Jak obsługiwać ekspres do kawy?
Kawa z ekspresu zachowuje intensywny smak i aromat dzięki procesowi parzenia, w którym uwzględnione jest mielenie ziaren. Nowoczesne urządzenia do przygotowywania małej czarnej działają praktycznie bez ingerencji użytkownika. Są jednak i takie, które wymagają posiadania pewnych umiejętności baristycznych. Jak obsługiwać ekspres do kawy? To zależy od konkretnego modelu, ale ogólne zasady działania ekspresów przelewowych i ciśnieniowych są wspólne dla wszystkich urządzeń należących do danej grupy.
04.09.2018 09:16
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak obsługiwać ekspres przelewowy?
Ekspres przelewowy to urządzenie, które uprzyjemnia życie zarówno miłośnikom kawy, jak i herbaty, bo można go wykorzystać do zaparzania obydwu tych aromatycznych napojów. Daje mu to przewagę nad ekspresem ciśnieniowym. Robienie kawy przy użyciu takiego sprzętu najlepiej zacząć od zmielenia świeżych ziaren młynkiem – wbudowanym w ekspres lub działającym niezależnie. Warto zainwestować w żarnowy młynek do kawy. Trzeba jednak pamiętać, by ziarna kawowca rozdrabniać tuż przed przygotowaniem napoju. W przeciwnym razie stracą swój aromat. Po uzyskaniu kawy o odpowiednim stopniu rozdrobnienia (średnim) można przystąpić do parzenia:
- do pojemnika na kawę włożyć lekko zwilżony filtr papierowy lub filtr wielokrotnego użytku,
- wsypać preferowaną ilość kawy (zaleca się 2 łyżeczki na szklankę, czyli 250 ml napoju),
- nalać zimnej wody do szklanego zbiornika,
- uruchomić urządzenie, które po wciśnięciu przycisku włączającego zacznie podgrzewać wodę,
- odczekać 4–5 minut i przelać do szklanek gotową kawę,
- po każdym użyciu dokładnie umyć zbiornik ciepłą wodą z płynem do naczyń.
Jak obsługiwać ekspres ciśnieniowy?
Ekspres ciśnieniowy ma znacznie więcej funkcji niż przelewowy. Zalecenia dotyczące jego obsługi wyglądają różnie w zależności od modelu. Ekspres taki można kupić w wersji kolbowej, automatycznej i kapsułkowej. Użytkowanie ekspresu ciśnieniowego kolbowego wymaga znajomości podstawowych zasad parzenia kawy. Samodzielnie trzeba zmielić ziarna i spienić mleko. Gotową kawę otrzymuje się z modeli automatycznych i kapsułkowych, te drugie są jednak droższe w eksploatacji ze względu na wysoką cenę kapsułek z kawą. W ekspresach takich proces parzenia kawy sprowadza się do obsługi pulpitu sterującego, który składa się z ekranu i przycisków lub samego ekranu dotykowego. Aby uruchomić urządzenie, należy:
- nacisnąć włącznik i wybrać pojawiające się na pulpicie ustawienia (np. język, godzinę, ilość kawy i mleka, moc kawy),
- napełnić pojemnik na kawę ziarnistą,
- napełnić pojemnik na wodę do poziomu maksymalnego,
- ustawić kubek pod wylewem,
- wybrać przycisk odpowiadający preferowanemu rodzajowi kawy,
- odebrać kubek z gotową kawą.
Pierwsze użytkowanie ekspresu powinno być poprzedzone płukaniem, podczas którego urządzenie pobiera samą wodę, a następnie wylewa ją do naczynia postawionego na tacy ociekowej. Zazwyczaj po zrobieniu około 200 kaw na pulpicie pojawia się przypomnienie o konieczności przeprowadzenia odkamieniania. Prawidłowe oczyszczenie ekspresu z kamienia możliwe jest dzięki specjalnym odkamieniaczom wlewanym do zbiornika razem z wodą.