Kurczak po tajsku
Z kuchnią jest trochę tak, że jeżeli już ktoś zasmakował emocji związanych z poznawaniem jej tajników, zawsze będzie czuł niedosyt i ciągle pragnął nowych przygód z nią związanych. Tyczy się to zarówno osób ograniczających się do rozsmakowywania się w nowych smakach, jak i zwolenników samodzielnego przyrządzania potraw. Przygoda z kuchnią może trwać całe życie, bo każdy przepis może posiadać unikatowe innowacje, a każda kuchnia świata kryje w sobie niesamowite bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Co pewien czas zauważyć można wzrost zainteresowania danym gastronomicznym zakątkiem naszego globu. I tak w ostatnim czasie mieliśmy do czynienia ze znaczną popularnością kuchni japońskiej, a zwłaszcza jej czołowym daniem, jakim jest sushi, czy niesłabnącym od kilku lat uznaniem kuchni włoskiej bądź kuchni francuskiej. Ciekawą propozycją zarówno dla konsumentów, jak i domorosłych kucharzy jest kuchnia tajska. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz ją odrobinę bliżej, a także dowiesz się, jak przyrządzić kurczaka po tajsku.
15.02.2012 | aktual.: 15.02.2012 01:20
Z kuchnią jest trochę tak, że jeżeli już ktoś zasmakował emocji związanych z poznawaniem jej tajników, zawsze będzie czuł niedosyt i ciągle pragnął nowych przygód z nią związanych. Tyczy się to zarówno osób ograniczających się do rozsmakowywania się w nowych smakach, jak i zwolenników samodzielnego przyrządzania potraw. Przygoda z kuchnią może trwać całe życie, bo każdy przepis może posiadać unikatowe innowacje, a każda kuchnia świata kryje w sobie niesamowite bogactwo smaków, aromatów i kolorów. Co pewien czas zauważyć można wzrost zainteresowania danym gastronomicznym zakątkiem naszego globu. I tak w ostatnim czasie mieliśmy do czynienia ze znaczną popularnością kuchni japońskiej, a zwłaszcza jej czołowym daniem, jakim jest sushi, czy niesłabnącym od kilku lat uznaniem kuchni włoskiej bądź kuchni francuskiej. Ciekawą propozycją zarówno dla konsumentów, jak i domorosłych kucharzy jest kuchnia tajska. Przeczytaj poniższy artykuł, a poznasz ją odrobinę bliżej, a także dowiesz się, jak przyrządzić kurczaka po tajsku.
Przepis na kurczaka po tajsku
- 4 filety z piersi kurczaka,
- 1 cebulę,
- 2 ząbki czosnku,
- oliwę,
- 2 papryczki chilli,
- świeżą kolendrę,
- 1 łyżkę brązowego cukru,
- 250 ml mleka kokosowego,
- 1 limonkę.
Kolejnym krokiem jest dodanie do całości łyżeczki brązowego cukru, a także liści umytej i posiekanej kolendry. Ostatnim etapem przygotowywania kurczaka po tajsku jest dodanie szklanki mleka kokosowego. Musimy jeszcze danie smażyć przez około 5-7 minut, aby sos, jaki powstał, zredukował się. Potrawę serwujemy po uprzednim dodaniu soku z limonki i przyozdobieniu rukolą.
Smacznego!