Magia smaku i barw wielkanocnych mazurków
Nareszcie nadeszła wiosna, a z nią odliczanie do Wielkanocy i wspólnego świętowania. Tak, jak słodką wizytówką Bożego Narodzenia są aromatyczne korzenne pierniki i pierniczki, tak znakiem rozpoznawczym Wielkanocy są baby, paschy i udekorowane mazurki!
29.03.2023 | aktual.: 31.03.2023 11:53
Uwielbiamy domowe świąteczne wypieki, zarówno te w wersji tradycyjnej, jak i nieco bardziej nowoczesnej. Dlatego nawet w dzisiejszym rozpędzonym świecie, trudno nam sobie wyobrazić wielkanocny stół bez charakterystycznego kolorowego mazurka. Wszak, niemal w każdym domu nieodłącznym elementem przygotowywania wypieków jest ich dekorowanie! 😊 Ciesząc się z powrotu wiosny dekorujemy wielkanocne ciasta z fantazją. Na mazurkach zasiądą Motylki jak z polskiej łąki (polecamy Motylki kolorowe opłatki waflowe Dr. Oetkera) powstaną gałązki bazi czy kwiatów z płatków migdałów i słodkich dekoracji. Naszła Cię już chęć na mazurka? To dobrze!
Jaki jest tradycyjny mazurek?
Myśląc o mazurku od razu przychodzi Ci na myśl mazurek kajmakowy? To najpopularniejszy wśród mazurków i najbardziej tradycyjny. Jednak rodzajów i sposobów na przyrządzenie tego świątecznego wypieku jest całe mnóstwo!
Niezależnie od tego, po jaki przepis sięgniemy zdecydowana większość receptur na ten słodki przysmak ma jeden wspólny mianownik, którym jest ciasto. Bazę tego wielkanocnego wypieku stanowi zazwyczaj ciasto kruche (nieco rzadziej biszkoptowe lub marcepanowe). Tradycyjne mazurki są stosunkowo niskie i osiągają ok. 4 cm wysokości – choć, nie jest to oczywiście regułą! Wysokość, wysokością ale… liczy się wnętrze! Mazurki wielkanocne najczęściej obłożone są różnymi smakami marmolad i konfitur, kajmakiem lub masami orzechowymi, bądź czekoladowymi. Nieodłącznym dodatkiem wielkanocnego wypieku są również bakalie oraz piękne słodkie dekoracje – im więcej, tym lepiej 🙂.
W tym artykule polecamy 5 sprawdzonych przepisów na wielkanocnego mazurka, a także przeczytasz kilka ciekawych faktów o tym szczególnym wypieku.
Mazurki wielkanocne – 5 najlepszych przepisów
Aby uświetnić czas Wielkanocy, ale i wprowadzić nutę świeżości w dotychczasowych przepisach - proponujemy kilka przepisów na wielkanocne mazurki, które nie tylko będą pięknie prezentowały się na Twoim stole, ale i wyśmienicie smakowały. Przekonaj się sam!
1. Mazurek kajmakowy
Mazurek kajmakowy to ponadczasowy i absolutny "must have" wielkanocnego stołu. Delikatne kruche ciasto, wzbogacone szlachetną nutą wanilii Bourbon (polecamy Pasta waniliowa 50g Dr. Oetkera i Pasta waniliowa19g Dr. Oetkera), słodki smak kajmaku i mnóstwo bakalii to klasyka sama w sobie. Prosty i szybki w przygotowaniu, bogato zdobiony i niezwykle atrakcyjny przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi słodkich wypieków. Mazurek kajmakowy możesz ozdobić swoimi ulubionymi orzechami i suszonymi owocami!
Zobacz przepis na Mazurek kajmakowy
Przepis ten powstał przy współpracy z platformą kulinarną WszystkiegoSłodkiego.pl specjalizującą się w słodkich wypiekach.
2. Mazurek pomarańczowy z czekoladą
Klasyka sama w sobie ze świeżą nutą pomarańczy – taki właśnie jest ten mazurek. Czekoladowy, chrupiący spód, na nivm pomarańczowa masa zwieńczona kremem czekoladowym. Czy można w tej poezji smaku chcieć czegoś więcej? Można. Dekoracją tego nietuzinkowego mazurka stanowi delikatne i misterne niczym koronka oprószenie brzegu posypką Magia barw różowa Dr. Oetkera.
Zobacz przepis na Mazurek pomarańczowy z czekoladą
3. Mazurek różany
Ta niebanalna wersja mazurka to prawdziwa gratka dla miłośników różanych smaków. Kruchy spód, konfitura różana, delikatny krem waniliowy na bazie serka mascarpone oraz Laski wanilii i wierzch udekorowany płatkami róży sprawi, że ten wypiek nabierze wyjątkowego charakteru, stając się prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu. Ten wyjątkowy w smaku mazurek pozostanie na długo w swojej pamięci.
Zobacz przepis na Mazurek różany
Przepis ten powstał przy współpracy z platformą kulinarną WszystkiegoSłodkiego.pl specjalizującą się w słodkich wypiekach.
4. Łatwy Mazurek "Łąka"
Prosty w przygotowaniu, tradycyjny mazurek z wiosenną dekoracją to kolejny klasyk, który pokochasz. Kruchy, maślany spód oraz łąka kwietna wykonana z lukru sprawią, że nikt się jemu nie oprze. Dekoruj z fantazją tak jak chcesz, twórz razem z dziećmi i miej pewność zawsze idealnie upieczonego ciasta. Do dekoracji użyte zostały Lukier gotowy zielony oraz Pisaki cukrowe pastelowe Dr. Oetkera , którymi można wykonać najróżniejsze wiosenne wzory.
Zobacz przepis na Mazurek "Łąka"
5. Mazurek wielkanocny z solonym karmelem
To, że słony karmel to hit, to nie ulega wątpliwości. Dodatkowo jesteś w gronie fanów słonego karmelu? Mamy coś idealnego dla Ciebie! Połącz słony karmel, czekoladę i konfiturę na pysznym mazurku. Do tego piękna dekoracja posypka Magia barw pastelowa Dr. Oetker i w sumie już nic więcej Ci na święta nie trzeba 😊
Zobacz przepis na Mazurek wielkanocny z solonym karmelem
Mazurek wielkanocny – skąd wzięła się tradycja na to ciasto?
Przepis na mazurka wielkanocnego wbrew powszechnej opinii nie wywodzi się z Polski, lecz ze wschodu (najprawdopodobniej z Turcji). Mimo to wielu uważa, że nazwa tego wypieku pochodzi od określenia "Mazur", czyli dawnego mieszkańca Mazowsza. Bez względu na genezę przepisu jedno jest pewne, mazurek zdążył na stałe zadomowić się w naszej tradycji. Czy wiesz, że mazurki dawniej symbolizowały zakończenie Wielkiego Postu i były pewnego rodzaju nagrodą dla osób, które w trakcie czterdziestodniowego postu nie spożywały pokarmów mięsnych? Wraz z upływem czasu ten wyjątkowy obrządek zaczął zanikać i choć mazurek to wypiek, który od zawsze kojarzony jest okresem Świąt Wielkanocy, a z jego przygotowywaniem wiąże się cały rytuał, dziś tylko nieliczni pamiętają o tej tradycji.
Mazurek jako kolorowa ozdoba wielkanocnego stołu
Przepisów na wielkanocne mazurki jest tyle, ile osób je przygotowujących. Różnią się nie tylko smakiem, kształtem, rozmiarem ale i dekoracjami. Dekorowanie mazurka sprawia nam tyle samo przyjemności co ozdabianie bożonarodzeniowych pierniczków. Czym najchętniej dekorujemy mazurki wielkanocne? Chętnie sięgamy po owoce - zarówno te suszone, jak i kandyzowane, ulubione orzechy, czy kremy oraz polewy. W tym szczególnym okresie poszukujemy również kolorowych dekoracji, które podkreślają wyjątkowy charakter świąt. Pisaki cukrowe, dekoracje z opłatka waflowego, kolorowe posypki i lukry gotowe od lat stanowią świąteczny niezbędnik do dekorowania mazurków, serników i bab. Nic w tym dziwnego, bowiem w wielu domach mazurek pełni szczególną rolę na wielkanocnym stole.