GotowaniePrzepisyJak wyczyścić garnki, by lśniły jak nowe? Wcale nie musisz się przy tym namęczyć

Jak wyczyścić garnki, by lśniły jak nowe? Wcale nie musisz się przy tym namęczyć

Garnki i patelnie to niezbędne elementy każdej kuchni. Powstają w nich nasze ulubione potrawy i przekąski, które cieszą nasze żołądki i całą rodzinę. Po pewnym czasie garnki zaczynają jednak szarzeć i pokrywać się tłuszczem. Widać również skutki stawiania ich na kuchence gazowej. Nie musisz wydawać fortuny, by je doczyścić chemikaliami. Wystarczą proste domowe sposoby.

Jak wyczyścić garnki, by lśniły jak nowe? Wcale nie musisz się przy tym namęczyć
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Zonenberg

22.11.2017 | aktual.: 22.11.2017 21:10

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Soda oczyszczona
Ten biały, niepozorny proszek, którego zazwyczaj używamy do wypieków, potrafi zdziałać cuda przy sprzątaniu. Możemy użyć go na kilka sposobów. Przygotuj pastę z sody oczyszczonej i wody utlenionej i nałóż na gąbkę. Wyszoruj nią garnek i zostaw na nim mieszankę na kilka minut. Następnie spłucz czystą wodą i wypoleruj. Drugą ciekawą opcją jest nałożenie proszku na przekrojonego ziemniaka i użycie go jako gąbkę. Efekty cię zaskoczą, a ty pożegnasz się z tłustymi i mało estetycznymi plamami z tłuszczu. Nieco bardziej skomplikowanym, ale równie ciekawym sposobem na wyczyszczenie zewnętrznej strony garnka jest wygotowanie go we wrzątku z dodatkiem sody. Znajdź większy garnek, zagrzej w nim wodę i dosyp 5 łyżek sody oczyszczonej. Włóż do niej garnek i gotuj przez 15-20 minut na małym ogniu. Po plamach zostanie tylko wspomnienie.

Keczup
Ten popularny sos pomidorowy, który z pewnością masz w swojej lodówce, potrafi zdziałać cuda przy czyszczeniu aluminiowych garnków i przyborów kuchennych. Nałóż grubą warstwę keczupu na plamy i pozostaw na przynajmniej 20 minut. Po upływie tego czasu rozprowadź sos miękką gąbką po całej powierzchni, a następnie umyj garnek lub inny aluminiowy element płynem do mycia naczyń, który usunie tłuszcz i gęstą pozostałość po keczupie. Garnki będą wyglądały jak nowe.

Kwasek cytrynowy i sok z cytryny
Te dwa produkty świetnie radzą sobie z plamami na aluminium. Wyciśnij sok z cytryny i połącz ze zwykłym, spożywczym kwaskiem cytrynowym. Taką mieszankę nałóż na miękką, dziecięcą szczoteczkę do zębów i wyszoruj garnek. Następnie spłucz pod bieżącą wodą i wytrzyj do sucha. Sok cytrynowy i kwasek to łagodny i bezpieczny środek czystości, który świetnie sprawdzi się także do mycia i odnawiania białych umywalek i zlewów.

Ocet
Kwas octowy to jeden z najlepszych naturalnych produktów do czyszczenia. Za pomocą jego roztworu z wodą możesz wyczyścić brud. Taka mieszanka świetnie nadaje się też do mycia szyb i luster. Ocet dobrze i szybko działające właściwości czyszczące tłuszcz, więc twoje garnki przestaną być zaplamione i lepiące, a zaczną wyglądać jak nowe. Dobrym domowym trikiem jest też dolanie octu do płynu do mycia naczyń i zmywanie nim na co dzień. Zapobiegnie to nagromadzeniu plam i ułatwi zapanowanie nad porządkiem w kuchni.

Komentarze (4)