Jak czyścić ekspres do kawy?
Regularne czyszczenie ekspresu do kawy jest głównym warunkiem tego, by urządzenie – za które zwykle trzeba słono zapłacić – przez długi czas działało bezawaryjnie i nie pogarszało smaku małej czarnej. Jak czyścić ekspres do kawy? Czego użyć do przepłukiwania dysz? Nasz mały poradnik pomoże ci uporać się z osadami po fusach, mleku i kamieniu z twardej wody.
Czy często trzeba czyścić ekspres do kawy?
Aby utrzymać ekspres w idealnym stanie, nie wystarczy odkamieniać go tak często, jak zaleca producent, czyli po zaparzeniu 200–300 filiżanek kawy lub po miesiącu użytkowania. Konieczne jest trzymanie się podstawowych zasad higieny na co dzień. Do najpoważniejszych błędów posiadaczy ekspresów do kawy należy niewylewanie brudnej wody z tacki ociekowej. Najlepiej jest nie tylko codziennie pozbywać się jej zawartości, ale także płukać pojemnik. Zaniedbanie tego skutkuje skwaśnieniem pozostałości kawy, które zaczynają wydzielać nieprzyjemny zapach.
Każdego dnia należy też przepychać dozownik specjalną szczoteczką do czyszczenia ekspresu (z cienką końcówką i długą rączką), a także przepłukiwać system spieniania mleka, co jest szczególnie istotne latem, kiedy temperatura w kuchni stale utrzymuje się na wysokim poziomie. Nowoczesne ekspresy do kawy mają funkcję automatycznego płukania, które uruchamia się kilka razy w ciągu dnia. Wyświetlają też na przednim panelu informację o konieczności gruntownego czyszczenia.
Czyszczenie ekspresu do kawy krok po kroku
Czyszczenie ekspresu do kawy wygląda różnie w zależności od typu urządzenia. Im mniej rozbudowany i zmechanizowany sprzęt, tym prościej dotrzeć do wszystkich jego zakamarków i usunąć wszelkie osady. Bardzo łatwo utrzymać w czystości przelewowy ekspres do kawy, więcej czasu trzeba poświęcić na konserwację ekspresu kolbowego i ciśnieniowego. W automatach podstawowy proces czyszczenia wygląda następująco:
- Wyjęcie pojemnika na wodę i usunięcie filtru.
- Napełnienie zbiornika do maksymalnej wysokości i włożenie do z powrotem na miejsce.
- Wybranie programu CZYSZCZENIE.
- Wyjęcie pojemnika na fusy i usunięcie jego zawartości.
- Wylanie do zlewu wody zalegającej w szufladkach i tackach.
- Włożenie kapsułki do pojemnika na tabletki czyszczące.
- Uruchomienie procesu czyszczenia.
Aby gruntownie oczyścić system spieniania mleka, trzeba:
- Odłączyć rurkę od dyszy spieniającej.
- Wyciągnąć dyszę i oczyścić gniazdo, używając szczoteczki.
- Delikatnie rozłożyć dyszę na cztery części i przepłukać każdą pod solidnym strumieniem bieżącej wody.
- Po wyschnięciu elementów dyszy z powrotem złożyć je w całość.
- Zamontować dyszę w gnieździe.
Warto pamiętać również o bloku grzewczym, który – choć jest schowany głęboko pod obudową – zanieczyszcza się podobnie jak inne części ekspresu do kawy. Mniej więcej co 3 miesiące trzeba:
- Odłączyć ekspres od źródła zasilania.
- Otworzyć klapę chroniącą panel boczny.
- Odblokować blok grzewczy oznaczonym przełącznikiem lub przyciskiem.
- Wyjąć blok z obudowy i przepłukać go wodą.
- Osuszyć blok ręcznikiem papierowym i zainstalować go z powrotem w aparacie.
- Zamknąć boczną klapę ekspresu do kawy.
Niezwykle istotnym etapem konserwacji urządzenia jest odkamienianie ekspresu do kawy, które najlepiej przeprowadzać zgodnie z zaleceniami znajdującymi się tutaj: