Jak pozbyć się moli spożywczych? Sprawdź skuteczne sposoby
Mole spożywcze, które możesz spotkać w kuchni, są szkodnikami, których często ciężko się pozbyć. Co ciekawe, te niewielkie organizmy łatwo zadomawiają się w zakamarkach kuchennych, a kiedy są widoczne już od dłuższego czasu, bardzo trudno się ich pozbyć. Chcesz poznać najlepsze sposoby na mole spożywcze? Na szczęście masz kilka możliwości, które pomogą Ci zażegnać ten problem. Sprawdź, jak pozbyć się moli spożywczych raz na zawsze i uniknąć konieczności wyrzucania pożywienia.
Mole spożywcze w kuchni – skuteczne sposoby na ich neutralizację
Owady, które nazywane są molami spożywczymi, nie są groźne dla zdrowia człowieka, lecz mogą znacznie utrudnić codzienne życie. Jeśli mole znajdują się w żywności, możesz być pewna, że ta nie będzie nadawała się już do spożycia. Chcesz poznać najpopularniejsze sposoby na pozbycie się tych szkodników? W tym celu najlepiej będzie, jeśli wybierzesz sprawdzone, domowe metody.
Jak skutecznie pozbyć się moli spożywczych? Krok po kroku
Nie wiesz, jak pozbyć się moli spożywczych? Domowe sposoby najczęściej będą wystarczające, jednak musisz stosować się do kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa. Przed przystąpieniem do właściwej neutralizacji moli, zadbaj o to, aby:
● Zachowywać porządek w szafkach kuchennych
● Wyrzucić wszelkie zainfekowane obiekty, gdzie rozwijają się mole
● Umyć wszystkie szafki ciepłą wodą z mydłem
● Posprzątać przestrzenie pod zlewozmywakiem, podłogi oraz pobliskie ściany
Ciekawostką jest fakt, że najczęściej polecaną metodą jest przetarcie powierzchni mebli octem winnym lub rozwodnionym jego roztworem z delikatnym dodatkiem olejków cytrusowych. Taka mieszanka skutecznie pomoże Ci pozbyć się szkodników, jakimi są mole spożywcze.
Ocet, olejki eteryczne i liście laurowe – sposoby na pozbycie się moli spożywczych
Skutecznymi domowymi metodami na pozbycie się moli spożywczych jest wykorzystanie naturalnych substancji, takich jak np. ocet, olejki eteryczne oraz woda z mydłem. Na mole dobrze działają także aromaty waniliowe oraz wszelkie mocne zapachy, dzięki którym larwy po prostu giną. Pozostaw wewnątrz zainfekowanych szafek szklankę z odrobiną octu, a po nocy wszystkie mole znikną z jej wnętrza.
Wysokie i niskie temperatury – sposoby na mole spożywcze
Nie wiesz, jak pozbyć się moli spożywczych? Wykorzystaj zamrażarkę lub suszarkę do włosów. Aby uratować resztki ryżu i suchego prowiantu, umieść go wraz z opakowaniem w zamrażarce na kilka dni. W ten sposób zlikwidujesz wszelkie zalegające larwy moli, dzięki czemu żywność wciąż będzie nadawała się do spożycia. Co ciekawe, mole spożywcze nie lubią wysokich temperatur, dlatego wnętrza półek koniecznie "podgrzej" suszarką ustawioną na maksymalną temperaturę.
Pułapka na mole spożywcze – jak to działa?
Często sprzątasz, wietrzysz i myjesz całą kuchnię wraz z szafkami, ale mole zadomowiły się u Ciebie już na dobre? W takiej sytuacji pułapka na mole spożywcze może okazać się jedynym słusznym i skutecznym rozwiązaniem. Tego typu produkty można kupić w sklepach z akcesoriami do domu lub wykonać je samodzielnie. Potrzebna do tego będzie Ci miseczka, ocet winny, olejek lawendowy, goździki i cytryna. Uwaga! Zamiennie możesz stosować też ocet jabłkowy lub co najdziwniejsze – karmę dla chomików, którą po wsypaniu do woreczka wrzucisz do szafki.
Mole spożywcze – jak zapobiegać ich rozprzestrzenianiu się?
Wiesz już, jak pozbyć się moli spożywczych w przypadku, kiedy szkodniki już na dobre zadomowiły się w Twojej kuchni? To doskonale. Zwróć jednak też uwagę na to, jak zapobiegać ich występowaniu i rozprzestrzenianiu się. Regularnie myj szafki oraz wszystkie powierzchnie kuchenne wodą z octem, nie trzymaj suchych i sypkich produktów w foliowych opakowaniach (mole bez problemu je przegryzą) i stosuj moskitiery na kratki wentylacyjne. Tego typu działania pozwolą Ci skutecznie walczyć ze szkodnikami, jakimi są mole spożywcze.
Autorka Emilia Kwiatek jest ekspertem portalu homebook.pl.