GotowaniePrzepisyJajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym
Karolina

29.06.2012 23:20, aktual.: 27.09.2018 11:29

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Życie bez niektórych dodatków byłoby naprawdę trudne. Istnieje wiele przypraw, które stanowią nieodłączny element naszej diety, choć nieraz nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę. Nawet nie mówiąc już o tak oszałamiających karierach, jaką odniosła chociażby sól, wskazać można wiele mniej oczywistych, ale również doniosłych przykładów. Warto zaznaczyć, że przyprawy w swojej naturalnej postaci rzadko trafiają na nasze stoły. Zwykle poddawane są mniej lub bardziej postępującej obróbce. I tak jak najlepszą bazylię otrzymamy, sięgając po jej świeże listki zerwane prosto z krzaka, tak chrzan najlepiej smakuje po dodaniu do niego jabłka, śmietany i soku cytrynowego. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w wielu przypadkach. Obok różnych przypraw wskazać trzeba produkty, które powstały na ich podstawie. I tak, na bazie gorczycy produkowany jest jeden z robiących ogromną furorę dodatków, jakim jest musztarda. Świetnie komponuje się z wieloma potrawami, pozwalając wydobyć z nich naprawdę wyjątkowy smak. Jednakże w musztardzie kryje się znacznie więcej możliwości, niż nam się to na pierwszy rzut oka może wydawać. Otóż, korzystając z niej, z łatwością przygotujemy sos musztardowy do jajek. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj sposób jego przyrządzania. Zanim to jednak nastąpi, warto dowiedzieć się o musztardzie czegoś więcej.

Życie bez niektórych dodatków byłoby naprawdę trudne. Istnieje wiele przypraw, które stanowią nieodłączny element naszej diety, choć nieraz nie do końca zdajemy sobie z tego sprawę. Nawet nie mówiąc już o tak oszałamiających karierach, jaką odniosła chociażby sól, wskazać można wiele mniej oczywistych, ale również doniosłych przykładów. Warto zaznaczyć, że przyprawy w swojej naturalnej postaci rzadko trafiają na nasze stoły. Zwykle poddawane są mniej lub bardziej postępującej obróbce. I tak jak najlepszą bazylię otrzymamy, sięgając po jej świeże listki zerwane prosto z krzaka, tak chrzan najlepiej smakuje po dodaniu do niego jabłka, śmietany i soku cytrynowego. Z podobną sytuacją mamy do czynienia w wielu przypadkach. Obok różnych przypraw wskazać trzeba produkty, które powstały na ich podstawie. I tak, na bazie gorczycy produkowany jest jeden z robiących ogromną furorę dodatków, jakim jest musztarda. Świetnie komponuje się z wieloma potrawami, pozwalając wydobyć z nich naprawdę wyjątkowy smak. Jednakże w musztardzie kryje się znacznie więcej możliwości, niż nam się to na pierwszy rzut oka może wydawać. Otóż, korzystając z niej, z łatwością przygotujemy sos musztardowy do jajek. Przeczytaj poniższy artykuł i poznaj sposób jego przyrządzania. Zanim to jednak nastąpi, warto dowiedzieć się o musztardzie czegoś więcej.

Przepis na jajka w sosie musztardowym

  • 6-8 jajek gotowanych na twardo,
  • 1 łyżki mąki,
  • 1 łyżki masła,
  • 4 łyżek musztardy stołowej,
  • ¾ szklanki mleka,
  • ¼ szklanki wody,
  • soli,
  • pieprzu,
  • natki pietruszki.

Na patelni należy roztopić masło, a następnie dodać do niego mąkę. Całość podsmażamy, aż się delikatnie zrumieni. Następnie dodajemy mleko oraz wodę, mieszając do czasu zgęstnienia sosu. Pod koniec gotowania dodajemy musztardę, szczyptę soli i świeżo zmielony pieprz. Teraz już tylko wystarczy polać obrane jajka sosem i posypać całość świeżą posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także