Najlepsza zupa na upały. Wszyscy proszą o dokładkę

Upały dają się we znaki. W tym okresie warto pamiętać o schładzaniu organizmu od środka. Zwykłe danie obiadowe zamień zatem na orzeźwiający i ekspresowy chłodnik z ogórków. W przepisie pojawia się jeden nietypowy składnik, który podbija smak.

Najlepsza zupa na upały. Wszyscy proszą o dokładkęJak zrobić pyszny chłodnik z ogórków?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
1

Cała Polska mierzy się aktualnie z trzydziestostopniowymi upałami. W takie dni warto nie odsłaniać rolet, by nie nagrzewać pomieszczeń, w których przebywamy i oczywiście pamiętać o nawodnieniu (nawet do 4-5 litrów na dobę). Noszenie naturalnych, przewiewnych tkanin również będzie rozsądnym rozwiązaniem.

Najlepsze sposoby na przetrwanie upałów

W sieci można ponadto znaleźć wiele trików na przetrwanie upałów. Jednym z nich jest postawienie zamrożonej butelki wody przed wiatrakiem. Wtedy można cieszyć się chłodnym powiewem powietrza.

Jednak trzeba też pamiętać o schładzaniu organizmu od środka. Najlepszy patent? Zwykłe danie obiadowe zamień na lekki chłodnik z ogórków. Znamy przepis, któremu nie oprze się żaden smakosz.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa lemoniada cytrynowo-truskawkowa. Orzeźwiający napój na upały

Ogórkowy chłodnik z fetą – przepis

Ten chłodnik ogórkowy zawdzięcza swój nietypowy smak dodatkowi w postaci sera feta. Jego słony smak sprawia, że całość jest bardziej wyrazista. Jak przygotować tę hitową zupę na upały?

Składniki:

  • 3 duże ogórki ogórki

  • cebulka dymka
  • dwa ząbki czosnku
  • ¼ opakowania sera feta

  • litr maślanki
  • odrobina pieprzu

Przygotowanie:

Ogórki umyj, obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój na niewielkie kawałki. Cebulę i czosnek obierz i pokrój na kawałki. Wszystkie te składniki wrzuć do blendera, zalej zimną maślanką i miksuj aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Fetę także możesz zblendować z resztą lub pokroić na drobne kawałeczki i dosypać do zupy. Całość dopraw do smaku. Możesz przyozdobić listkami mięty lub pistacjami. Chłodnik jest gotowy do spożycia, choć najlepiej dać mu godzinę w lodówce na schłodzenie i "przegryzienie się" składników.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP

Wybrane dla Ciebie

Powszechny błąd przy przechowywaniu żurku. Przez niego szybciej się zepsuje
Powszechny błąd przy przechowywaniu żurku. Przez niego szybciej się zepsuje
Posadź zamiast trawy. "Trawnik" będzie zielony przez cały rok
Posadź zamiast trawy. "Trawnik" będzie zielony przez cały rok
Jest atypowa. Na diagnozę czekała czterdzieści lat
Jest atypowa. Na diagnozę czekała czterdzieści lat
Nosi "milky rose nails". Fanki minimalistycznych paznokci będą zachwycone
Nosi "milky rose nails". Fanki minimalistycznych paznokci będą zachwycone
Damięcka jak zawsze w punkt. Tak żegna Vala Kilmera
Damięcka jak zawsze w punkt. Tak żegna Vala Kilmera
Zapach starszych ludzi. Naukowcy ustalili jego źródło
Zapach starszych ludzi. Naukowcy ustalili jego źródło
Poseł PiS pisze do Nowackiej. Przeszkadzają mu lekcje nt. higieny menstruacyjnej
Poseł PiS pisze do Nowackiej. Przeszkadzają mu lekcje nt. higieny menstruacyjnej
Wyrywasz siwe włosy? Oto czym to grozi
Wyrywasz siwe włosy? Oto czym to grozi
Pies cię iska? Wysyła ważny komunikat
Pies cię iska? Wysyła ważny komunikat
Zachwyciła w "DDTVN". Zwiewna sukienka była strzałem w dziesiątkę
Zachwyciła w "DDTVN". Zwiewna sukienka była strzałem w dziesiątkę
Nie sadź przed domem. Wielu już pożałowało
Nie sadź przed domem. Wielu już pożałowało
Pojadą do sanatorium bez kolejki. Oto warunki
Pojadą do sanatorium bez kolejki. Oto warunki