Kawa lepsza niż myślisz
Na jej temat krąży wiele różnych opinii. Jedni twierdzą, że tylko szkodzi. Inni widzą też jej zalety. Kto ma rację?
11.04.2005 | aktual.: 20.02.2006 14:44
Nie ma żadnej wątpliwości, że czarna kawa, a ściślej obecna w niej kofeina, wpływa na różne procesy zachodzące w organizmie.
Często pomaga. Istnieją dowody naukowe na to, że kofeina: - Zwiększa zdolność mózgu do wysiłku umysłowego, pomaga pokonać zmęczenie, poprawia nastrój;
- Przyspiesza przemianę materii; - Podnosi ciśnienie. Kawą mogą więc ratować się niskociśnieniowcy. Ale tylko w chwilach szczególnego osłabienia, nie ciągle. Wówczas bowiem organizm przyzwyczai się do stałych dostaw kofeiny i efekt poprawy samopoczucia będzie coraz słabszy i coraz krótszy;
- Rozszerza oskrzela, może ułatwiać oddychanie w czasie ataku astmy.
Czasem szkodzi Kawy powinni raczej unikać nadciśnieniowcy, chorzy na jaskrę (często towarzyszy jej wzrost ciśnienia w oku, a kofeina może jeszcze bardziej je podnieść), wrzodowcy (kofeina zwiększa wydzielanie w żołądku kwasu solnego, co nasila dolegliwości) oraz kobiety w ciąży (stwierdzono, że kawa ma wpływ na wagę dziecka w chwili narodzin).
Całkowicie zrezygnować z tego napoju muszą osoby cierpiące na chorobę refluksową, ponieważ kofeina zmniejsza napięcie dolnego zwieracza przełyku. To zaś sprzyja zarzucaniu (czyli refluksowi) do niego treści pokarmowej z żołądka.
Kawa zawiera jednak nie tylko kofeinę, ale także inne związki, nieobojętne dla zdrowia. Są to między innymi: - dwuterpeny, które podwyższają poziom cholesterolu LDL i homocysteiny. Nadmiar tych substancji w organizmie zaliczany jest do czynników ryzyka rozwoju miażdżycy i choroby wieńcowej;
- substancje drażniące. To z ich powodu niektóre osoby po kawie mają zgagę, nudności, wzdęcia, bóle żołądka.
Bezpieczna ilość *Dla osoby zdrowej umiarkowane picie kawy (czyli 2–3 filiżanki dziennie) jest bezpieczne. I tak naprawdę, nie ma potrzeby zwiększać tej ilości. *Jeśli wypijemy kawę rano, jej działanie utrzymuje się przez wiele godzin. Poziom kofeiny we krwi spada stopniowo – o połowę przez 3–6 godz., o dalszą 1/4 przez kolejne 3–6 godz. Dodatkowa porcja kofeiny, zaaplikowana w tym czasie, zamiast pobudzić może rozdrażnić.
Jak kawa działa na organizm Masz wątpliwości, czy pić kawę? Zobacz, jak może na Ciebie działać i sama zdecyduj: - usprawnia pracę mózgu,zwiększa koncentrację
- rozszerza oskrzela, ułatwia oddychanie
- rozszerza naczynia krwionośne,zwiększa napięcie ich ścian, co usprawnia krążenie
- zwiększa odporność mięśni na zmęczenie - zmniejsza napięcie mięśni dolnego zwieracza przełyku, nasila refluks
- przyspiesza pracę serca,może powodować kołatania, częstoskurcze, zwiększać ryzyko choroby wieńcowej
- może wywoływać zgagę, nudności, wzdęcia
- zwiększa wydzielanie kwasu solnego w żołądku
- działa moczopędnie
- osłabia mięśnie pęcherza, może prowadzić do nietrzymania moczu
- może wypłukiwać wapń,co prowadzi do utraty masy kostnej
- podnosi ciśnienie skurczowe
*Wiele zależy od sposobu parzenia *Najmniej szkodliwych związków ma kawa z ekspresu wysokociśnieniowego. Trochę więcej – rozpuszczalna. Najbardziej niekorzystne dla zdrowia jest zalewanie mielonej kawy wrzątkiem.
(EB)