FitnessPyszne przepisy z bananem – desery, napoje, przekąski

Pyszne przepisy z bananem – desery, napoje, przekąski

Pyszne przepisy z bananem – desery, napoje, przekąski
Źródło zdjęć: © 123RF
09.08.2018 23:08, aktualizacja: 03.02.2019 18:50

Banan to świetna przekąska sama w sobie. Sprawdzi się w podróży, podczas treningu, a nawet podczas imprezy. Jednak banan może być też podstawą do sporządzania wyśmienitych deserów i przystawek. Oto kilka prostych przepisów.

Banan na ciepło – przepis na smażone banany

Pierwszy przepis to smażony banan z cynamonem i bitą śmietaną. Może stanowić słodkie drugie śniadanie lub deser podczas przyjęcia. Do jego wykonania będą potrzebne:

  • 4 dag bananów,
  • 2 łyżeczki masła,
  • do smaku mielony cynamon,
  • do dekoracji bita śmietana
  • do polewy ½ kostki mlecznej czekolady i 3 łyżki mleka.

Sposób przygotowania jest następujący:

  • należy przygotować banany – obrać i rozciąć na pół, posypać obficie cynamonem,
  • kolejny krok to rozpuszczenie na patelni masła i ułożenie na nim bananów,
  • banany należy smażyć, aż się zarumienią,
  • w międzyczasie można wlać do małego garnka mleko i dosypać delikatnie rozkruszoną czekoladę, podgrzewać, aż się rozpuści,
  • podawać ostudzone banany z bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Deser z bananów – przepis mus z kaszy manny z bananami

Do wykonania deseru potrzeba:

  • 2 banany,
  • 1 opakowania cukru wanilinowego,
  • 1 opakowania galaretki cytrynowej,
  • 1 ½ szklanki mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 jajko.

Sposób wykonania:

  • galaretkę należy rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić, po stężeniu pokroić w kostkę,
  • zagotować następnie mleko z cukrem wanilinowym i 1 łyżeczką cukru, dosypać kaszy manny – gotować około 10 minut do miękkości,
  • kolejny krok to utarcie żółtek z resztą cukru i ubicie białek na sztywno,
  • ostudzoną kaszę należy zmiksować z utartym żółtkiem i pianą z białek, a także bananami i galaretką,
  • deser bananowy tego typu podawany jest w pucharkach i dekorowany bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Jaglanka z bananem – przepis

Drugie śniadanie lub deser w postaci jaglanki z bananami wymaga:

  • 1 banana,
  • ¼ szklanki kaszy jaglanej,
  • 1 szklanki mleka,
  • kilku orzechów według uznania,
  • 1 łyżki soku z cytryny
  • sosu z masła orzechowego zrobionego z 2 łyżek syropu klonowego, 1 łyżki masła orzechowego i 1 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania dania z bananami i kasza jaglaną:

  • na początku trzeba przepłukać kaszę jaglaną ciepłą wodą w garnku, po wylaniu jej dolać mleka i gotować pod przykryciem,
  • po zagotowaniu zmniejszyć ogień i kontynuować około 15 minut,
  • wymieszać dokładnie składniki na sos orzechowy,
  • obrać banana, a jego plasterki pokropić sokiem z cytryny,
  • gotową kaszę przełożyć do miseczki, udekorować bananem i sosem orzechowym, posypać orzechami.

Napój z bananów, czyli koktajl kokosowo-bananowy

Do wykonania koktajlu z bananów potrzeba:

  • 1 banana,
  • 1 szklanki mleka,
  • 3 łyżek soku ananasowego,
  • 3 łyżek mleka kokosowego,
  • soku z ćwiartki cytryny.

Sposób przygotowania napoju bananowego jest prosty:

  • należy pokroić banana w kostkę i zmiksować w mikserze lub za pomocą blendera,
  • dodać pozostałe składniki i miksować na gładką masę,
  • podawać świeży napój, zaraz po przygotowaniu.