Żurawina - wartości odżywcze, właściwości i przepisy
Żurawina przed laty była nazywana "cytryną dla ubogich". Obecnie dużo droższa od popularnej cytryny, żurawina jest bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Żurawina to niedoceniana w naszym regionie, choć zyskująca powoli popularność roślina, która wspomaga walkę między innymi z nowotworami czy otyłością.
Kilka słów o żurawinie
Żurawina zaliczana jest do wieloletnich, wiecznie zielonych krzewinek z rodziny wrzosowatych. Pędy żurawiny osiągają około metra wysokości i występują najczęściej na zawilgoconych terenach. Współcześnie spopularyzowało się także hodowanie tej rośliny w przydomowym ogródku. Żurawinę charakteryzują ciemnozielone liście i bladoróżowe kwiaty, które rozkwitają w okolicach czerwca. Pierwsze owoce żurawiny pojawiają się we wrześniu, jednak zbiera się je dopiero późną jesienią lub wczesną zimą. W świecie kulinarnym wykorzystuje się zazwyczaj dwa gatunki żurawiny: wielkoowocową i błotną. Jagody żurawiny wielkoowocowej miewają nawet 2 cm średnicy, natomiast owoce żurawiny błotnej są zdecydowanie mniejsze i bardziej cierpkie w smaku.
Wartości odżywcze żurawiny
Żurawina przez lata była niedoceniana, dopiero od kilkunastu lat popularność zaczęły zdobywać herbatki, dżemy, nalewki czy sosy wykonane na bazie tego owocu. Przede wszystkim jagody żurawiny są bogatym źródłem witamin. W 100 g świeżej żurawiny znajduje się 14 mg witaminy C. Dodatkowo jest bogata w witaminy B1, B2 i E, kwas foliowy i niacynę. W jagodach żurawiny znajdują się także potas, wapń, żelazo fosfor oraz błonnik i kwasy organiczne. Nie można również zapomnieć o przeciwutleniaczach, takich jak antocyjanozydy czy flawonoidy.
Właściwości lecznicze żurawiny
Żurawina od wielu lat jest stosowana jako środek do zwalczania przeziębienia, anginy czy problemów z pęcherzem. Najbardziej znaną właściwością leczniczą jagód żurawiny jest wspomaganie pracy układu moczowego. Cytryniany, które występują w owocach żurawiny ograniczają gromadzenie się złogów szczawianowo-wapniowych, co zapobiega powstawaniu kamieni nerkowych. Jej antybakteryjne działanie zwalcza także infekcje dróg moczowych. Ponadto substancje, które występują w żurawinie chronią zęby i dziąsła przed chorobami i próchnicą. Właściwości przeciwutleniające owoców żurawiny zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Przeciwutleniacze zapobiegają też rozwojowi niektórych nowotworów, w tym okrężnicy i płuc. Warto wspomnieć również o tym, że składniki występujące w żurawinie hamują powstawanie wrzodów żołądka.
Żurawina a odchudzanie
Żurawina jest wskazana także w diecie odchudzającej. Jej właściwości odtruwające pomagają w usunięciu toksyn z organizmu. Dodatkowo reguluje proces przemiany materii. Żurawina obniża również poziom złego cholesterolu. Trzeba jednak pamiętać, że żurawina w diecie odchudzającej nie powinna być poddawana obróbce termalnej, ponieważ w wysokich temperaturach, traci większość swoich prozdrowotnych właściwości.
Żurawina w codziennych posiłkach
Żurawina będzie idealnym dodatkiem do śniadania, obiadu czy kolacji. Sprawdzi się również jako przekąska w ciągu dnia. Na śniadanie można zaserwować koktajl wykonany z żurawiny, jogurtu naturalnego, łyżki siemienia lnianego, szczypty cynamonu i kilku liści mięty.
Zmiksowane produkty przelać do szklanki i odstawić do lodówki. Tak przygotowany koktajl najlepiej pić 30 minut przed planowanym posiłkiem. Żurawinę można dodawać również do płatków śniadaniowych, owsianki, musli czy granoli. Sprawdzi się jako dodatek do deserów, sałatek czy sosów w daniach mięsnych.