Ryba z piekarnika. Jak ją zapiec, aby uzyskać wyśmienity i delikatny smak?

Ryba z piekarnika to szybki pomysł na obiad, a przy okazji także bardzo zdrowe i smaczne danie. Samo przygotowanie ryby nie zajmuje dużo czasu, więc nie spędzisz w kuchni zbyt długo. Obiad w postaci ryby z piekarnika posmakuje na pewno wszystkim domownikom, nawet niejadkom albo osobom nieprzepadającym za tego typu potrawami.

pieczona rybaRyba z piekarnika jest doskonałym sposobem na obiad lub kolację.
Źródło zdjęć: © 123RF

Ryba z piekarnika jest bardzo delikatna w smaku, dlatego też świetnie sprawdzi się jako danie główne nawet dla osób na diecie. Jak się okazuje, prawdziwy sekret przy przyrządzaniu ryby tkwi w szczelnym owinięciu folią aluminiową. Co ważne, do dania z piekarnika możesz wykorzystać praktycznie każdy rodzaj ryby.

Ryba z piekarnika – dlaczego jest taka pyszna?

Ryba z piekarnika może być zarówno świeża, jak i mrożona – wówczas potrzebne jest wcześniejsze rozmrożenie i opłukanie pod wodą. Każdy pomysł na rybę z piekarnika jest dietetycznym daniem, więc nie musisz już liczyć kalorii. Zaspokaja głód na bardzo długo i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Możesz połączyć rybę z piekarnika z różnymi surówkami oraz sałatkami. Jeśli nie gotujesz na co dzień, nie musisz się niczym martwić – poniższy przepis na rybę z piekarnika sprawdzi się za każdym razem.

Ryba z piekarnika – poznaj sprawdzony przepis

Szukając pomysłu na obiad albo na lekką kolację, koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu, który na pewno zachwyci Cię oraz pozostałych domowników. Sprawdź, co będzie potrzebne.

Składniki:

  • świeże filety ryby bez skóry (dorsz, mintaj, itp.) o wadze 600-700 gram;
  • 4 plastry cytryny ze skórką;
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano;
  • 1 łyżeczka oleju albo oliwy z oliwek;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Filety rybne opłucz pod bieżącą, zimną wodą, po czym osusz je delikatnie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Wysmaruj dwa większe kawałki folii aluminiowej olejem, po czym układaj na nich filety rybne.
  4. Wetrzyj w rybę tymianek, oregano, sól i pieprz, a na górze ułóż po 2 plasterki cytryny.
  5. Zawiń folię aluminiową szczelnie, aby ryba nie wydostawała się z niej.
  6. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  7. Możesz podawać rybę z piekarnika z frytkami, ziemniakami z wody i surówkami z kapusty, buraków czy klasyczną sałatą.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
"Singapurski pocałunek" zna niewiele osób. Na czym polega?
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Jak często powinniśmy się kąpać? Lekarka stawia sprawę jasno
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Zajadasz się ziemniakami? Tak podane mogą ci zaszkodzić
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Pokazała córki. Tak wyglądają nastolatki
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Trendy prosto z Mediolanu. Oto co będziemy nosić już wiosną
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Leśnik zdążył to nagrać. "Tylko dla ludzi o mocnych nerwach"
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Tak wystroiła się do TVN-u. Mikroszorty to dopiero początek
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Jej dziadkowie mieszkali w Polsce. Tak brzmi jej prawdziwe nazwisko
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Rozwiodła się po 14 latach. "Najpierw się leży na podłodze"
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
Jesienią zaleją ulice. "Krowia" kurtka w stylu Bołądź robi furorę
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
"Puszczę go w skarpetach". O relacji z byłym mężem mówi jednoznacznie
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni
Masturdating robi furorę. Nie tylko single są zachwyceni