Latem puchną ci stopy? Dietetyk mówi, czego unikać
Wraz z nadejściem letnich upałów wiele osób skarży się na uciążliwe obrzęki nóg, szczególnie w okolicach stóp i kostek. Choć wysokie temperatury mają wpływ na krążenie i zatrzymywanie wody w organizmie, kluczowe znaczenie może mieć również sposób odżywiania. Dr Bartosz Kulczyński wyjaśnia, na co zwrócić uwagę.
Wysokie temperatury nie muszą oznaczać cierpienia – wystarczy przyjrzeć się temu, co ląduje na naszym talerzu i ile płynów dostarczamy każdego dnia. Odpowiednio zbilansowana dieta, bogata w potas, magnez oraz witaminy z grupy B, a także ograniczenie soli i produktów podnoszących poziom insuliny, to podstawowe kroki, które pomogą zapobiec letnim opuchliznom.
Zwróć uwagę na potas i magnes
Pierwszym i najczęstszym powodem powstawania opuchlizny w czasie upałów jest zbyt mała podaż potasu. Ten pierwiastek pełni kluczową funkcję w tzw. pompie sodowo-potasowej, która odpowiada za prawidłowy transport jonów przez błony komórkowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnie lemoniady w trzech pysznych smakach. Zdrowe i pyszne napoje na upały
– Chodzi o to, że potas jest kluczowym elementem działania tzw. pompy sodowo-potasowej, która reguluje transport jonu sodu i potasu przez błony komórkowe. Mówiąc w skrócie – kiedy brakuje potasu, wówczas pompa działa mniej efektywnie, co prowadzi do nagromadzenia się sodu w przestrzeni międzykomórkowej, a nadmiar sodu w tym miejscu przyciąga wodę i powoduje jej zatrzymywanie w tkankach – powiedział w rozmowie z "Wprost" dr Bartosz Kulczyński, naukowiec, dietetyk, technolog żywności i żywienia.
Obok potasu drugim istotnym pierwiastkiem wpływającym na gospodarkę wodną organizmu jest magnez. Jak podkreśla dr Kulczyński, jego niedobór może równie skutecznie przyczynić się do powstawania obrzęków.
– W warunkach niedoboru magnezu może dojść do zwężenia drobnych naczyń, co utrudnia odpływ płynów z tkanek i sprzyja właśnie obrzękom – powiedział specjalista.
Sól – wróg w nadmiarze
Ekspert wyjaśnił również, że przyczyną wystąpienia obrzęków w okolicach stóp i kostek może być także nadmiar soli w diecie.
– Proszę wiedzieć, że gdy spożywamy jej duże ilości, to wzrasta stężenie sodu we krwi. W takiej sytuacji organizm człowieka zatrzymuje wodę, aby rozcieńczyć nadmiar sodu. To powoduje zaś zwiększenie objętości płynów w naczyniach krwionośnych, czego efektem jest wzrost ciśnienia w drobnych naczyniach. To zwiększone ciśnienie wywiera nacisk na te naczynia i w rezultacie więcej płynów przesiąka z naczyń do przestrzeni międzykomórkowej, powodując obrzęki – zaznaczył specjalista.
Dietetyk zwrócił uwagę też, że do powstawania obrzęków nóg mogą przyczyniać się także produkty powodujące znaczny wyrzut insuliny.
Ogromny wpływ na zatrzymywanie wody ma również poziom nawodnienia – a konkretnie jego brak.
– Gdy organizm odkryje odwodnienie, czyli sytuację, gdy spożywamy za mało płynów, to uruchamia mechanizm oszczędzania wody. Polega on na tym, że zaczyna uwalniać hormony, które sprawiają, że nerki zatrzymują sód i wodę w organizmie.
Źródło: "Wprost"
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl