Jak obsługiwać ekspres do kawy?
Kawa z ekspresu zachowuje intensywny smak i aromat dzięki procesowi parzenia, w którym uwzględnione jest mielenie ziaren. Nowoczesne urządzenia do przygotowywania małej czarnej działają praktycznie bez ingerencji użytkownika. Są jednak i takie, które wymagają posiadania pewnych umiejętności baristycznych. Jak obsługiwać ekspres do kawy? To zależy od konkretnego modelu, ale ogólne zasady działania ekspresów przelewowych i ciśnieniowych są wspólne dla wszystkich urządzeń należących do danej grupy.
04.09.2018 09:16
Jak obsługiwać ekspres przelewowy?
Ekspres przelewowy to urządzenie, które uprzyjemnia życie zarówno miłośnikom kawy, jak i herbaty, bo można go wykorzystać do zaparzania obydwu tych aromatycznych napojów. Daje mu to przewagę nad ekspresem ciśnieniowym. Robienie kawy przy użyciu takiego sprzętu najlepiej zacząć od zmielenia świeżych ziaren młynkiem – wbudowanym w ekspres lub działającym niezależnie. Warto zainwestować w żarnowy młynek do kawy. Trzeba jednak pamiętać, by ziarna kawowca rozdrabniać tuż przed przygotowaniem napoju. W przeciwnym razie stracą swój aromat. Po uzyskaniu kawy o odpowiednim stopniu rozdrobnienia (średnim) można przystąpić do parzenia:
- do pojemnika na kawę włożyć lekko zwilżony filtr papierowy lub filtr wielokrotnego użytku,
- wsypać preferowaną ilość kawy (zaleca się 2 łyżeczki na szklankę, czyli 250 ml napoju),
- nalać zimnej wody do szklanego zbiornika,
- uruchomić urządzenie, które po wciśnięciu przycisku włączającego zacznie podgrzewać wodę,
- odczekać 4–5 minut i przelać do szklanek gotową kawę,
- po każdym użyciu dokładnie umyć zbiornik ciepłą wodą z płynem do naczyń.
Jak obsługiwać ekspres ciśnieniowy?
Ekspres ciśnieniowy ma znacznie więcej funkcji niż przelewowy. Zalecenia dotyczące jego obsługi wyglądają różnie w zależności od modelu. Ekspres taki można kupić w wersji kolbowej, automatycznej i kapsułkowej. Użytkowanie ekspresu ciśnieniowego kolbowego wymaga znajomości podstawowych zasad parzenia kawy. Samodzielnie trzeba zmielić ziarna i spienić mleko. Gotową kawę otrzymuje się z modeli automatycznych i kapsułkowych, te drugie są jednak droższe w eksploatacji ze względu na wysoką cenę kapsułek z kawą. W ekspresach takich proces parzenia kawy sprowadza się do obsługi pulpitu sterującego, który składa się z ekranu i przycisków lub samego ekranu dotykowego. Aby uruchomić urządzenie, należy:
- nacisnąć włącznik i wybrać pojawiające się na pulpicie ustawienia (np. język, godzinę, ilość kawy i mleka, moc kawy),
- napełnić pojemnik na kawę ziarnistą,
- napełnić pojemnik na wodę do poziomu maksymalnego,
- ustawić kubek pod wylewem,
- wybrać przycisk odpowiadający preferowanemu rodzajowi kawy,
- odebrać kubek z gotową kawą.
Pierwsze użytkowanie ekspresu powinno być poprzedzone płukaniem, podczas którego urządzenie pobiera samą wodę, a następnie wylewa ją do naczynia postawionego na tacy ociekowej. Zazwyczaj po zrobieniu około 200 kaw na pulpicie pojawia się przypomnienie o konieczności przeprowadzenia odkamieniania. Prawidłowe oczyszczenie ekspresu z kamienia możliwe jest dzięki specjalnym odkamieniaczom wlewanym do zbiornika razem z wodą.