Pyszne przepisy z bananem – desery, napoje, przekąski

Banan to świetna przekąska sama w sobie. Sprawdzi się w podróży, podczas treningu, a nawet podczas imprezy. Jednak banan może być też podstawą do sporządzania wyśmienitych deserów i przystawek. Oto kilka prostych przepisów.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Smoothie z bananem to jedna z propozycji podania tego owocu
Smoothie z bananem to jedna z propozycji podania tego owocu (123RF)
WP

Banan na ciepło – przepis na smażone banany

Pierwszy przepis to smażony banan z cynamonem i bitą śmietaną. Może stanowić słodkie drugie śniadanie lub deser podczas przyjęcia. Do jego wykonania będą potrzebne:
• 4 dag bananów,
• 2 łyżeczki masła,
• do smaku mielony cynamon,
• do dekoracji bita śmietana
• do polewy ½ kostki mlecznej czekolady i 3 łyżki mleka.

Sposób przygotowania jest następujący:

  1. należy przygotować banany – obrać i rozciąć na pół, posypać obficie cynamonem,
  2. kolejny krok to rozpuszczenie na patelni masła i ułożenie na nim bananów,
  3. banany należy smażyć, aż się zarumienią,
  4. w międzyczasie można wlać do małego garnka mleko i dosypać delikatnie rozkruszoną czekoladę, podgrzewać, aż się rozpuści,
  5. podawać ostudzone banany z bitą śmietaną i polewą czekoladową.
WP

Deser z bananów – przepis mus z kaszy manny z bananami

Do wykonania deseru potrzeba:
• 2 banany,
• 1 opakowania cukru wanilinowego,
• 1 opakowania galaretki cytrynowej,
• 1 ½ szklanki mleka,
• 4 łyżki kaszy manny,
• 2 łyżki cukru,
• 1 jajko.

Sposób wykonania:

  1. galaretkę należy rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody, ostudzić, po stężeniu pokroić w kostkę,
  2. zagotować następnie mleko z cukrem wanilinowym i 1 łyżeczką cukru, dosypać kaszy manny – gotować około 10 minut do miękkości,
  3. kolejny krok to utarcie żółtek z resztą cukru i ubicie białek na sztywno,
  4. ostudzoną kaszę należy zmiksować z utartym żółtkiem i pianą z białek, a także bananami i galaretką,
  5. deser bananowy tego typu podawany jest w pucharkach i dekorowany bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Jaglanka z bananem – przepis

WP

Drugie śniadanie lub deser w postaci jaglanki z bananami wymaga:
• 1 banana,
• ¼ szklanki kaszy jaglanej,
• 1 szklanki mleka,
• kilku orzechów według uznania,
• 1 łyżki soku z cytryny
• sosu z masła orzechowego zrobionego z 2 łyżek syropu klonowego, 1 łyżki masła orzechowego i 1 łyżki soku z cytryny.

Sposób przygotowania dania z bananami i kasza jaglaną:

  1. na początku trzeba przepłukać kaszę jaglaną ciepłą wodą w garnku, po wylaniu jej dolać mleka i gotować pod przykryciem,
  2. po zagotowaniu zmniejszyć ogień i kontynuować około 15 minut,
  3. wymieszać dokładnie składniki na sos orzechowy,
  4. obrać banana, a jego plasterki pokropić sokiem z cytryny,
  5. gotową kaszę przełożyć do miseczki, udekorować bananem i sosem orzechowym, posypać orzechami.

Napój z bananów, czyli koktajl kokosowo-bananowy

Do wykonania koktajlu z bananów potrzeba:
• 1 banana,
• 1 szklanki mleka,
• 3 łyżek soku ananasowego,
• 3 łyżek mleka kokosowego,
• soku z ćwiartki cytryny.

WP

Sposób przygotowania napoju bananowego jest prosty:

  1. należy pokroić banana w kostkę i zmiksować w mikserze lub za pomocą blendera,
  2. dodać pozostałe składniki i miksować na gładką masę,
  3. podawać świeży napój, zaraz po przygotowaniu.
Polub WP Kobieta
WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP