Żyć lepiejMole spożywcze w kuchni. Jak sobie z nimi poradzić?

Mole spożywcze w kuchni. Jak sobie z nimi poradzić?

Mole spożywcze najczęściej spotkamy w naszej spiżarni lub szafce w kuchni, gdzie trzymamy mąkę, kaszę, ryż czy bułkę tartą. Mają one wówczas nieograniczony dostęp do pożywienia. Istnieje jednak kilka sposobów, żeby pozbyć się moli spożywczych.

Mole spożywcze w kuchni. Jak sobie z nimi poradzić?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Aby pozbyć się moli spożywczych nie trzeba używać specjalnych preparatów. Wystarczy wypróbować sprawdzone, domowe sposoby, by zwalczyć te owady. Pamiętaj, jeśli znajdziesz w produktach spożywczych ślad mola, koniecznie wyrzuć wszystko do worka na śmieci i szczelnie go zwiąż.

Jak pozbyć się moli kuchennych?

Ocet
Skutecznym sposobem na mole spożywcze jest ocet. Zagotuj w rondlu 200 ml octu. Następnie przelej do szklanej miseczki i wstaw do szafki, w której zagnieździły się mole. Zamknij drzwi i poczekaj aż ocet wystygnie. Zabieg powtarzaj do skutku.

Zapomnij o plastiku
Po pierwsze, nie przechowuj produktów spożywczych w torebkach foliowych. Bowiem stwarzasz wtedy idealne warunki do rozwoju moli. Zdecydowanie lepiej nadają się szklane pojemniki, które wcześniej należy dokładnie umyć oraz przepłukać octem i wysuszyć.

Cytrusy
Mole spożywcze nie znoszą woni cytrusów. Wystarczy więc wbić goździki w pomarańczę. Zapach skutecznie odstraszy szkodniki. Alternatywą jest skórka pomarańczy lub cytryny. Mole spożywcze skutecznie przepędzi też zapach wanilii, dlatego warto postawić esencję w szafce.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)