Ekspres do kawy przelewowy – jak działa?

Aromatyczna kawa dla całej rodziny w kilka minut? W dodatku taka, która nie stygnie, póki każdy z domowników nie sięgnie po swoją filiżankę? To możliwe dzięki ekspresowi przelewowemu – niedrogiemu, kompaktowemu i bardzo prostemu w obsłudze urządzeniem dla kawoszy. Działa półautomatycznie – samodzielnie parzy małą czarną po wypełnieniu dwóch zbiorników (na kawę i na wodę).

Ekspres do kawy przelewowy – jak działa?
Źródło zdjęć: © iStock.com

04.09.2018 09:25

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czym ekspres przelewowy różni się od ciśnieniowego?

Ekspres przelewowy do kawy jest znacznie mniej zaawansowany technologicznie niż model ciśnieniowy. Automatyzacja ustępuje w nim miejsc tradycyjnemu sposobowi parzenia. Takie urządzenie odpowiada na potrzeby wszystkich miłośników kawy, którzy stronią od gadżetów elektronicznych o skomplikowanej obsłudze.

Klasyczny ekspres przelewowy składa się ze zbiornika na kawę i zbiornika na wodę. Pojemność obydwu naczyń może być różna – w zależności od potrzeb użytkowników. W ekspresie takim robi się od dwóch do dziesięciu filiżanek kawy. Zasada jego działania nie jest skomplikowana. Po włączeniu urządzenia zimna woda z pojemnika transportowana jest do komory grzewczej, skąd po uzyskaniu odpowiedniej temperatury trafia do zbiornika z kawą. Stamtąd jako gotowy napar ścieka do szklanego dzbanka przez filtr papierowy (lub wielokrotnego użytku). Pod dzbankiem znajduje się płyta grzewcza – dzięki niej można napić się ciepłej kawy nawet po upływie kilku godzin od zaparzenia.

Łatwość obsługi to jednak nie jedyna zaleta ekspresu przelewowego do kawy. Urządzenie to – w przeciwieństwie do ekspresu ciśnieniowego – nadaje się również do parzenia herbaty. Poza tym da się je utrzymać w czystości o wiele łatwiej niż ekspres ciśnieniowy. Wystarczy tylko po każdym użyciu przepłukać dzbanek w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń, a raz w miesiącu usunąć kamień nagromadzony w komorze grzewczej, używając do tego specjalnego płynu odka mieniającego lub zwykłego octu rozcieńczonego wodą. Co więcej, cena najprostszego modelu takiego ekspresu nie powinna przekraczać kilkudziesięciu złotych. Warto jednak zainwestować w nieco droższy ekspres przelewowy z młynkiem, który mieli kawę automatycznie. Napar ze świeżo rozdrobnionych ziaren kawowca ma aromat tak intensywny, że nie może on równać się z zapachem kawy proszkowanej.

Jak zaparzyć kawę w ekspresie przelewowym?

Ekspres przelewowy z młynkiem dodatkowo upraszcza proces parzenia kawy. Po wsypaniu ziaren do pojemnika wystarczy wybrać preferowany stopień rozdrobnienia, najlepiej średni do urządzenia z filtrem o płaskim dnie i duży do ekspresu z filtrem stożkowym. Drobinki kawy do ekspresu przelewowego nie powinny być mniejsze niż kryształy cukru. Świeżo zmieloną kawę trzeba odmierzyć tak, by dwie łyżeczki przypadały na każde 200 ml wody. Później pozostaje już tylko wypełnić pojemnik zimną wodą, wsypać kawę do sitka (jeśli nie trafia tam bezpośrednio z młynka) i uruchomić ekspres przyciskiem włączającym. Całkowity czas parzenia kawy w ekspresie przelewowym nie powinien przekroczyć 5 minut.

Komentarze (3)