Jak obsługiwać ekspres do kawy?

Jak obsługiwać ekspres do kawy?

Jak obsługiwać ekspres do kawy?
Źródło zdjęć: © iStock.com
04.09.2018 09:16

Kawa z ekspresu zachowuje intensywny smak i aromat dzięki procesowi parzenia, w którym uwzględnione jest mielenie ziaren. Nowoczesne urządzenia do przygotowywania małej czarnej działają praktycznie bez ingerencji użytkownika. Są jednak i takie, które wymagają posiadania pewnych umiejętności baristycznych. Jak obsługiwać ekspres do kawy? To zależy od konkretnego modelu, ale ogólne zasady działania ekspresów przelewowych i ciśnieniowych są wspólne dla wszystkich urządzeń należących do danej grupy.

Jak obsługiwać ekspres przelewowy?

Ekspres przelewowy to urządzenie, które uprzyjemnia życie zarówno miłośnikom kawy, jak i herbaty, bo można go wykorzystać do zaparzania obydwu tych aromatycznych napojów. Daje mu to przewagę nad ekspresem ciśnieniowym. Robienie kawy przy użyciu takiego sprzętu najlepiej zacząć od zmielenia świeżych ziaren młynkiem – wbudowanym w ekspres lub działającym niezależnie. Warto zainwestować w żarnowy młynek do kawy. Trzeba jednak pamiętać, by ziarna kawowca rozdrabniać tuż przed przygotowaniem napoju. W przeciwnym razie stracą swój aromat. Po uzyskaniu kawy o odpowiednim stopniu rozdrobnienia (średnim) można przystąpić do parzenia:

  • do pojemnika na kawę włożyć lekko zwilżony filtr papierowy lub filtr wielokrotnego użytku,
  • wsypać preferowaną ilość kawy (zaleca się 2 łyżeczki na szklankę, czyli 250 ml napoju),
  • nalać zimnej wody do szklanego zbiornika,
  • uruchomić urządzenie, które po wciśnięciu przycisku włączającego zacznie podgrzewać wodę,
  • odczekać 4–5 minut i przelać do szklanek gotową kawę,
  • po każdym użyciu dokładnie umyć zbiornik ciepłą wodą z płynem do naczyń.

Jak obsługiwać ekspres ciśnieniowy?

Ekspres ciśnieniowy ma znacznie więcej funkcji niż przelewowy. Zalecenia dotyczące jego obsługi wyglądają różnie w zależności od modelu. Ekspres taki można kupić w wersji kolbowej, automatycznej i kapsułkowej. Użytkowanie ekspresu ciśnieniowego kolbowego wymaga znajomości podstawowych zasad parzenia kawy. Samodzielnie trzeba zmielić ziarna i spienić mleko. Gotową kawę otrzymuje się z modeli automatycznych i kapsułkowych, te drugie są jednak droższe w eksploatacji ze względu na wysoką cenę kapsułek z kawą. W ekspresach takich proces parzenia kawy sprowadza się do obsługi pulpitu sterującego, który składa się z ekranu i przycisków lub samego ekranu dotykowego. Aby uruchomić urządzenie, należy:

  • nacisnąć włącznik i wybrać pojawiające się na pulpicie ustawienia (np. język, godzinę, ilość kawy i mleka, moc kawy),
  • napełnić pojemnik na kawę ziarnistą,
  • napełnić pojemnik na wodę do poziomu maksymalnego,
  • ustawić kubek pod wylewem,
  • wybrać przycisk odpowiadający preferowanemu rodzajowi kawy,
  • odebrać kubek z gotową kawą.

Pierwsze użytkowanie ekspresu powinno być poprzedzone płukaniem, podczas którego urządzenie pobiera samą wodę, a następnie wylewa ją do naczynia postawionego na tacy ociekowej. Zazwyczaj po zrobieniu około 200 kaw na pulpicie pojawia się przypomnienie o konieczności przeprowadzenia odkamieniania. Prawidłowe oczyszczenie ekspresu z kamienia możliwe jest dzięki specjalnym odkamieniaczom wlewanym do zbiornika razem z wodą.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także