GotowaniePrzepisyRyba z piekarnika. Jak ją zapiec, aby uzyskać wyśmienity i delikatny smak?

Ryba z piekarnika. Jak ją zapiec, aby uzyskać wyśmienity i delikatny smak?

Ryba z piekarnika to szybki pomysł na obiad, a przy okazji także bardzo zdrowe i smaczne danie. Samo przygotowanie ryby nie zajmuje dużo czasu, więc nie spędzisz w kuchni zbyt długo. Obiad w postaci ryby z piekarnika posmakuje na pewno wszystkim domownikom, nawet niejadkom albo osobom nieprzepadającym za tego typu potrawami.

Ryba z piekarnika jest doskonałym sposobem na obiad lub kolację.
Ryba z piekarnika jest doskonałym sposobem na obiad lub kolację.
Źródło zdjęć: © 123RF

02.10.2020 12:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ryba z piekarnika jest bardzo delikatna w smaku, dlatego też świetnie sprawdzi się jako danie główne nawet dla osób na diecie. Jak się okazuje, prawdziwy sekret przy przyrządzaniu ryby tkwi w szczelnym owinięciu folią aluminiową. Co ważne, do dania z piekarnika możesz wykorzystać praktycznie każdy rodzaj ryby.

Ryba z piekarnika – dlaczego jest taka pyszna?

Ryba z piekarnika może być zarówno świeża, jak i mrożona – wówczas potrzebne jest wcześniejsze rozmrożenie i opłukanie pod wodą. Każdy pomysł na rybę z piekarnika jest dietetycznym daniem, więc nie musisz już liczyć kalorii. Zaspokaja głód na bardzo długo i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Możesz połączyć rybę z piekarnika z różnymi surówkami oraz sałatkami. Jeśli nie gotujesz na co dzień, nie musisz się niczym martwić – poniższy przepis na rybę z piekarnika sprawdzi się za każdym razem.

Ryba z piekarnika – poznaj sprawdzony przepis

Szukając pomysłu na obiad albo na lekką kolację, koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu, który na pewno zachwyci Cię oraz pozostałych domowników. Sprawdź, co będzie potrzebne.

Składniki:

  • świeże filety ryby bez skóry (dorsz, mintaj, itp.) o wadze 600-700 gram;
  • 4 plastry cytryny ze skórką;
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano;
  • 1 łyżeczka oleju albo oliwy z oliwek;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Filety rybne opłucz pod bieżącą, zimną wodą, po czym osusz je delikatnie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Wysmaruj dwa większe kawałki folii aluminiowej olejem, po czym układaj na nich filety rybne.
  4. Wetrzyj w rybę tymianek, oregano, sól i pieprz, a na górze ułóż po 2 plasterki cytryny.
  5. Zawiń folię aluminiową szczelnie, aby ryba nie wydostawała się z niej.
  6. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  7. Możesz podawać rybę z piekarnika z frytkami, ziemniakami z wody i surówkami z kapusty, buraków czy klasyczną sałatą.
Komentarze (6)