Jaglanka - przepisy na kaszę jaglaną na słodko
Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Zawiera białko, lecytynę oraz krzemionkę wzmacniającą stawy i kości. Co więcej, kasza jaglana nie zawiera glutenu. Kaszę jaglaną można przyrządzać na wiele sposobów. Przedstawimy kilka przepisów na jaglankę na słodko.
18.11.2018 11:12
Kasza jaglana na słodko - z jabłkiem i płatkami migdałowymi
Kasza jaglana z płatkami migdałowymi to ok. 350 kcal. Oto przepis na kaszę jaglaną na słodko:
Składniki:
- 40 g kaszy jaglanej,
- 180 g jabłka,
- 5 g masła,
- 5 g płatków owsianych,
- 15 g suszonej żurawiny,
- 200 ml wody,
- 5 g cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy zimną wodą, wsypujemy do suchego garnka i gotujemy w wodzie przez ok. 15 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, żurawinę i płatki migdałowe. Składniki dokładnie mieszamy i po ok. 2 min zdejmujemy garnek z ognia. Jaglankę na słodko należy lekko ostudzić.
Kasza jaglana na słodko - pudding z bananem
Pudding z kaszą jaglaną i bananem na słodko to ok. 350 kcal.
Składniki:
- 250 ml mleka,
- 45 g kaszy jaglanej,
- 120 g banana,
- 5 g kakao,
- 5 g cynamonu.
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy gorącą wodą, a następnie gotujemy w mleku na małym ogniu przez ok. 15 min. Ważne, aby cały czas mieszać jaglankę, ponieważ może się przypalić. 5 min przed końcem gotowania należy dodać kakao, cynamon oraz zblendowanego banana. Całość dokładnie mieszamy i pudding jest już gotowy do spożycia.
Kasza jaglana na słodko - budyń
Budyń z kaszy jaglanej to deser o 360 kcal.
Składniki:
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 min. Następnie dodajemy pokrojone daktyle, morele, wiórki i rodzynki. Całość gotujemy pod przykryciem jeszcze 15 min od czasu do czasu mieszając. Następnie, po ostygnięciu, blendujemy wszystkie składniki, tak aby powstał budyń. Gdy budyń jest zbyt gęsty można dodać trochę wrzątku.
Kasza jaglana na słodko - naleśniki jaglane z konfiturą
Kasza jaglana na słodko może być w formie naleśników. Oto przykład na naleśniki z kaszy jaglanej z konfiturą wiśniową. Smak konfitury można zmieniać w zależności od upodobania.
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej,
- 90 g mleka ryżowego,
- 10 g mąki kukurydzianej,
- jedno jajko,
- 2 g oleju rzepakowego,
- szczypta kardamonu i soli morskiej.
Przygotowanie:
Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie. Następnie miksujemy kaszę jaglaną z mlekiem, mąką, olejem, jajkiem oraz przyprawami. Tak przygotowaną masę można wylać na rozgrzaną patelnię. Naleśniki smażymy po obu stronach. Tak przygotowaną kaszę jaglaną na słodko podajemy z konfiturą wiśniową.
Kasza jaglana na słodko - kuleczki kokosowe
Kuleczki kokosowe przygotowane z kaszy jaglanej są smaczne i zdrowe.
Składniki:
- 120 g kaszy jaglanej,
- 15 g wiórek kokosowych,
- 10 g rodzynek,
- 10 g suszonej żurawiny,
- 5 g oleju rzepakowego,
- 15 g miodu (lub stewia),
- sok z cytryny (dla smaku).
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie, zalewamy wrzątkiem, wsypujemy do rondelka i gotujemy przez ok. 25 min. Po tym czasie odstawiamy rondelek z ognia, dodajemy olej i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wiórki kokosowe co chwilę mieszając. Do wiórek dodajemy miód mieszając tak długo aż się rozpuści. Później do kaszy jaglanej dodajemy rodzynki i żurawinę. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kulki, obtaczamy je w wiórkach kokosowych i układamy na talerzu.