Znasz metodę "trzech jedynek"? Babcia zawsze robiła tak mielone. Wychodzą idealne

Kotlety mielone to jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Są smaczne, pożywne, a do tego proste. Okazuje się jednak, że mogą wyjść jeszcze lepiej niż zawsze. Wystarczy pamiętać o metodzie "trzech jedynek".

Metoda "trzech jedynek" pomoże w przygotowaniu idealnych mielonych
Metoda "trzech jedynek" pomoże w przygotowaniu idealnych mielonych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

16.02.2024 | aktual.: 16.02.2024 14:24

Nie masz pomysłu na niedzielny obiad? Nic straconego, bo kotlety mielone mogą okazać się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Istnieje wiele sposobów, aby były soczyste i delikatne. Najważniejsze jednak jest mięso. Jakie wybrać? To nie dla wszystkich jest takie oczywiste.

Kotlety mielone metodą "trzech jedynek"? Wyjdą idealne

Aby zrobić naprawdę dobre danie, liczą się nie tylko umiejętności, ale przede wszystkim składniki, które do niego wykorzystujemy. Właśnie dlatego najlepsi szefowie kuchni starannie dobierają produkty, których używają we własnej kuchni. Dlaczego w przypadku codziennych potraw miałoby być inaczej? Idealnym przekładem są tutaj kotlety mielone.

Jeśli będziemy mieli niezbyt dobre mięso, nie mamy co liczyć na przepyszny obiad. Najlepiej jest zaopatrzyć się we własną maszynkę do mięsa i zmielić je samodzielnie tuż przed przyrządzaniem kotletów. W sklepie również warto zapytać o taką możliwość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Radzimy, by do zrobienia idealnych kotletów mielonych wykorzystać metodę "trzech jedynek". Potrzebujemy do tego: mięsa wołowego, mięsa wieprzowego oraz mięsa indyczego z goleni. W zależności od tego, dla ilu osób przygotowujemy posiłek, mieszamy je ze sobą w proporcjach 1:1:1.

Przepis na idealne kotlety mielone dla całej rodziny

Kiedy popytamy znajomych, każdy z nas robi je trochę inaczej. Jedni dodają do nich cebulkę, a inni natkę pietruszki. Jeśli jednak wciąż szukasz idealnego przepisu na kotlety mielone, mamy dla ciebie pewną propozycję. Wszystko, czego potrzebujesz to:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 500 g mięsa wieprzowego,
  • 500 g mięsa indyczego z goleni,
  • 1 małą bułkę,
  • 1 cebulę, łyżeczkę pieprzu,
  • łyżeczkę soli,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • natkę pietruszki (opcjonalnie),
  • bułkę tartą.

W pierwszej kolejności bułkę należy namoczyć w mleku. W tym czasie można zająć się zmieleniem mięsa w maszynce. Kiedy już to zrobimy, musimy dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Następnie możemy przejść do formowania naszych kotletów, które tuż przed smażeniem powinniśmy obtoczyć w bułce tartej. Smażymy je na rozgrzanym wcześniej oleju po obydwu stronach, do czasu aż się zarumienią.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (7)