Najlepsza zupa na upały. Wszyscy proszą o dokładkę

Upały dają się we znaki. W tym okresie warto pamiętać o schładzaniu organizmu od środka. Zwykłe danie obiadowe zamień zatem na orzeźwiający i ekspresowy chłodnik z ogórków. W przepisie pojawia się jeden nietypowy składnik, który podbija smak.

mizeria, zupa, ogórki, ogórek, ogórkowy, bbq zielony, koperek, wiejski, zdrowy, odżywczy, zimny, mleczny, jogurtowy, tradycyjny, domowy, kefir, obiad, polski, danie, eco, bio, witaminy, latoJak zrobić pyszny chłodnik z ogórków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Cała Polska mierzy się aktualnie z trzydziestostopniowymi upałami. W takie dni warto nie odsłaniać rolet, by nie nagrzewać pomieszczeń, w których przebywamy i oczywiście pamiętać o nawodnieniu (nawet do 4-5 litrów na dobę). Noszenie naturalnych, przewiewnych tkanin również będzie rozsądnym rozwiązaniem.

Najlepsze sposoby na przetrwanie upałów

W sieci można ponadto znaleźć wiele trików na przetrwanie upałów. Jednym z nich jest postawienie zamrożonej butelki wody przed wiatrakiem. Wtedy można cieszyć się chłodnym powiewem powietrza.

Jednak trzeba też pamiętać o schładzaniu organizmu od środka. Najlepszy patent? Zwykłe danie obiadowe zamień na lekki chłodnik z ogórków. Znamy przepis, któremu nie oprze się żaden smakosz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa lemoniada cytrynowo-truskawkowa. Orzeźwiający napój na upały

Ogórkowy chłodnik z fetą – przepis

Ten chłodnik ogórkowy zawdzięcza swój nietypowy smak dodatkowi w postaci sera feta. Jego słony smak sprawia, że całość jest bardziej wyrazista. Jak przygotować tę hitową zupę na upały?

Składniki:

  • 3 duże ogórki ogórki

  • cebulka dymka
  • dwa ząbki czosnku
  • ¼ opakowania sera feta

  • litr maślanki
  • odrobina pieprzu

Przygotowanie:

Ogórki umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na kawałki. Wszystkie te składniki wrzuć do blendera, zalej zimną maślanką i miksuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Fetę także możesz zblendować z resztą lub pokroić na drobne kawałeczki i dosypać do zupy. Całość dopraw do smaku. Możesz przyozdobić listkami mięty lub pistacjami. Chłodnik jest gotowy do spożycia, choć najlepiej dać mu godzinę w lodówce na schłodzenie i "przegryzienie się" składników.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP

Wybrane dla Ciebie

Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Wskoczyła w strój kąpielowy. Całość odbiła się w lustrze
Wskoczyła w strój kąpielowy. Całość odbiła się w lustrze
O ich romansie aż huczało. Dziś mało kto pamięta, że byli razem
O ich romansie aż huczało. Dziś mało kto pamięta, że byli razem
"Aperol nails" podbijają salony. Idealna stylizacja na lato
"Aperol nails" podbijają salony. Idealna stylizacja na lato
Sięgnij po fasolę czarną. Twoje jelita ci podziękują
Sięgnij po fasolę czarną. Twoje jelita ci podziękują
Nigdy nie jedz tej ryby nad morzem. Najgorszy wybór
Nigdy nie jedz tej ryby nad morzem. Najgorszy wybór