Konfitura pomarańczowa:
- 2 kg pomarańczy,
- 200 g cukru,
- 50 ml Cointreau,
- 200 g sera Mascarpone
Pomarańcze obieramy dokładnie ze skórki (nie zostawiamy żadnych białych fragmentów – mają gorzki smak) i kroimy na niewielkie kawałeczki. Wyparzamy skórkę z dwóch owoców i bardzo drobno siekamy. Wrzucamy do garnka skórkę i kawałki owoców, zalewamy Cointreau, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Jak większość wody odparuje i uzyskamy konsystencję galaretki, zdejmujemy garnek z ognia i cały czas mieszając dodajemy Mascarpone. Gdy masa już wystarczająco ostygnie, wkładamy ją do lodówki na całą noc, żeby smaki się przegryzły. Następnego dnia farsz jest już gotowy.
Pierogi z konfiturą pomarańczową doskonale smakują zarówno z kwaśną, jak i słodką śmietaną.
Farsz szczawiowo – imbirowy:
- 4 pęczki świeżego szczawiu,
- 2 cm kawałek korzenia imbiru,
- 100 g sera typu gorgonzola,
- 100 ml śmietanki 30%,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek
Szczaw dokładnie myjemy i oddzielamy liście od łodyżek. Łodyżki i imbir drobno siekamy. Gorgonzolę kroimy w ok. 1 cm kostkę. Rozgrzewamy oliwę na patelni, po czym wrzucamy posiekane łodyżki i imbir. Gdy tylko imbir zacznie „łapać kolor” wrzucamy liście szczawiu, ser i wlewamy śmietankę. Całość przyprószamy solą i pieprzem i dusimy aż do zredukowania płynu. Należy bardzo uważać i umiejętnie manipulować wielkością płomienia tak, aby szczaw nie stracił koloru.
Szczawiowo – imbirowe pierogi są wyśmienite z sosem czosnkowym, sosem tatarskim, lub z dobrze usmażoną cebulą.
Farsz z łososiem, rzodkiewką i czerwoną cebulą:
- 400 g łososia wędzonego,
- pęczek rzodkiewki,
- jedna duża czerwona cebula,
- jedna duża limonka,
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Łososia kroimy na dość duże (ok. 2 cm) kawałki. Dokładnie umytą rzodkiewkę i cebulę bardzo drobno siekamy i dodajemy do ryby. Przyprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z limonki. Jeśli farsz jest nadal za gęsty i składniki nie chcą dokładnie się połączyć, dolewamy trochę oliwy.
Pierogi z łososiem są wspaniałe solo, choć niektórzy polewają je roztopionym masłem.
Farsz melonowy z chili:
- 2 duże, dojrzałe melony,
- 300 g – 400 g twarogu (zależy od wielkości melonów),
- 1½ płaskiej łyżki stołowej chili,
- szczypta soli
- odrobina oliwy z oliwek
Melony obieramy ze skóry i kroimy na pół. Następnie usuwamy gniazda nasienne i kroimy na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oliwy (jeśli mamy naprawdę dobrą, teflonową patelnię, możemy też z oliwy zrezygnować i melona uprażyć), wrzucamy melona i od razu posypujemy go chili. Chwilę później owoc powinien puścić sok. Zmniejszamy wtedy gaz i dusimy go we własnym soku, aż stanie się miękki. Gdy uzyskamy pożądaną, plastyczną konsystencję gasimy płomień pod patelnią i wrzucamy rozdrobniony twarożek, cały czas mieszając. Gdy składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę przyprószamy farsz solą i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Pierogi z melonem i chili najlepiej smakują z sosami owocowymi (polecam malinowy).
A może Wy znacie jakiś nietypowy farsz do pierogów? Jeśli tak, to podzielcie się z nami przepisem.