Jak przygotować kwas buraczany?
W przypadku problemów z wątrobą lub złego samopoczucia po spożyciu alkoholu, najszybciej postawi nas na nogi kwas buraczany. Aby go uzyskać, myjemy, obieramy i kroimy na plasterki kilka dużych warzyw. Układamy je w głębokim naczyniu, najlepiej glinianym (nigdy w plastikowym). W innym naczyniu przygotowujemy zalewę (z litra przegotowanej wody oraz łyżki soli), którą następnie przelewamy do buraków i odstawiamy je na kilka dni, aby rozpoczął się proces fermentacji. Jeśli na powierzchni pojawi się piana, zbieramy ją starannie łyżką.
Po około tygodniu kwas jest gotowy. W celach leczniczych pijemy go trzy razy dziennie po pół szklanki. Sok możemy wykorzystać również do zakwaszania barszczu.
Kwaszenie zachowuje wszelkie substancje odżywcze, ulegające częściowemu rozkładowi podczas gotowania, a ponadto taki sok obfituje w witaminę C.