Key lime pie, czyli limonkowe ciasto bez pieczenia
Key lime pie to zdecydowanie jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam. Po raz pierwszy miałam okazję go spróbować będąc przez kilka dni w Kopenhadze z racji wizyty w Nomie. Już wtedy wiedziałam, że prędzej, czy później zrobię tę słodkość i będę się nią zajadać wspominając te niezapomniane chwile. Teraz dzielę się odrobiną z nich również z Tobą!
Ciasta bez pieczenia to pomysł na pyszny i łatwy deser dla wszystkich amatorów słodkości. Autorka przepisu Paulina Krajewska tak opisała tę słodką propozycję:
- Key lime pie to zdecydowanie jedno z najłatwiejszych i najsmaczniejszych ciast jakie kiedykolwiek jadłam. Po raz pierwszy miałam okazję go spróbować będąc przez kilka dni w Kopenhadze z racji wizyty w Nomie. Już wtedy wiedziałam, że prędzej czy później zrobię tę słodkość i będę się nią zajadać wspominając te niezapomniane chwile.
Składniki: na spód: 150 g płatków kukurydzianych, 100 g masła. Składniki na limonkową masę: 5 limonek, 500 g mleka skondensowanego słodzonego, 400 g gęstej kremówki 36%.
Przygotowanie: Płatki zblenduj, wymieszaj z roztopionym masłem i powstałą masą wyłóż formę mocno dociskając. Na czas przygotowania kremu spód włóż do lodówki. Z wyparzonych limonek zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. W misce połącz sok i skórkę z limonek wraz z mlekiem skondensowanym na jednolitą masę, np. przy pomocy trzepaczki, szpatułki lub miksera. Teraz dodaj kremówkę i ponownie wymieszaj wszystko dokładnie. Masę przelej na kukurydziany spód, wygładź powierzchnię i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, do całkowitego stężenia masy.
Sugestie:Placek pozostaw w lodówce najlepiej przez całą noc. Spód możesz przygotować z dowolnych płatków (np. śniadaniowych), ale też z herbatników lub innych ciasteczek, np. kakaowych. Wierzch ciasta udekoruj po stężeniu masy według uznania - u mnie ubita kremówka i plasterki oraz skórka limonek.
* * www.justmydelicious.com rel="nofollow">* Paulina Krajewska*