Ryba z piekarnika. Jak ją zapiec, aby uzyskać wyśmienity i delikatny smak?

Ryba z piekarnika to szybki pomysł na obiad, a przy okazji także bardzo zdrowe i smaczne danie. Samo przygotowanie ryby nie zajmuje dużo czasu, więc nie spędzisz w kuchni zbyt długo. Obiad w postaci ryby z piekarnika posmakuje na pewno wszystkim domownikom, nawet niejadkom albo osobom nieprzepadającym za tego typu potrawami.

pieczona rybaRyba z piekarnika jest doskonałym sposobem na obiad lub kolację.
Źródło zdjęć: © 123RF

Ryba z piekarnika jest bardzo delikatna w smaku, dlatego też świetnie sprawdzi się jako danie główne nawet dla osób na diecie. Jak się okazuje, prawdziwy sekret przy przyrządzaniu ryby tkwi w szczelnym owinięciu folią aluminiową. Co ważne, do dania z piekarnika możesz wykorzystać praktycznie każdy rodzaj ryby.

Ryba z piekarnika – dlaczego jest taka pyszna?

Ryba z piekarnika może być zarówno świeża, jak i mrożona – wówczas potrzebne jest wcześniejsze rozmrożenie i opłukanie pod wodą. Każdy pomysł na rybę z piekarnika jest dietetycznym daniem, więc nie musisz już liczyć kalorii. Zaspokaja głód na bardzo długo i charakteryzuje się delikatnym smakiem. Możesz połączyć rybę z piekarnika z różnymi surówkami oraz sałatkami. Jeśli nie gotujesz na co dzień, nie musisz się niczym martwić – poniższy przepis na rybę z piekarnika sprawdzi się za każdym razem.

Ryba z piekarnika – poznaj sprawdzony przepis

Szukając pomysłu na obiad albo na lekką kolację, koniecznie skorzystaj z poniższego przepisu, który na pewno zachwyci Cię oraz pozostałych domowników. Sprawdź, co będzie potrzebne.

Składniki:

  • świeże filety ryby bez skóry (dorsz, mintaj, itp.) o wadze 600-700 gram;
  • 4 plastry cytryny ze skórką;
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku;
  • 1 łyżeczka suszonego oregano;
  • 1 łyżeczka oleju albo oliwy z oliwek;
  • szczypta soli;
  • szczypta pieprzu.

Przygotowanie:

  1. Filety rybne opłucz pod bieżącą, zimną wodą, po czym osusz je delikatnie przy pomocy ręcznika papierowego.
  2. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  3. Wysmaruj dwa większe kawałki folii aluminiowej olejem, po czym układaj na nich filety rybne.
  4. Wetrzyj w rybę tymianek, oregano, sól i pieprz, a na górze ułóż po 2 plasterki cytryny.
  5. Zawiń folię aluminiową szczelnie, aby ryba nie wydostawała się z niej.
  6. Włóż do piekarnika i piecz przez 30 minut.
  7. Możesz podawać rybę z piekarnika z frytkami, ziemniakami z wody i surówkami z kapusty, buraków czy klasyczną sałatą.

Badania wskazują, że Polki są coraz bardziej niezależne

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Wbij w ziemię właśnie teraz. Krety prędko nie wrócą
Wbij w ziemię właśnie teraz. Krety prędko nie wrócą
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
"Dochodziło do awantur". Partner pierwszy zauważył objawy choroby
"Dochodziło do awantur". Partner pierwszy zauważył objawy choroby
"Trójkąt śmierci" na twarzy. Nigdy nie wyciskaj
"Trójkąt śmierci" na twarzy. Nigdy nie wyciskaj
Poproś o "rum raisin nails". Oto najmodniejszy manicure na jesień
Poproś o "rum raisin nails". Oto najmodniejszy manicure na jesień
Pijesz kawę z mlekiem? Proktolog wskazał, kto powinien przestać
Pijesz kawę z mlekiem? Proktolog wskazał, kto powinien przestać
Najgorszy moment na umycie zębów. Wtedy robią się żółte
Najgorszy moment na umycie zębów. Wtedy robią się żółte
Chwile przed wylotem zniszczył obrączkę. Kim jest Faustyna Martyniuk?
Chwile przed wylotem zniszczył obrączkę. Kim jest Faustyna Martyniuk?
Niedawno skończyła 74 lata. Ten gest poruszył fanów
Niedawno skończyła 74 lata. Ten gest poruszył fanów
Nie tylko aktorstwo. Aż trudno uwierzyć, co robi po godzinach
Nie tylko aktorstwo. Aż trudno uwierzyć, co robi po godzinach
W rok pochowała 43 bliskich. Mówi głośno, na co zmarli
W rok pochowała 43 bliskich. Mówi głośno, na co zmarli
Ma słabość do "nagich" sukienek. "Czuję się w nich pięknie"
Ma słabość do "nagich" sukienek. "Czuję się w nich pięknie"