Dieta makrobiotyczna
Wymyślił ją ponad 100 lat temu japoński filozof George Ohsawa. Podzielił żywność na Yin (odprężającą, chłodzącą) i Yang (wzmacniającą, rozgrzewającą). Yin to głównie potrawy słodkie, natomiast Yang – słone.
Dieta makrobiotyczna zakłada spożywanie warzyw i owoców, nasion roślin strączkowych, dyni i słonecznika, a także ziarna wszystkich zbóż. Można jeść również ryby i tofu, zabronione jest natomiast m.in. mięso, jajka i przetwory mleczne. Dlatego dietę makrobiotyczną należy stosować maksymalnie przez dwa miesiące. Jeśli trwa dłużej albo jest przeprowadzona nieprawidłowo, może doprowadzić do osłabienia organizmu, anemii, zmęczenia i problemów z koncentracją. Ze względu na ograniczony jadłospis mogą się także pojawić niedobory niektórych witamin, pierwiastków i innych ważnych składników (np. białka).