Pyszne przepisy z bananem – desery, napoje, przekąski
Banan to świetna przekąska sama w sobie. Sprawdzi się w podróży, podczas treningu, a nawet podczas imprezy. Jednak banan może być też podstawą do sporządzania wyśmienitych deserów i przystawek. Oto kilka prostych przepisów.
09.08.2018 | aktual.: 03.02.2019 18:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Banan na ciepło – przepis na smażone banany
Pierwszy przepis to smażony banan z cynamonem i bitą śmietaną. Może stanowić słodkie drugie śniadanie lub deser podczas przyjęcia. Do jego wykonania będą potrzebne:
- 4 dag bananów,
- 2 łyżeczki masła,
- do smaku mielony cynamon,
- do dekoracji bita śmietana
- do polewy ½ kostki mlecznej czekolady i 3 łyżki mleka.
Sposób przygotowania jest następujący:
- należy przygotować banany – obrać i rozciąć na pół, posypać obficie cynamonem,
- kolejny krok to rozpuszczenie na patelni masła i ułożenie na nim bananów,
- banany należy smażyć, aż się zarumienią,
- w międzyczasie można wlać do małego garnka mleko i dosypać delikatnie rozkruszoną czekoladę, podgrzewać, aż się rozpuści,
- podawać ostudzone banany z bitą śmietaną i polewą czekoladową.
Deser z bananów – przepis mus z kaszy manny z bananami
Do wykonania deseru potrzeba:
- 2 banany,
- 1 opakowania cukru wanilinowego,
- 1 opakowania galaretki cytrynowej,
- 1 ½ szklanki mleka,
- 4 łyżki kaszy manny,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko.
Sposób wykonania:
- galaretkę należy rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić, po stężeniu pokroić w kostkę,
- zagotować następnie mleko z cukrem wanilinowym i 1 łyżeczką cukru, dosypać kaszy manny – gotować około 10 minut do miękkości,
- kolejny krok to utarcie żółtek z resztą cukru i ubicie białek na sztywno,
- ostudzoną kaszę należy zmiksować z utartym żółtkiem i pianą z białek, a także bananami i galaretką,
- deser bananowy tego typu podawany jest w pucharkach i dekorowany bitą śmietaną i wiórkami czekolady.
Jaglanka z bananem – przepis
Drugie śniadanie lub deser w postaci jaglanki z bananami wymaga:
- 1 banana,
- ¼ szklanki kaszy jaglanej,
- 1 szklanki mleka,
- kilku orzechów według uznania,
- 1 łyżki soku z cytryny
- sosu z masła orzechowego zrobionego z 2 łyżek syropu klonowego, 1 łyżki masła orzechowego i 1 łyżki soku z cytryny.
Sposób przygotowania dania z bananami i kasza jaglaną:
- na początku trzeba przepłukać kaszę jaglaną ciepłą wodą w garnku, po wylaniu jej dolać mleka i gotować pod przykryciem,
- po zagotowaniu zmniejszyć ogień i kontynuować około 15 minut,
- wymieszać dokładnie składniki na sos orzechowy,
- obrać banana, a jego plasterki pokropić sokiem z cytryny,
- gotową kaszę przełożyć do miseczki, udekorować bananem i sosem orzechowym, posypać orzechami.
Napój z bananów, czyli koktajl kokosowo-bananowy
Do wykonania koktajlu z bananów potrzeba:
- 1 banana,
- 1 szklanki mleka,
- 3 łyżek soku ananasowego,
- 3 łyżek mleka kokosowego,
- soku z ćwiartki cytryny.
Sposób przygotowania napoju bananowego jest prosty:
- należy pokroić banana w kostkę i zmiksować w mikserze lub za pomocą blendera,
- dodać pozostałe składniki i miksować na gładką masę,
- podawać świeży napój, zaraz po przygotowaniu.