Dieta Dukana
Inaczej dieta proteinowa lub białkowa. Stworzył ją francuski lekarz dr Pierre Dukan. Przede wszystkim charakteryzuje się dużą ilością białka w jadłospisie. Podzielona jest na cztery fazy – uderzeniową, naprzemienną, utrwalenia i stabilizacji. Najbardziej restrykcyjna faza pierwsza polega na wykluczeniu z jadłospisu wszelkich węglowodanów i tłuszczów.
Dietetycy alarmują, że to program, który promuje złe proporcje składników odżywczych. Nadmiar białka może przyczyniać się bowiem do rozwoju kamicy nerkowej. Ze względu na zalecane ograniczenia, jak twierdzą specjaliści, stosowanie diety Dukana na dłuższą metę może przyczynić się do problemów z wątrobą, nerkami i mózgiem. Taki jadłospis prowadzi również do zakwaszenia organizmu, bólu głowy, mięśni i problemów skórnych. Bardzo trudny jest powrót do normalnego odżywiania; najczęściej kończy się efektem jo-jo.