GotowaniePrzepisyJajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym

Życie bez niektórych dodatków byłoby naprawdę trudne. Istnieje wiele przypraw, które stanowią nieodłączny element naszej diety, choć nieraz nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę. Nawet nie mówiąc już o tak oszałamiających karierach, jaką odniosła chociażby sól, wskazać można wiele mniej oczywistych, ale również doniosłych przykładów. Warto zaznaczyć, że przyprawy w swojej naturalnej postaci rzadko trafiają na nasze stoły. Zwykle poddawane są mniej lub bardziej postępującej obróbce. I tak jak najlepszą bazylię otrzymamy, sięgając po jej świeże listki zerwane prosto z krzaka, tak chrzan najlepiej smakuje po dodaniu do niego jabłka, śmietany i soku cytrynowego. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w wielu przypadkach. Obok różnych przypraw wskazać trzeba produkty, które powstały na ich podstawie. I tak, na bazie gorczycy produkowany jest jeden z robiących ogromną furorę dodatków, jakim jest musztarda. Świetnie komponuje się z wieloma potrawami, pozwalając wydobyć z nich naprawdę wyjątkowy smak. Jednakże w musztardzie kryje się znacznie więcej możliwości, niż nam się to na pierwszy rzut oka może wydawać. Otóż, korzystając z niej, z łatwością przygotujemy sos musztardowy do jajek. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj sposób jego przyrządzania. Zanim to jednak nastąpi, warto dowiedzieć się o musztardzie czegoś więcej.

Jajka w sosie musztardowym
Karolina

29.06.2012 | aktual.: 27.09.2018 11:29

Życie bez niektórych dodatków byłoby naprawdę trudne. Istnieje wiele przypraw, które stanowią nieodłączny element naszej diety, choć nieraz nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę. Nawet nie mówiąc już o tak oszałamiających karierach, jaką odniosła chociażby sól, wskazać można wiele mniej oczywistych, ale również doniosłych przykładów. Warto zaznaczyć, że przyprawy w swojej naturalnej postaci rzadko trafiają na nasze stoły. Zwykle poddawane są mniej lub bardziej postępującej obróbce. I tak jak najlepszą bazylię otrzymamy, sięgając po jej świeże listki zerwane prosto z krzaka, tak chrzan najlepiej smakuje po dodaniu do niego jabłka, śmietany i soku cytrynowego. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w wielu przypadkach. Obok różnych przypraw wskazać trzeba produkty, które powstały na ich podstawie. I tak, na bazie gorczycy produkowany jest jeden z robiących ogromną furorę dodatków, jakim jest musztarda. Świetnie komponuje się z wieloma potrawami, pozwalając wydobyć z nich naprawdę wyjątkowy smak. Jednakże w musztardzie kryje się znacznie więcej możliwości, niż nam się to na pierwszy rzut oka może wydawać. Otóż, korzystając z niej, z łatwością przygotujemy sos musztardowy do jajek. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj sposób jego przyrządzania. Zanim to jednak nastąpi, warto dowiedzieć się o musztardzie czegoś więcej.

Przepis na jajka w sosie musztardowym

  • 6-8 jajek gotowanych na twardo,
  • 1 łyżki mąki,
  • 1 łyżki masła,
  • 4 łyżek musztardy stołowej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ¼ szklanki wody,
  • soli,
  • pieprzu,
  • natki pietruszki.

Na patelni należy roztopić masło, a następnie dodać do niego mąkę. Całość podsmażamy, aż się delikatnie zrumieni. Następnie dodajemy mleko oraz wodę, mieszając do czasu zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodajemy musztardę, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Teraz już tylko wystarczy polać obrane jajka sosem i posypać całość świeżą posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Wybrane dla Ciebie