GotowaniePrzepisyCiasteczka, które dzieci uwielbiają!

Ciasteczka, które dzieci uwielbiają!

Ciasteczka, które dzieci uwielbiają!
Isabelle
30.09.2011 23:20, aktualizacja: 01.10.2011 01:20

Nadszedł weekend, a twój maluch ma przerwę od przedszkola. Chcesz to wykorzystać i zastanawiasz się jak? Co stoi na przeszkodzie, abyście razem coś upichcili? Może jakiś pyszny deser, smaczne ciasteczka, którymi dziecko będzie mogło poczęstować w poniedziałek swoich kolegów z przedszkola, chwaląc się, że miało w tym swój udział? Nie bój się obecności dzieci w kuchni, to naprawdę świetna i rozwijająca zabawa!

Nadszedł weekend, a twój maluch ma przerwę od przedszkola. Chcesz to wykorzystać i zastanawiasz się jak? Co stoi na przeszkodzie, abyście razem coś upichcili? Może jakiś pyszny deser, smaczne ciasteczka, którymi dziecko będzie mogło poczęstować w poniedziałek swoich kolegów z przedszkola, chwaląc się, że miało w tym swój udział? Nie bój się obecności dzieci w kuchni, to naprawdę świetna i rozwijająca zabawa!

Dzieci w kuchni też się rozwijają!

Kuchnia jest wspaniałym warsztatem twórczego myślenia. Można tworzyć nowe potrawy, niezwykłe połączenia – no bo kto ustalił, że naleśników nie smaruje się musztardą albo chałki majonezem? Można wymyślać nowe nazwy dla znanych dań albo twórczo podejść do odwiecznych kuchennych problemów, i np. kroić cebulę w okularach pływackich. Dziecko przekona się także, że pomaganie w domu jest naturalne i fajne. Maluchowi, który często przyrządza z rodzicami sałatkę, podaje sól, nakrywa do stołu, nie przyjdzie do głowy, by traktować dorosłych jak służących.

Odpowiednio się do tej kuchennej zabawy przygotuj – fartuchy, naczynia, przepisy, kuchenny sprzęt i mnóstwo uśmiechu oraz cierpliwości. Zobaczysz, w jaką śmieszną i ciekawą przygodę zabierze cię twój maluch, jeśli tylko pozwolisz mu puścić wodze fantazji!

Upieczcie pyszne ciasteczka!

Składniki:

  • 1 jajko,
  • 30 ml olejku migdałowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 50 g chrupek ryżowych,
  • 50 g prażonych migdałów (posiekanych w słupki),
  • 50 g ziaren zbóż (pszenicy i jęczmienia),
  • 3 łyżki zarodków pszenicy,
  • 3 łyżki pełnoziarnistej mąki pszennej.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C. Wymieszać w dużej misce jajko, olejek migdałowy, miód, sól i cynamon (ty możesz wsypywać, a dziecko może mieszać za pomocą dużej, drewnianej łyżki). Dodaj mąkę, chrupki ryżowe, migdały, ziarna zbóż. Wszystko należy dobrze wymieszać (teraz możecie zamienić się rolami). Następnie przy użyciu łyżki z ciasta formujemy okrągłe, kilkucentymetrowe ciastka, które układamy na blaszce. Pieczemy około 15 minut. Przed zdjęciem z blachy ciastka trzeba całkowicie wystudzić. Następnie wrzucić ciastka do blaszanego pudełka i szczelnie zamknij. Powodzenia!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także