"Odsoli" niejadalne kotlety. Sposób uratował już wielu

Sól i mięso to zazwyczaj smaczny duet, ale zbyt mocne doprawienie to przepis na kulinarną katastrofę. Co zrobić, gdy usmażone kotlety okażą się zbyt słone? Danie można uratować. I to tak, że goście będą się nim zajadać.

Zbyt słone kotlety? To nie problemZbyt słone kotlety? To nie problem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Podstawą obiadu Polaków jest mięso - wynika z badania Instytutu Filozofii i Socjologii PAN. 42 procent z nas gustuje m.in. w kotletach, bez których niektórzy wręcz nie potrafią sobie wyobrazić niedzielnej uczty. Podane tuż po rosole, w towarzystwie ziemniaków i surówki, to dla wielu spełnienie kulinarnych marzeń. Łatwo jednak o wpadkę.

Na ratunek piekarnik. Kotlety znowu będą zjadliwe

Choć zdajemy sobie sprawę, że sól nie należy do najzdrowszych przypraw, schabowe bez jej dodatku nie cieszą się dużą popularnością. Słoność podbija smak mięsa. Zdarza się jednak, że użyjemy jej za dużo, a po przygotowaniu panierki i usmażeniu niewiele można z tym zrobić. Przynajmniej teoretycznie, bo istnieje sposób, żeby "oszukać" kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak smażyć schabowego. Jedna, kluczowa zasada

Gdy podajemy kotlety jako główny składnik obiadu, zbyt mocne przyprawienie nie umknie uwadze gości. Słoność można jednak zakryć - i to dosłownie. Świetnym pomysłem jest zmiana koncepcji i przygotowanie pieczonych schabowych z mniej wyrazistymi dodatkami. Sprawdzą się np. pieczarki, cebula, suszone pomidory czy cukinia.

Przesolenie można ukryć. Nikt się nie zorientuje

Wybrany dodatek wystarczy pokroić i położyć na kotletach - nie doprawiając już solą. Całość zasypujemy startym żółtym serem, najlepiej o delikatnym smaku. Teraz wystarczy tylko włożyć danie do piekarnika i zapiekać do momentu, gdy ser się rozpuści. Mięso nadal będzie słone, jednak ten defekt pod "pierzynką" stanie się mniej wyczuwalny.

Zdecydowanie łatwiej poradzić sobie z tym problemem, gdy przesolone mięso nie jest jeszcze pokryte panierką i usmażone. W tej sytuacji wystarczy przełożyć kotlety do naczynia, zalać mlekiem i odstawić na kilkanaście minut. Nie dość, że sól zostanie po części "wypłukana", to na dodatek mięso będzie bardziej kruche.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Włożyła skórzaną mini. Odważnie to za mało powiedziane
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Nie ma modniejszego stroju. Tak ubierają się kobiety sukcesu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Zaszła w późną ciążę. Tak pisała wtedy o wierze i Bogu
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Byli razem ponad 20 lat. "Po kryzysie oświadczył mi się po raz drugi"
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Sprzedają kalendarze adwentowe. Jeden kosztuje ponad 2 tys. zł
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Jej manicure to prawdziwy hit. To lakier od polskiej marki
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Zmieniła fryzurę. Tak jej metamorfozę ocenił specjalista
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Mówi o końcu kariery. "Nikogo nie poznaję"
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Cichopek już ma najmodniejszą kurtkę na zimę. Uwagę zwraca kolor
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Był alkoholikiem. Mówi, jakie myśli go wtedy dręczyły
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Jej córka umiera na białaczkę. Lekarze dają jej rok życia
Kupiła 20 mieszkań w Paryżu. Już nie są jej
Kupiła 20 mieszkań w Paryżu. Już nie są jej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯