Mleko klaczy określa się mlekiem najbardziej zbliżonym do mleka kobiecego, ponieważ przeważają w nim białka typu albuminowego. Już to powoduje, że to drugie jest lepiej przyswajane i lepiej trawione przez organizm ludzki
Mleko krowie zawiera znacznie więcej tłuszczu niż mleko kobiece, posiada również wiele protein, które potencjalnie mogą wywoływać alergie.
O ile w mleku krowim dominują białka typu kazeinowego, to mleko klaczy określa się mlekiem najbardziej zbliżonym do mleka kobiecego, ponieważ przeważają w nim białka typu albuminowego. Już to powoduje, że to drugie jest lepiej przyswajane i lepiej trawione przez organizm ludzki.
Na prawidłowe funkcjonowanie komórek nerwowych, a także na poprawne wchłanianie wapnia, fosforu czy magnezu bardzo duży wpływ ma laktoza. Mleko kobiece zawiera 7 procent tego węglowodanu, mleko kobyle - 6 proc. Dzięki temu obydwa rodzaje mleka są dobrze tolerowane przez człowieka. Mleko krowie zawiera ok. 4,5 proc. laktozy, co jest wynikiem znacznie gorszym.
(gabi)/WP Kobieta
Dobroczynny wpływ na zdrowie
Pośród ponad 40 bioaktywnych składników, jakie możemy znaleźć w kobylim mleku, znajdują się m.in. witaminy, naturalne hormony i czynniki wzrostu oraz liczne enzymy.
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (kwasy omega-3 i omega-6) - organizm nie potrafi ich produkować, dlatego muszą być dostarczane z pokarmem, a są niezbędne, ponieważ pełnią funkcję budulcową, łagodzą procesy zapalne w skórze, zapobiegają nadmiernej utracie wody, pozytywnie wpływają m.in. na trawienie i krążenie.
Kwas orotowy (witamina B13) - działa odtruwająco i ochronnie na wątrobę, obniża stężenie cholesterolu we krwi, zmniejsza stężenie kwasu moczowego we krwi, pomaga w leczeniu stwardnienia rozsianego, przyspiesza proces odnowy skóry oraz stymuluje wzrost nowych komórek.
Laktoferyna - ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne, łagodzi stany zapalne skóry.
Lizozym - białko mające wpływ na odporność organizmu, ma działanie przeciwbakteryjne.
Karnityna - związek chemiczny wspomagający procesy detoksykacyjne.
Laktadheryna - gdy jest przyjmowana regularnie, zwiększa ilość kolagenu w skórze i przyspiesza przyrost naskórka.
Dobroczynny wpływ na zdrowie
Mleko klaczy cechuje wysoka zawartość cukru mlecznego, czyli laktozy, w związku z czym jest ono słodkie w smaku. Tłuszcz w mleku klaczy ma również specyficzną budowę, która uniemożliwia zebranie z tego mleka śmietany. Mleko klaczy się nie ścina.
Zastosowanie lecznicze mleka klaczy:
- atopowe zapalenie skóry,
- łuszczyca i przewlekłe wysypki,
- miażdżyca naczyń tętniczych,
- depresja i zaburzenia nerwicowe,
- infekcje dróg oddechowych,
- choroby i niedomogi odporności,
- w rekonwalescencji po ciężkich chorobach, silnych lekach i operacjach,
- choroby układu pokarmowego,
- choroby reumatyczne.
Dobroczynny wpływ na zdrowie
Mleko kobyle jest mało popularne. Powodem jest jego słaba dostępność oraz trudności związane z dojeniem klaczy. Np. kobyła potrafi powstrzymać wyciek mleka, gdy w pobliżu nie ma źrebięcia. Ale nawet jeśli ten problem uda się obejść, kobyła rzadko daje dziennie więcej niż 3 litry mleka, podczas gdy z jednej krowy można uzyskać nawet 40 litrów!
Wszystko to powoduje, że cena za litr kobylego mleka jest bardzo wysoka i może wynieść nawet kilkanaście euro. Aby dostępność tego wartościowego, w pełni naturalnego produktu była łatwiejsza, opracowano technologię pozwalającą przetwarzać mleko klaczy na proszek. W Polsce dostępne jest kobyle mleko w kapsułkach. W sprzedaży można też znaleźć kremy z kobylim mlekiem.
Dobroczynny wpływ na zdrowie
W Polsce prowadzone były obserwacje kliniczne nad wpływem kobylego mleka na skórę. W klinice dermatologicznej w Iwoniczu-Zdroju sprawdzono działanie kapsułek z mlekiem klaczy na grupach pacjentów z atopowym zapaleniem skóry, łuszczycą oraz trądzikiem.
Wyniki wykazały znaczącą poprawę stanu zdrowia u dużej części badanych, co wskazuje, że kobyle mleko może uzupełniać leczenie u osób, których problemy zdrowotne wiążą się z suchą skórą. We wszystkich badanych grupach stopień nawilżenia skóry pacjentów wyraźnie wzrósł po zastosowaniu preparatu. Ciekawe jest również to, że nawet u pacjentów z atopowym zapaleniem skóry nie zauważono jakichkolwiek działań niepożądanych.
Mleko klaczy może być bezpiecznie spożywane przez człowieka nawet całe życie. Niekiedy też zalecane są terapie z wykorzystaniem tego mleka. Wówczas "leczenie" trwa co najmniej od czterech do ośmiu tygodni.
(gabi)/WP Kobieta