Jaglanka według Lewandowskiej. Cena jednego składnika przyprawia o zawrót głowy
Żona Roberta Lewandowskiego nie ustaje w promowaniu zdrowego stylu życia. W niedzielny poranek namówiła do zrobienia jaglanki według własnego przepisu. Jeden składnik takiego śniadania wycenia na 35 - 55 zł.
"Jaglanka. Kto lubi?" – zapytała trenerka na Instagramie. Sama jest jej wielką fanką i poleca ją w trio z z jagodami goji i masłem ghee. Za 100 g jagód zapłacimy ponad 4 złote, za masło od Lewandowskiej zdecydowanie więcej. Za słoiczek 300 g - 34,99 zł, a za 500 g: 54,99 zł. Masło ghee to masło klarowane używane w kuchni hinduskiej i ajurwedyjskiej. Ma ciemnożółty kolor i, jak podkreśla trenerka, jest w 100 proc. naturalne.
Do jaglanki według trenerki - poza jagodami goji i jedną łyżką masła ghee - potrzebne są: 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 2 szklanki wody, 1 szklanka mleka roślinnego (od 6 zł w górę za karton), szczypta cynamonu, 1 łyżeczka miodu.
"Kaszę przepłukałam bieżącą wodą, potem wrzątkiem, by zniwelować smak goryczki. Ugotowałam kaszę jaglaną na wodzie dodając cynamon, a pod koniec masło ghee i jagody goji. Kiedy woda się wchłonęła, dolałam mleka roślinnego. Lekko wystudziłam po czym dodałam miód. Można posypać dowolnymi orzechami" – wyjaśniła Lewandowska.
Przepis wydaje się prosty, a na wykorzystanie go na pewno nie zabraknie chętnych. Też się skusicie?