Mleko migdałowe i sojowe niezdrowe dla organizmu. Mamy na to dowody
Najnowsze wyniki badań dowodzą, że mleko migdałowe i sojowe są szkodliwe dla zdrowia. Naukowcy apelują, aby unikać tych produktów w codziennej diecie. Spożywanie ich w nadmiernej ilości może być przyczyną poważnej choroby.
26.09.2017 | aktual.: 26.09.2017 17:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W przypadku, gdy jesteśmy uczulone na mleko krowie, zwykle kupujemy jego zamienniki w postaci mleka sojowego lub migdałowego. Do tej pory wydawało się, że są to zdrowsze alternatywy. Jednak okazuje się, że picie ich w nadmiarze, może mieć zgubne skutki dla organizmu.
Według badaczy z Uniwersytetu w Surrey mleko sojowe i migdałowe zawierają niedostateczną ilość jodu, w przeciwieństwie do mleka krowiego. Dodajmy, że jod to substancja odżywcza niezbędna dla człowieka, którą powinnyśmy dostarczać organizmowi w codziennej diecie.
Gdy mamy niedobór jodu, wytwarza się znacznie mniej hormonów tarczycy. Może to prowadzić do poważnego schodzenia, jakim jest niedoczynność tego gruczołu. Ponadto picie alternatywnych produktów dla mleka krowiego może też hamować wykorzystywanie jodu przez tarczycę u osób, które zmagają się z tą chorobą.
Według danych, aż 70 proc. młodych Brytyjek (w tym kobiet spodziewających się dziecka) ma niedobór tego pierwiastka. Badacze twierdzą, że w ciąży znacznie zwiększa się zapotrzebowanie na jod, dlatego tak ważne jest dostarczanie go organizmowi w odpowiednich ilościach.
Zapotrzebowanie na jod waha się w zależności od różnych czynników, m.in. wieku i stanu fizjologicznego. Wynosi od 40 do około 300 mikrogramów dziennie. Zanim następnym razem sięgniesz po mleko sojowe lub migdałowe, zastanów się, czy to na pewno dobra decyzja.