mieszać za pomocą dużej, drewnianej łyżki). Dodaj mąkę, chrupki ryżowe, migdały, ziarna zbóż. Wszystko należy dobrze wymieszać (teraz możecie zamienić się rolami). Następnie przy użyciu łyżki z ciasta formujemy okrągłe, kilkucentymetrowe ciastka, które układamy na blaszce. Pieczemy około 15 minut. Przed zdjęciem z blachy ciastka trzeba całkowicie wystudzić. Następnie wrzucić ciastka do blaszanego pudełka i szczelnie zamknij. Powodzenia!