Na kaszel, wątrobę i kaca. Warto sięgać po buraki
Na kaszel i przeziębienie
Buraki są zdrowe i poprawiają trawienie. Mają też właściwości przeciwnowotworowe i zapobiegają miażdżycy. Można nimi leczyć kaszel, wzmacniać wątrobę, a nawet stosować na kaca po suto zakrapianej imprezie. Jak wykorzystywać je w celach leczniczych?
Buraki są zdrowe i poprawiają trawienie. Mają też właściwości przeciwnowotworowe i zapobiegają miażdżycy. Można nimi leczyć kaszel, wzmacniać wątrobę, a nawet stosować na kaca po suto zakrapianej imprezie.
Jak wykorzystywać je w celach leczniczych?
Substancje zawarte w burakach wzmacniają system immunologiczny, a ponadto mają działanie wykrztuśne, dlatego wykorzystać je możemy zarówno do leczenia pierwszych objawów przeziębienia, jak i uporczywego kaszlu. Aby szybko zwalczyć chorobę, najlepiej pić dziennie szklankę soku wyciśniętego ze świeżych buraków.
Jeśli męczy nas ból gardła, możemy przygotować płukankę do gardła ze świeżych warzyw. Wystarczy przetrzeć je na drobnej tarce i odcisnąć z miąższu sok, do którego następnie dodamy łyżkę octu jabłkowego (dodatek kwasu wzmocni działanie betaniny - substancji o właściwościach przeciwbakteryjnych, której burak zawdzięcza swój karminowy kolor). Otrzymaną miksturą płuczemy bolące gardło kilka razy dziennie.
Tekst: Anna Loska/(al)/(kg), WP Kobieta