Najlepsza zupa na upały. Wszyscy proszą o dokładkę

Jak zrobić pyszny chłodnik z ogórków?
Jak zrobić pyszny chłodnik z ogórków?

29.06.2024 15:53, aktual.: 29.06.2024 16:54

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Upały dają się we znaki. W tym okresie warto pamiętać o schładzaniu organizmu od środka. Zwykłe danie obiadowe zamień zatem na orzeźwiający i ekspresowy chłodnik z ogórków. W przepisie pojawia się jeden nietypowy składnik, który podbija smak.

Cała Polska mierzy się aktualnie z trzydziestostopniowymi upałami. W takie dni warto nie odsłaniać rolet, by nie nagrzewać pomieszczeń, w których przebywamy i oczywiście pamiętać o nawodnieniu (nawet do 4-5 litrów na dobę). Noszenie naturalnych, przewiewnych tkanin również będzie rozsądnym rozwiązaniem.

Najlepsze sposoby na przetrwanie upałów

W sieci można ponadto znaleźć wiele trików na przetrwanie upałów. Jednym z nich jest postawienie zamrożonej butelki wody przed wiatrakiem. Wtedy można cieszyć się chłodnym powiewem powietrza.

Jednak trzeba też pamiętać o schładzaniu organizmu od środka. Najlepszy patent? Zwykłe danie obiadowe zamień na lekki chłodnik z ogórków. Znamy przepis, któremu nie oprze się żaden smakosz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórkowy chłodnik z fetą – przepis

Ten chłodnik ogórkowy zawdzięcza swój nietypowy smak dodatkowi w postaci sera feta. Jego słony smak sprawia, że całość jest bardziej wyrazista. Jak przygotować tę hitową zupę na upały?

Składniki:

  • 3 duże ogórki ogórki

  • cebulka dymka
  • dwa ząbki czosnku
  • ¼ opakowania sera feta

  • litr maślanki
  • odrobina pieprzu

Przygotowanie:

Ogórki umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na kawałki. Wszystkie te składniki wrzuć do blendera, zalej zimną maślanką i miksuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Fetę także możesz zblendować z resztą lub pokroić na drobne kawałeczki i dosypać do zupy. Całość dopraw do smaku. Możesz przyozdobić listkami mięty lub pistacjami. Chłodnik jest gotowy do spożycia, choć najlepiej dać mu godzinę w lodówce na schłodzenie i "przegryzienie się" składników.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (1)
Zobacz także