Gorąca czekolada z cynamonem
Kubek tego rozgrzewającego napoju dostarczy nam przede wszystkim magnezu, który dobrze wpływa na nasz układ nerwowy. Unikajmy jednak gotowych miksów, bo są kaloryczną bombą. Lepiej poświęcić trochę więcej czasu i przygotować ją samodzielnie. Koniecznie z gorzkiej czekolady dobrej jakości i przypraw korzennych.
Składniki:
300 ml mleka, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 6 łyżek śmietanki 30 proc., 2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy mleko i śmietankę. Dodajemy cukier, cynamon i przyprawę do piernika. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Czekoladę łamiemy na małe kawałki i wrzucamy do garnka. Gotujemy cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Przelewamy do kubków.