Jak działa pochłaniacz kuchenny z filtrem węglowym? Wady i zalety
Pochłaniacz kuchenny z filtrem węglowym pozwala błyskawicznie pozbyć się nieprzyjemnych zapachów i osuszyć powietrze bez jego wymiany. Nadaje się do zamontowania w każdej kuchni, ponieważ działa niezależnie od wentylacji.
26.04.2019 | aktual.: 28.04.2019 13:13
Pochłaniacz kuchenny czy okap? Różnice
Okap i pochłaniacz kuchenny różnią się od siebie trybem pracy. Pierwszy działa na zasadzie wyciągu połączonego z kanałem wentylacyjnym – pobiera czyste powietrze z zewnątrz budynku, a zanieczyszczone tą samą drogą wyprowadza. Drugi zaś steruje obiegiem powietrza w pomieszczeniu zamkniętym (nie wymienia go, lecz oczyszcza). Zazwyczaj jednak urządzenia, które montujemy w domu, mają funkcje zarówno pochłaniacza, jak i okapu. Można je uruchamiać naprzemiennie, w zależności od aktualnych potrzeb.
Modele pracujące wyłącznie w trybie pochłaniacza nie wymagają podłączania do wentylacji. Są więc idealne do małej kuchni w domu wielorodzinnym, gdzie znajduje się jedynie komin wentylacji zbiorczej, jak również do pomieszczenia, w którym nie ma dopływu świeżego powietrza. Kupno pochłaniacza kuchennego z filtrem węglowym zaleca się w sytuacji, gdy z jakichkolwiek powodów nie można zsynchronizować działania okapu z pracą kanału wentylacyjnego.
Pochłaniacze wilgoci i zapachów są bardzo łatwe w montażu. Aby je uruchomić, nie trzeba podciągać dodatkowych przewodów – wystarczy podłączenie do prądu. Zajmują również bardzo mało miejsca, co jest sporą zaletą szczególnie w kuchniach o niewielkim metrażu. Ich wydajność jest jednak mniejsza niż w przypadku tradycyjnych okapów. Ponadto – ze względu na specyfikę działania – nie schładzają pomieszczenia.
Oczyszczanie powietrza pochłaniaczem kuchenny z filtrem węglowym
Pochłaniacz węglowy to urządzenie zawdzięczające swoją skuteczność filtrowi węglowemu, który ma niezwykłą zdolność do przyciągania i zamykania w sobie zapachów powstających w kuchni. Cząsteczki węgla aktywnego absorbują substancje zapachowe i parę wodną jak gąbka. To sprawia, że meble ani ściany nie brudzą się ani nie pokrywają tłustym osadem, natomiast aromaty z garnków nie krążą po całym domu. Wystarczy uruchomić pochłaniacz na początku gotowania, by zapomnieć o wszelkich uciążliwościach powodowanych przez opary.
Niestety wkłady z filtrem węglowym mają ograniczone możliwości, ponieważ z czasem tracą swoją chłonność. Wymagają zatem regularnej wymiany – co 2–3, 6 lub nawet 12 miesięcy (częstotliwość jest uwarunkowana jakością danego filtra, jak również intensywnością użytkowania). Różnice w zakresie powierzchni i chłonności filtrów węglowych wpływają na niejednolitość cen za pojedynczy wkład. Może on kosztować od 15 do ponad 100 zł.
Wkład węglowy sprzedawany jest zazwyczaj w okrągłej lub prostokątnej obudowie z tworzywa sztucznego. Instaluje się go w korpusie okapu (pod kratką aluminiową) – wymiana trwa kilka minut. Filtr węglowy z pochłaniacza kuchennego nadaje się również do czyszczenia – zarówno pod strumieniem bieżącej wody, jak i w zmywarce. Producenci zalecają, by odświeżać go nie częściej niż pięciokrotnie.