Jak zrobić bitą śmietanę bez miksera?
Bita śmietana stanowi idealne wykończenie większości smakowitych deserów. Nawet najprostsza propozycja nabierze kuszącego wyglądu, gdy zwieńczymy ją białą pianką i dojrzałą wisienką. Najszybszym sposobem na przygotowanie bitej śmietany jest użycie miksera, jednak w przypadku gdy nie chcesz skorzystać z podobnej pomocy lub nie masz takiej sposobności, możesz sporządzić przysmak przy pomocy akcesoriów, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Bita śmietana stanowi idealne wykończenie większości smakowitych deserów. Nawet najprostsza propozycja nabierze kuszącego wyglądu, gdy zwieńczymy ją białą pianką i dojrzałą wisienką. Najszybszym sposobem na przygotowanie bitej śmietany jest użycie miksera, jednak w przypadku gdy nie chcesz skorzystać z podobnej pomocy lub nie masz takiej sposobności, możesz sporządzić przysmak przy pomocy akcesoriów, które z pewnością znajdziesz w swojej kuchni.
Z czego zrobić bitą śmietanę?
Zanim zabierzesz się za przygotowywanie puszystej bitej śmietany, dokładnie schłódź wszystkie składniki. W ten sposób słodki przysmak szybciej uzyska pożądaną konsystencję. Oprócz śmietany (najlepiej użyć 30 lub 36%) pamiętaj także o narzędziach, których użyjesz do jej ubicia. W lodówce powinnaś umieścić nawet pojemnik, w którym sporządzać będziesz bitą śmietanę.
Co więcej, z posłodzeniem bitej śmietany poczekaj aż do momentu, w którym uzyska ona właściwą gęstość. Słodki smak nadasz jej przy użyciu cukru, miodu, syropu klonowego lub słodzika. Możesz także w ogóle nie słodzić bitej śmietany – w ten sposób będzie ona miała nieco mniej kalorii. Jest to także właściwy moment na dodanie innych składników, takich jak ekstrakt waniliowy, kardamon, woda różana lub woda z kwiatów pomarańczy.
Czym zrobić bitą śmietanę?
Aby przygotować bitą śmietanę potrzebować będziesz dużej miski i trzepaczki – im większa, tym lepiej. Możesz użyć jakiegokolwiek jej rodzaju, jednak najskuteczniejsza jest trzepaczka balonowa. Dzięki niej w mig ubijesz gęstą śmietanę. W przypadku, gdy nie posiadasz żadnej trzepaczki i nie masz możliwości skorzystania z narzędzia użyczonego przez usłużną sąsiadkę, wykorzystaj widelec. Niestety w tej sytuacji ubijanie śmietany zajmie ci nieco więcej czasu, nie panikuj więc, gdy pomimo najusilniejszych starań nie zauważysz natychmiastowych efektów swojej pracy.
Zamiast miski do zrobienia bitej śmietany wykorzystać możesz słoik. Wypełnij go do połowy śmietaną i wrzuć do środka czysty korek (najlepiej z białego wina – w ten sposób masa się nie zabarwi). Następnie zamocuj pokrywkę i potrząsaj energicznie, dopóki śmietana nie uzyska odpowiedniej gęstości.