Mama-chemik przestrzega przed nową metodą. Nie kiś tak ogórków

Mama-chemik przestrzega przed nową metodą. Nie kiś tak ogórków

Influencerka ostrzega przed kiszeniem ogórków w ten sposób
Influencerka ostrzega przed kiszeniem ogórków w ten sposób
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram | @wzdrowymdomu
oprac. PŻm
09.07.2023 09:35, aktualizacja: 09.07.2023 10:17

Sezon na kiszenie ogórków rozpoczęty. W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na doskonałe przetwory, które wytrzymają przez całą zimę. Sylwia Panek, popularna influencerka, zwraca jednak uwagę, że jedna z powszechnie krążących w sieci porad, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.

W ostatnich latach kiszenie ogórków w plastikowych butelkach stało się niezwykle modne. Ludzie decydują się na ten sposób przygotowywania przetworów z różnych powodów. Część z nich chce ponownie wykorzystać plastikowe opakowania, inni zaś pragną zaoszczędzić na zakupie szklanych słoików. Niestety, okazuje się, że ogórki kiszone w ten sposób mogą stanowić spore zagrożenie.

Kiszenie ogórków w plastikowych butelkach

Sylwia Panek, znana w sieci jako mama-chemik, podjęła temat szkodliwości popularnej metody kiszenia ogórków. Blogerka od lat edukuje internautów na temat reakcji chemicznych zachodzących m.in. w pożywieniu oraz składników popularnych detergentów.

Mama-chemik ostrzega: "Nie kiś w plastiku". Panek podkreśla, że substancje zawarte w plastikowych opakowaniach mogą przenikać do płynów przechowywanych wewnątrz. W swoim poście, opartym na wynikach badań, zwraca uwagę, że ilość szkodliwych dla zdrowia substancji przenikających do jedzenia zależy od wielu czynników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wymienia między innymi temperaturę, czas, natężenie światła słonecznego czy rodzaj przechowywanej żywności. Najmniej plastiku przenika do wody, a najwięcej do soków i napojów gazowanych.

Choć do ogórków kiszonych przechowywanych w plastikowych butelkach przedostaje się niewiele toksyn, mama-chemik wyjaśnia, że taka żywność nadal może być niebezpieczna dla zdrowia.

"Czy ilości migrujących substancji są dla nas zagrożeniem? Moim zdaniem tak, bo nawet jeśli nie będziemy zjadać tych ogórków w takich ilościach, które dostarczyłyby dużych ilości tych substancji, to pamiętajmy, że ogórki z butelek PET to nie jedyne ich źródło" - napisała w poście na Instagramie influencerka.

W czym najlepiej jest kisić ogórki?

Kiszone ogórki charakteryzują się nie tylko niepowtarzalnym smakiem, ale są także bardzo zdrowe. Dzięki procesowi fermentacji są bogate w witaminę C. Nie każdy wie, że zawierają jej nawet dwa razy więcej niż zwykłe ogórki. Są także źródłem cennej witaminy K, która wpływa na gospodarkę wapniową i krzepliwość krwi.

Najlepszym naczyniem do kiszenia ogórków jest drewniana beczka lub kamionkowy garnek. Dzięki wykorzystaniu pojemników wykonanych z naturalnych materiałów możemy mieć pewność, że nasze przetwory będą bezpieczne dla zdrowia i wolne od toksyn. Niestety, nie każdy ma dostęp do takich naczyń. Dlatego w procesie kiszenia najbardziej przydatne okażą się duże, szklane słoje.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta