Rozgrzewająca owsianka z kurkumą
Jedna miseczka dostarcza niezbędną porcję węglowodanów i błonnika, który niweluje uczucie głodu i syci na dłużej. Owies i jego przetwory to doskonałe źródło białka, a także witaminy B6, która odpowiada za poprawę pamięci i koncentrację.
Składniki:
80 g błyskawicznych płatków owsianych, 250 ml mleka, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki kardamonu, szczypta soli, 1 łyżka syropu klonowego, garść rodzynek, garść migdałów, 1 łyżeczka domowej konfitury, np. z malin.
Przygotowanie:
Płatki zalej mlekiem, dodaj przyprawy i łyżeczkę konfitury. Gotuj przez około 5 minut w rondelku na wolnym ogniu. Przykryj i odstaw na kilka minut. Przelej do miseczki. Posyp rodzynkami, migdałami. Polej syropem klonowym.